Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przemyślenia związane z muzyką PJ
Autor Wiadomość
Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2007-05-12, 23:01   Przemyślenia związane z muzyką PJ

Powiem szczerze, że zawsze brakowało mi tu takiego tematu. Jest to miejsce tylko na refleksje, przemyślenia, opisy przeżyć, uczuć, emocji, wrażeń... to wszystko, czego doznajecie słuchając Pearl Jam'u. Chciałabym, żebyście podzielili się z nami tym wszystkim. ;-)

Warunki zabawy są trzy:

1) Opisujemy w danym poście jedną, konkretną piosenkę.
Ten warunek jest po to, żeby nie spłycać się do uogólnień ("PJ wszystkie piosenki mają piękne!"). Co poczuliście, gdy ją usłyszeliście? Czy pokochaliście ją od razu? Jak interpretujecie liryki? Co wam się szczególnie podoba? Słowa? Wykonanie? Wokal? To oczywiście są tylko przykładowe pytania. ;-)

2) Nazywajcie uczucia, emocje i… piosenki. ;)
Kochani, nie piszcie "Piosenkę X uwielbiam, bo jest super!" Wszyscy wiemy, że PJ mają super piosenki. :mrgreen: Napiszcie, a raczej opiszcie to najważniejsze - dlaczego ją uwielbiacie, co czujecie, gdy jej słuchacie? Jakie przemyślenia w was wzbudziła? A może coś w was zmieniła? 8-)

3) Przełamcie schemat!
Nie trzymajcie się sztywno utartej konwencji: "Bardzo mi się to podoba bo: 1, ,2, 3...." TO jest miejsce na refleksję! Na wolnomyślicielstwo! ;-)

PS. Z góry dziękuję za wszystkie zwierzenia i refleksje. Od razu mówię, że jakieś spamy będą od razu tępione. A ten, kto będzie w głupkowaty sposób komentował czyjeś osobiste przemyślenia, dostanie ode mnie po uszach! :117:

A. Sapkowski "Mniejsze zło"

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2007-05-12, 23:08   

no to wygląda na to, że będę pierwszy.

Soon Forget.

to jedna z tych piosenek, które wywołują u mnie łzy w oczach. bardzo smutna historia, w pewnym sensie makabryczna i jakże prawdziwa. myślę, że to, co najbardziej uderza to jej ascetyzm, tylko Ed i ukulele. myślę, że to wystarczy.

Anka455 

Wysłany: 2007-05-13, 11:41   

Jak czytałam ten post, to odrazu przyszła mi na myśl piosenka "Rockin In The Free World" mimo , że nie jest ich piosenką, to poprostu jak zagrali to na unplugged... Rewelacja, z jakim przejęciem śpiewa drugą zwrotek "One more kid..." I perkusja w pewnych mometnach, az mnie cary przechodzą..Nadal jakją słucham to mnie carki przechodzą. Gitara perkusja i głos Ediego... A z ich piosenek to jak już jestem przy unplugged to musze podkreśić że "Jeremy" zagrali zajebiście(przepraszam) w pewnym momencie , nie wiem czy zauwazyliście jak Ed śpiewa"spoken, spoken" i patrze gdzieś nie wiadomo gdzie, tak się zamyśla..... naprawde wczuli się grając te piosenkie.. I chyba jeszcze podkreśle "black" też się wczuli, końcówka "We, we belong...", okej, miała być jedna piosenka? Sory, troche się rozpisałam;D

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2007-05-14, 09:16   

"Footsteps"..nie pamiętam już, kiedy usłyszałam ją po raz pierwszy. I got scratches all over my arms..one for each day since I fell apart. odliczanie dni na własnym ciele, czas, który nie leczy ran..Prezent, który dałam pewnemu mężczyźnie, a on go odrzucił, odłożył na półkę, nie zrozumiał. Jego już w moim życiu nie ma. Muzyka została.

69
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-14, 22:54   

black.

po prostu cudo. bardzo smutna hisotria. pamietam, ze kiedy pierwszy raz uslyszalem ta piosenke to po prostu stalem jak wryty i nie wiedzialem co zrobic.

I know someday you'll have a beautiful life I know you'll be a sun In somebody else's sky but why can't it be mine?

co to mozna dopisac? ten fragment mowi sa za siebie ;p

a wersja unplugged jeszcze lepsza.

we belong together miazdzy.

