Specem od sprzętu nie jestem, ale nie wydaje mi się żeby to była kwestia tylko i wyłącznie sprzętu. Na charakterystyczne brzmienie składa się wiele czynników m.in. styl gry, gitara, struny, czy nawet pomieszczenie w którym się gra :P (inne brzmienie masz w kiblu a inne w kuchni - przykład taki ;P)
Zauważ że Knopfler gra kciukiem na gitarze co już daje ciekawe brzmienie, na pewno nie podłącza też gitara bezpośrednio do pieca. Jeśli chcesz uzyskać zbliżone brzmienie no to po prostu kup sobie taki piec na jakim on gra, a o to nie trudno bo można na 100% wyszpierać gdzieś w sieci co i jak.
Kombinuj :)
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Jeśli chodzi o grę to również gram palcami "fingerstyle" i wzoruję sie na Knopflerze. Może nie jest to książkowa perfekcja grania ale dla mnie fenomen. Nie mam za bardzo możliwości kombinowania, gdyz nie mam do dyspozycji całego magazynu sprzętu, dlatego tez zapytałem o poradę. Zdaję sobie sprawę, że nie uzyskam konkretnej odpowiedzi, ale może jaki sprzęt użyć w jakiej konfiguracji itd.
Gitara jest bardzo ważna, na tak leciutkie brzmienia min. stratocaster i telecaster. Jeżeli chodzi o piec. Doszukuj się wszelakich Voxów, robią bardzo dobre wzmacniacze (szczególnie clean mi się w nich podoba). Jak ktoś już zdążył zauważyć, mark nie podłącza gitary bezpośrednio do pieca tylko używa efektów. Przejrzyj te które brzmieniowo mogę zbliżać się do jego gry.
http://www.youtube.com/watch?v=Po9K258e1y4
Najważniejsze jest pobawienie się gałkami jeśli chcesz osiągnąć "Knopflerowską" szklaneczkę na pewno będziesz musiał mocno rozkręcić bass a skręcić treble(daj też mało gainu). Dobrze by było dodać sobie jakiegoś pogłosu reverba lub delaya zależy co tam masz. Dla wzmocnienia efektu mile widziana gitara z singlami jak kolega wyżej wspomniał jakiś strat lub tele. Jeśli takie brzmienie Cię nie zadowoli to próbuj dalej kręcić gałkami pobaw się trochę średnim pasmem (gałka middle). W końcu powinno Ci się udać znalezienie tego właściwego brzmienia, ale troszku będziesz musiał nad tym posiedzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum