Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-06, 22:28
R.E.M.
Autor Wiadomość
hauteville 

Wysłany: 2007-11-03, 22:17   R.E.M.

W sumie dziwi mnie fakt, że jeszcze nie założono tematu o tym zespole. Jeśli ktoś słucha, to niech się wypowie. Ja powiem tylko tyle, że ich muzyka nieprzypadkowo zdobyła sobie sporą popularność nie zdradzając przy tym swoich ideałów, co dziś jest rzadkością, a tak charyzmatycznych wokalistów jak Michael Stipe można szukać ze świecą.

Mi osobiście najbardziej przypadły do gustu te 3 płyty:
"Out Of Time" - z genialnymi "Losing My Relligion" i "Shiny Happy People" (któż tego nie słyszał?). Taka radosna płyta z optymistycznym początkiem w postaci "Radio Song" - później co prawda trochę traci na atrakcyjności, ale i tak uważam ją za przejaw geniuszu.

"Automatic For The People" - akustyczna w dużej mierze ze świetnym otwieraczem w postaci "Drive" i takim wzruszającym "Nightswimming"... Jest tam jeszcze hit "Everybody Hurts" choć za tym akurat nie przepadam.

"Monster" - jak dla mnie najlepsza ich płyta, którą nawet pod grunge od biedy można podciągnąć. Dla fanów Nirvany może być tym ciekawsza, że piosnka "Let Me In" jest dedykowana Kurtowi Cobainowi (płytę ukończono kilka miesięcy po jego śmierci). Płyta gitarowa z piosenkami szybkimi ("Star 69"), jak na R.E.M. ostrymi ("Bang and Blame"), czasem optymistycznymi ("What's The Frequency Kenneth?"), a czasem wzbudzającymi u mnie średnio fajny nastrój ("You").

Bardzo ciekawą pozycją jest też składanka z lat 83-88, gdzie możemy usłyszeć R.E.M. grający typowy studencki rock lat 80. Jak dla mnie średnie, choć takie piosnki jak "To The One I Love" i "It's The End Of The World (As We Know It)" na pewno warto znać.

Poza tym genialne są jeszcze te piosenki:
"Orange Crush" - z płyty "Green" (1989)
"Daysleeper" - z "Up" (1999)
"Imitation Of Life" - z "Reveal" (2001)
"The Great Beyond" - piosnka z filmu "Man On The Moon"

A co wy o tym sądzicie?

trevor 
in your mind

Wysłany: 2007-11-04, 17:07   

hmmm... mi sie wydawało że takowy już był.. no ale

Bardzo lubie R.E.M. szczególnie za "Automatic for the people". Wspaniały głos Stipe'a.... takie kawałki jak "Drive" przyprawiają mnie o dreszcze... ogólnie jak dla mnie "Automatic for the" people" rządzi.
----------------------

hauteville 

Wysłany: 2007-11-04, 21:30   

trevor napisał/a:
mi sie wydawało że takowy już był.. no ale

No właśnie znaleźć nie mogłem, a przeszukałem wszystkie fora...
Piosnka "I Remember California" z "Green" też jest świetna - AIC przypomina.

idont 
ała.

Wysłany: 2007-11-04, 21:56   

R.E.M. ma swój styl i klasę nie do podrobienia, trudno mi powiedzieć, jaki to rodzaj muzyki?
to chyba po prostu R.E.M ;-)
niestety: najnowsze kawałki już nie bardzo do mnie trafiają .
o! bardzo lubię płytę Reveal i oczywiście sountrack do filmu "Człowiek z Księżyca" 8-)

tfardy

Wysłany: 2007-12-27, 13:13   

Cytat:
R.E.M. ma swój styl i klasę nie do podrobienia, trudno mi powiedzieć, jaki to rodzaj muzyki?

Hmm, dla mnie to najczystszy i podręcznikowy przykład pop-rocka.

Zespół bardzo lubię, szczególnie za "Automatic for the People". Na pewno nie jest to muzyka do słuchania bez przerwy, bo najzwyczajniej w świecie się po pewnym czasie nudzi. Ale czas od czasu bardzo przyjemnie się ich słucha.