Red Mosqito 

Wysłany: 2007-05-19, 23:20   PearlJamowe fazy

W ogóle trzeba pogratulować pomysłu, bo temat jest bardzo fajny. Powiem coś co powiniescie sobie zapisać, wytatuować, może na czole, na dupie , nieważne...Pearl Jam to stan umysłu...Pearl Jam to stan umysłu...jak słucham ich to medytuje, myślę o wielu sprawach, a czasem dobrze sie bawię, świruje itp....Po pewnym czasie zaniepokoiło mnie, a potem zadowoliło (jako fana Perla) ze moje sny i to co widze na jawie pokrywa sie z tekstami i grunge`owym przesłaniem PJ. Przy czym nie jaram trawy, nie pije za dużo, moge byc chory psychicznie, ale wtedy mówi sie trudno...Równie trudno wskazać jedna piosenkę...juz w innym dziale napisałem, że im dłuzej słucham piosenek PJ, tym bardziej mi sie one podobają i zaczynam je rozumieć w calość:P...
każdym moim słowie
i rozdarta każda myśl
w obłąkanej mojej głowie

TouchMeImSick 

Wysłany: 2007-05-27, 01:29   

Black....

Przywoluje na mysl wspomnienia o pewnej dziewczynie od ktorej dostalem kiedys kopa w dupe..zreszta tekst tego kawalka to moglbym spokojnie sam napisac.Stare czasy. A pearl jam to bardzo fajna kapela

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2007-05-27, 01:48   

Why go...

Ona rysuje list na ścianie.Miałem koleżankę co miała podobne problemy...to piosenka o niej,choć napisana przez gościa ze stanów 17 lat temu.

She's been diagnosed by some stupid fuck

taa...masa ludzi i każdy swoje wie,ale kto zrozumie?

Why go sprawia,że az się chce zamieść piórami i krzyczeć razem z Eddem.Nie wiem czemu ta piosenka.

What you taught me
Put me here
don't come visit!

wykrzyczane zawsze przezemnie jakby Hmm...jakis protest,solidaryzacja z obojętnością i stwierdzeniem wypierdalaj i nie przychodź.Ed w pinkpopie 92' krzyczy fuck you i wystawia palucha.Też często to robie.

Często przy Why go mam tak,że wyobrażam sobie iż jestem na jakimś festiwalu i PJ zaprosili mnie do tego kawałka tak przypadkiem,bo wybrał Ed kogoś z publiki...jest straszna energia w naszym wspólnym wykonaniu.Szalejemy z Edem jak PJ za najlepszych lat

Maybe someday another child
Won't feel as alone as she does

wykrzyczane jako symbol alienacji,zrozumienia...empati? co ciekawe to niższy wokalnie kawałek piosenki,znaczy partia a jest mocno przekonywujące,choć wiadomo,że wysokie partie trans better ;-)

She could plays the game,boy
She could be another clone

wyśpiewane resztką sił...może zagramy w grę? bedziemy jej kolejnym czlonkiem...kolejnym klonem jak każdy chciał?

Dla mnie waj goł to taki protest song przeciw ogólnym leczeniom i wypychaniu ludzi do czubów,analiz i takich tam gdy w domy brak tego co powinno być jego podstawą

why go home?

no i po co kurwa wracać?

Why go to świetny sposób na wyplucie tego co negatywne poprzez karaoke'owanie z piosenkami PJ.Na tej zasadzie działa na mnie Once,Animal no i zadziwie wszystkich Leash ;-)
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Ostatnio zmieniony przez JAMik 2007-07-01, 02:16, w całości zmieniany 2 razy  

Mr.Cobain 
Sznita

Wysłany: 2007-06-08, 15:11   

tak samo jak jamik, why go... piosenka opowiada o dziewczynie w psychiatryku... gdy przeczytalem slowa piosenki, od razu uznalem ja za swoja ulubiona.. nie musialem niczego mowic, ta piosenka mowila za mnie.. once urzekl mnie tekstem: Once upon a time I could love myself
Once upon a time I could love you , a black: I know someday you'll have a beautiful life, I know you'll be a star
In somebody else's sky, but why
Why, why can't it be, why can't it be mine

idont 
ała.

