Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Piec Line6 SpiderII 30W
Autor Wiadomość
Max 
Irrational

Wysłany: 2007-10-30, 15:40   

Mój piecuś :):)

No cóż przedstawiam wam mój aktualny piec Line6 SpiderII 30W, gra się z nim kapitalnie. Sekcje barw do regulacji: Drive, Middle, Bass, Treble i Volume. Cztery brzmienia: Clean, Crunch, Metal, Insane. Sześć efektów: reverb, chorus/flanger, tremolo, phaser, sweep echo i tape echo. Myślę że takie najbardziej podstawowe informacje zawarłem, jak co to cała recencja tego pieca na tej stronce: http://www.sound.pl/testy/84/0/220.htm

Piec świetny zarówno dla początkujących jak i średnio i wysoko zaawansowanych. Jakby się uprzeć to i na próby jest dobry. Polecam ;)

stipe 
kaleka

Wysłany: 2008-05-04, 18:02   

Cieszę się Twoim szczęściem, ale nikt mnie nie przekona, że ten grzejnik nadaje się dla kogoś poza początkującymi. Zero dynamiki, o niuansach artykulacyjnych zapomnieć można, sieje piachem i plastikiem :-P Wiem co mówię, bo katowałem się nim nie raz nie dwa, próbując zrozumieć występujący swego czasu boom na te sprzęty ;-) Aktualnie pogrywam na nim u kumpla (choć może ma 3 serię... ech, skleroza;p) i jest znośny dopóki nie rozkręci się go zbytnio.

Od razu zaznaczam, że nie piszę po ty, by Ci dogryźć. Nic z tych rzeczy. Po prostu to gruuuuube przegięcie pisać, że ten wzmak posłuży średnio i wysoko zaawansowanym grajkom.

pis :P

Max 
Irrational

Wysłany: 2008-05-06, 15:20   

Może ;) absolutnie nie jestem jednym z tych którzy się za takie wypowiedzi obrażają ;)

Jak na mój gust to dla średnio zaawansowanych by uszło, ale rzeczywiście przesadziłem twierdząc że dla wysoko też ;)

Ogólnie to line6 spiderII już nie mam, teraz na próbach męcze Laney'a LV300tvin i PODa line6 pozyczonego od znajomego (tak, tak ten sam który niedawno sprzedawałeś ;))

Akurat na line6 nie narzekam, całkiem dobrze się na nim grało póki nie stwierdziłem (no własnie :P) że jest za słaba artykulacja, zbyt mało efektów i ustawień. Ogólnie dźwięki były rozmyte i sztuczne (ten twój plastik stipe). Do porzucenia tego wzmaka przekonał mnie kumpel, a także poszukiwanie pieca z większą gamą ustawień, na którym można sobie więcej pokombinować (laney o POD mi jak narazie wystarczają ;))

stipe 
kaleka

Wysłany: 2008-05-06, 16:33   

POD ma o wiele lepsze symulacje niż Spider (kwestia jakości próbkowania). Ale wytłumacz mi, jak to za mało efektów itp ? :-P Pani negocjowalnego afektu, to trzba grać, a nie kręcić gałami :D Ja na PłODzie miałem 4 swoje brzmienia i używałem (oprócz reverbu) tylko delaya i czasem symulacji głośników Leslie'go. Nie wiem, jak taka kupa pierdół może być za mało :D Może ot właśnie kwestia chujowości pieca, że zamiast grać, kręciłeś, bo brzmienie było z dupy. Miałem jakiś czas małe lampki od Epi (których reckę planuję weekend zrobić) i tam nie było zmiłuj: albo grałeś albo won.