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2008-02-08, 22:46   

Jaki mały odzew w temacie... ;-)

Krótko: jeden z moich ulubionych zespołów. Panowie z R.E.M. to nie tylko świetni muzycy, ale również bardzo ciekawe osobowości. Zawsze z prawdziwym zainteresowaniem czytałam wywiady z nimi. Drugiego takiego zespołu po prostu nie ma, oni stworzyli coś wyjątkowego, coś, czego, jak powiedziała Idont, nie da się podrobić. I ten niesamowity głos Michaela Stipe'a... ;-)

A. Sapkowski "Mniejsze zło"

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2008-02-08, 22:51   

Kapela z księzyca ;) Czekam na ich nową płyte ktora ma wyjsc 1 kwietnia :) Ponoc maja wrocic do mocniejszego grania jak na pierwszych plytach :) Moze byc czad :]

Schodami do nieba :) - Teraz pod niebem znaleźć mnie można :)

---

LOVE BUZZ - czyli stąd do wieczności :]

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

radioactive toy 

Wysłany: 2008-02-19, 16:22   

R.E.M to chyba pierwszy zespół, który kojarzyłam z nazwy jako 6 latka. Uwielbiam ich.. Głos Stipe'a porusza chyba najtwardsze serca, genialne teksty, muzyka. Poza tym ich chyba po prostu się lubi i zna.. Ponadczasowy zespół, a do tego ciągle tworzą dobrą muzykę.

Jeżeli chodzi o moje ulubione płyty R.E.M to Monster, Automatic for the People i Chronic Town. W sumie to ciekawie by bylo gdyby na nowym albumie powrócili do klimatów np. z Monster trochę szybciej, trochę ostrzej..

Ostatnio kiedy w sobotę byłam w Toruniu, na Szerokiej siedział może dwudziestokilku letni koleś i śpiewał grając na gitarze "Losing my Religion" pięknym i doniosły głosem... Wraz z atmosferą panującą na toruńskiej starówce i tłumem ludzi pędzącym gdzieś przed siebie tworzyło to wspaniały klimat.. "But that was just a dream.."

www.lastfm.pl/user/niewyspana

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2008-02-21, 22:59   

Bardzo mi się nie podoba to, jak napisali o Michaelu Stipe'ie w polskiej Wikipedii. Encyklopedia powinna być obiektywna, a ten tekst jest wyraźnie nacechowany negatywnie... :-x

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2008-02-21, 23:03   

Jak to na wikipedii... chociaz nie rozumiem dlaczego ktos stwierdzil ze ma mamroczacy głos Oo slysze wlasnie REM w radiu i jakos nie mamrocze Oo ma lekka chrypke jakby, ale to fajne jest nawet. :)

Czekam teraz na nowa plyte REM juz niedlugoe bedzie :) do 1 kwietnia zostalo niewiele czasu :D

Schodami do nieba :) - Teraz pod niebem znaleźć mnie można :)

---

LOVE BUZZ - czyli stąd do wieczności :]

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2008-02-21, 23:50   

Głos ma fajny, bo niezwykły. :)

Ale stwierdzenie, że płyty R.E.M. "odniosły różne sukcesy." Różne sukcesy komercyjne, jak już. Wszystkie albumy zespołu były cenione głównie za to, że zespół nie poddaje się chwilowym modom, zewnętrznym naciskom, za to ma swoją własną ścieżkę, którą podąża.
Z resztą "różne sukcesy" - zależy w stosunku do kogo używa się takiego stwierdzenia. U nich mniejszy sukces oznaczał to, co dla masy zespołów nie tylko szczyt marzeń, ale i szczyt możliwości...

"Parę przebojów oraz działalność społeczna Stipe'a w końcu uczyniły z niego gwiazdę." "Gwiazdą" on nie jest i nigdy nie był. To jeden z najbardziej prawdziwych, autentycznych współczesnych artystów. Z tym to się na pewno nie zgodzę. Można kogoś nie lubić, ale mimo wszystko powinno się tą osobę szanować jako człowieka. Zwłaszcza, że to, co ten buc napisał w niby to obiektywnej internetowej encyklopedii nie jest prawdą.

No bez jaj... :-x

radioactive toy 

Wysłany: 2008-02-22, 17:10   

Meredith napisał/a:
"Gwiazdą" on nie jest i nigdy nie był. To jeden z najbardziej prawdziwych, autentycznych współczesnych artystów.