Wysłany: 2007-06-29, 15:44   

Nie wiem: Pearl Jam nie jest dla mnie tylko "ulubionym zespołem"
może to głupie,ale mam wrażenie,że niektóre piosenki PJ są prostu napisane dla mnie!! ;-) serio
mam tak np. przy "Smile": każda sekunda tej piosenki jest "moja",a przy kawałku:three crooked hearts and swirls all around... " nie mam już co do tego żadnych wątpliwości.!!
podobne wrażenie mam przy "Daughter","Wishlist"(przepiękny tekst), "Better man" czy "I am mine"(ale to akurat głównie dzięki teledyskowi :P)

W sumie większość piosenek Pearl Jam ma takie "momenty", które są dla mnie wyjątkowe nawet kiedy cała piosenka nie jest jakaś specjalna ;-)

........................................................

jest jedna rzecz jakiej nie mogę im wybaczyć: Hey foxymophandlemama.. nie cierpię tej "piosenki" i ogólnie jak oni mogli takie coś nagrać?? :cry: :cry:
Ostatnio zmieniony przez idont 2007-07-06, 12:40, w całości zmieniany 1 raz  

pustak 

Wysłany: 2007-06-30, 12:37   

Bugs - Vitalogy... Czyż ten numer nie jest pełen gówna jakiego Ed ma w głowie? Wiem, można pomyśleć, iż troszkę sie zatoczył w tym kawałku, lecz wystarczy zamienić słowo "bugs" na MYŚLI i wszystko jasne. Mam nadzieję iż o to mu chodziło??? A może się mylę?... I to mi się podoba w tekstach Edka ( chora poezja ) ;)= pisząc nienawidzę Cię, czasami trzeba się dokładnie zastanowić czy aby nie chodzi mu o słowo, zostańmy przyjaciółmi... ;P a może za dużo myślę ??? ;)=...

"życie to inteligentna wieża, do której klucz posiadają wyłącznie najmądrzejsi. nieporozumienie jest gorsze od głupoty."
WYBIERAM TYLKO TO, CO NAJLEPSZE - T.B.S - D.R.P - NIE MASZ WYBORU? WYBIERZ NAJLEPSZYCH!

Biggerman 
Mr. Wuzzel

Wysłany: 2007-07-01, 09:55   

idont napisał/a:
jest jedna rzecz jakiej nie mogę im wybaczyć: Hey foxymophandlemama

Może mi sie bierze miłość do szmaty stąd, że jak Vitalogy wychodziło miałem tyle lat co ty i cała płyta szczególnie właśnie pry,to stupid mop czy bugs no i cudne "Aye Davanita"była taką pewną świeżością jeśli chodzi o porównanie z vs 10. I trzeba było niesamowicie się w nią wsłuchiwać. Stupid mop rządzi już :mrgreen: ;-)
... a kto wie co jeszcze.
LAST FM TUBE

trucizna 
.hm.

Wysłany: 2007-07-05, 08:26   

Więc ja opiszę `Jeremy`.
Piosenka była zainspirowana autentyczną historią, kiedy szesnastoletni chłopiec zastrzelił się na oczach kolegów. Lekko mroczna, ma w sobie klimat, smak tej goryczy - zabić się jest tak łatwo, prawda? Intro i outro na basie, gdzieś w tle odzywa się wiolonczela... Eddie Vedder z uczuciem śpiewa tą piosenkę. Przepiękne, ma w sobie moc. Nie jest to piosenka do płakania, ale czuć w niej smutek, żal. Bardzo mi się podoba. O.

jak na deszczu łza.. cały świat nie znaczy NIC.

lzp 
lzp

Wysłany: 2007-09-18, 23:07   

Tak jestem nałogowcem Pearl Jam. Słusznie ktoś napisał to stan umysłu.
Wczoraj przyszła do mnie moja 3 letnia córka i powiedziała "tatuś włącz mi coś" zapytałem co mam jej włączyć , odpowiedziała - Pearl Jam. Może to głupie... Wzruszyłem się
Do mnożenia trzeba dwojga, znaczy się samca i samicy. Cóż to, czy te zeugle lęgną się niczym pchły albo myszy, ze słomy zgniłej w sienniku? Każdy głupek to przecież wie, że nie ma myszów i myszowych, że wszystkie one jednakie i lęgną się same z siebie i ze słomy zgniłej.

pustak 

Wysłany: 2007-09-18, 23:18   

lzp napisał/a:
Wczoraj przyszła do mnie moja 3 letnia córka i powiedziała "tatuś włącz mi coś" zapytałem co mam jej włączyć , odpowiedziała - Pearl Jam. Może to głupie... Wzruszyłem się

Fajnie :) Moja starsza córka, już nawet podśpiewuje co po niektóre kawałki ;)= ... Uwielbia "Rockin' In The Free World" w wykonaniu Pearl Jam.

ps. To takie rodzicielskie "OT" ;)=

"życie to inteligentna wieża, do której klucz posiadają wyłącznie najmądrzejsi. nieporozumienie jest gorsze od głupoty."
WYBIERAM TYLKO TO, CO NAJLEPSZE - T.B.S - D.R.P - NIE MASZ WYBORU? WYBIERZ NAJLEPSZYCH!

Odpowiedz do tematu