Max 
Irrational

Wysłany: 2008-05-07, 16:03   

Chwila pogubiłem się, teraz chodzi Ci o efekty na PODzie, czy na SpiderII??? Bo jeśli chodzi o PODa to też mam parę swoich efektów i brzmień i jestem z tego sprzętu zadowolony. Jeśli chodzi o SpiderII to brzmień mogło być trochę więcej, efekty powiedzmy że mi wystarczały (jak na piecyk 30W jest ich nawet dużo), a pozatym barwa dźwięku na tym piecu to poprostu jak rzekłeś plastik. Sekcja barwy nic konkretnego, a pozatym ciężko jest odpowiednio i pod siebie wyregulować brzmienie. I nie zapominajmy że mówimy tu o 30W maluchu któremu ciężko jest się na próbach przebić.

Jeśli chodzi o boom na te piece o którym mówiłeś to myślę że chodziło tu o ceny tych wzmaków, odpowiednią reklamę i powiew świeżości na rynku wśród piecy.

stipe 
kaleka

Wysłany: 2008-05-07, 19:17   

Wg mnie zarówno w płodzie jak i pająku tego jest za dużo. Za dużo czasu trzeba poświęcić na ukręcenie brzmienia. Lubię, gdy po podłączeniu wzmaka najwyżej delikatnie pokręcę EQ i gainem.

Co do boomu, to masz rację. "Wow, full lampa za 450 zeta ? Pani negocjowalnego afektu, czad !" Poświęciłem się i kupiłem raz jeden, raz drugi. No i jednak skucha. Mój tranzystorowy RathAmp gadał o niebo lepiej niż te lampy. Wniosek ? Lepszy dobry tranzystor niż kaszaniasta lampa. Z cyfrą podobnie. Dobra cyfra urywa to, co facet ma najcenniejsze, patrz POD XT lub 2.0 z lampowym (porządnym!) powerampem. Targa !!!

Max 
Irrational

Wysłany: 2008-05-07, 22:51   

Hmm, co do SpiderII to te piece nie są takie złe. Zresztą zauważyłem że lepiej gra mi się na spiderachII tylko tych z większą mocą. Ogólnie jeśli ktoś robi w klimatach progressive itp. to może nawet bym mu go polecił. A pozatym tego line6 to ja bym "kaszaniastą lampą" nie nazwał, jak na mój gust i tak ich wzmaki trzymają dość wysoki poziom. Mi się do pewnego momentu świetnie na tym piecu grało póki nie odkryłem że na innych wzmacniaczach otrzymuje bardziej naturalną barwe.

stipe 
kaleka

Wysłany: 2008-05-07, 23:10   

No właśnie, dopóki nie pograłeś ;-) Z tą lampą to mi się pomerdało trochę i o Epi pisałem, sorry łeb mam fizyką zawalony ;-) Pająków "kaszaniastą lampą" nie da się nazwać, bo jedyne co mają z nią wspólnego, to to, że świecą :P
Ja największemu wrogowi bym Spidera nie polecił. Podłącz się waćpan pod takiego Voxa AC30, albo inną zawodową lampę to zrozumiesz. Ja byłem głupi, bo się podłączyłem i teraz nic mi nie pasuje, a na tego Voxa mnie niestety nie stać. Tak się dziwnie złożyło, że nie sram mamoną :/

Max 
Irrational

Wysłany: 2008-05-07, 23:16   

Człowieku my tu już zaczynamy o cudeńkach techniki mówić i astronomicznych (przynajmniej jak na moją kieszeń) cenach.

Co ty Spidery można scierpieć nie są takie złe :P

stipe 
kaleka

Wysłany: 2008-05-07, 23:19   

AC30 to żaden cud techniki. Najprostsza klasa A :D Na upartego można złożyć bez scalaka, samym pająkiem :P (nie mylić ze spiderem;p). Chociaż tam jeszcze tremolo jest..., no ale konstrukcja dość prosta :)
Ok, wg Ciebie nie są złe. Spoko. Dla mnie to kara grać na czymś takim :-D

pisęntloff :D

Andrzej 
Andrzej

Wysłany: 2010-09-06, 21:26   

cześć potrzebuje dobrych barw do Line 6 Pod X3 Live próbowałem sam sobie coś poustawiać no ale nic nie wychodzi szukam czystych barw i coś z akustyka

Odpowiedz do tematu