Dobrze powiedziane Meredith.

Rzeczywiście ten wpis można dość róznie interpretować. Gdybym szukala informacji na temat Stipe'a nie mając o jego osobie bladego pojęcia pierwsze co by mi się rzuciło to to,że "jest często parodiowany", że gwiazdą uczyniło go kilka przebojów.. Hm, moim zdaniem wyrządzono takiemu artyście jak Stipe krzywdę tak nieprzemyślaną i niedoproawcowaną notką biograficzną.
Meredith napisał/a:
Można kogoś nie lubić, ale mimo wszystko powinno się tą osobę szanować jako człowieka.

To narzucanie swoich odczuć i przemyśleń, a przecież to z wikipedii przeciętny Kowalski (zresztą nie tylko) to właśnie z Wikipedii czerpie najwięcej informacji. Z drugiej strony to tylko "zalążek artukułu biograficznego" i może autor tego wpisu po porstu nie potrafi się wysłowić. Powszechnie wiadomo, że człek istotą niedoskonałą jest, a Wikipedię tworzyć może każdy.

www.lastfm.pl/user/niewyspana

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2009-02-12, 22:10   

Z ciekawości - jak Wam się podoba album "Accelerate"? Właśnie go słucham. ;-)

Płyta różni się od swojej poprzedniczki, czyli "Around The Sun". Tamta - raczej spokojna, delikatna, nostalgiczna. "Accelerate" jest niewątpliwie szybsza, bardziej dynamiczna, a jednocześnie wokal Michael'a Stipe'a nadaje jej tę charakterystyczną dla zespołu nutkę wrażliwości.

Jeszcze się z nią nie oswoiłam, ale całkiem mi się podoba. ;-)

stipe 
kaleka

Wysłany: 2009-03-04, 23:12   

O tak, Stajp jest zajebisty :D Każdy Stajp ;)
Nawet jeśli napiszę, że słuchanie Ry.jE.M. doprowadza mnie do orgazmu to i tak będzie za mało ;) Ale też produkować się nie będę, bo napisałbym kilkustronicowy referat ;p
Po prostu kapela nr 1. Znajduję u nich wszystko, co mnie kręci, każdy praktycznie kawałek powoduje mega ciary. Niezapomniane wieczory i noce spędzone na słuchaniu Automatyka, podniecenie przy każdym nowo poznanym utworze... jakkolwiek by to nie zabrzmiało, R.E.M. to soundtrack to ładnych paru lat mojego życia. Już chyba ośmiu i nic nie zanosi się na zakończenie. Żałuję tylko, że nie dane mi było załapać się na ich koncerty w latch 80tych. Kto widział "Tourfilm" lub występy z Rockpalast ten wie o co mi chodzi. Dla nieświadomych klik !. drugi klik !.
Mniej więcej od Potwora i NAiHiFi trochę zatraciła się magia ich kawałków, ale to wciąż R.E.M., to wciąż genialna kapela.

Z punktu widzenia grajka to ja tu tylko pokłony ku czci Petera będę uskuteczniał. Koleś swoja grą nauczył mnie niejednego. Jak zresztą każdy w tej kapeli. Właśnie, wspominałem że od Potwora i NAiHiFi trochę ta magia uleciała... może to brak Billa Berry'ego ? Autora choćby "Perfect Circle", piosenki która za kazdym razem wyciska ze mnie łzy, co łatwe nie jest. Bardzo mozliwe, gdy oglądąlem ich występy z Billem z 40Watt czy z przyjęcia do Rock and Roll Hall of Fame, gdy za bębnami siedział Bill to kapela odzywała :D

No, posłodziłem :D

Thani 

Wysłany: 2009-03-23, 11:32   

Szanuję ich. Stipe zaczynał od darcia się, co od razu zaciekawiło, widac było, ze nie będa kolejnym zespolem, ktory zamierza plynąc z pradem.
są bardzo inspirującą kapela, na ich przykładzie można się uczyć, że obecna alternatywa może być genialnym kawalkiem muzyki. kocham ich sa jednym z zespolów, ktorzy zmienili moje zycie

Odpowiedz do tematu