Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Kult - Och teatr,Warszawa
Autor Wiadomość
JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2010-09-23, 00:36   Kult - Och teatr,Warszawa

Dostałem się.Nie pytajcie jak,bo istotne to nie jest...dla mnie na pewno nie jak się jest na takim koncercie.

Scena obsadzona instrumentami,skromnym dywanem,parę lamp,stolików z książkami a w karafkach woda dla artystów.Gruda przy fortepianie...akustycznym sekcja dęta na stojąco i Kazo na środku na obrotowym fotelu.

Po bokach dłuższych sceny(prostokąt?) widownia z lewej i z prawej a po krótszych miejsca stojące i tam oto przeżywałem ten koncert...nawet lepiej bo Kult nie pasuje do siedzenia od tak.

Fajnie widzieć jak to wygląda taki Unplugged od kuchni.Wyłączymy telefony teraz wszyscy...zdjęcia bez flesza,choć nie było nic o brawach na zawołanie.Z 2 strony ponoć zasadą są goście i kowery w MTV a wiemy,że PJ nie miało gości ani Alice też nie,no ale może to moda europejskiej.Ciekawe jak piosenki wejdą na całość,bo Kazo parę razy użył nazwijmy to dynamizatora wypowiedzi a i z piosenek nie wycieli jak choćby Ed w Porch.

Świetny dźwięk,choć jakby po bokach stałem to trudno powiedzieć finalnie.Wszystko pewnie się usłyszy ostatecznie w MTV.

Nie było za wiele przeróbek.Kower to Zegarmistrz światła T.Woźniaka.Nie było jakiejś walki z tempami piosenek aż nad to,choć parę nowinek było.

Kończący oficjalnie koncert Komu bije dzwon z Glazem na dzwonach rurowych był pięknym zakończeniem koncertu.Z gości to tak w kręgu kultowym.Dr. Yry z el dupy śpiewający Nie dorosłem do swych lat,Tomek Kłaptocz z Buldoga/Akurat w Bliskich spotkaniach 3 stopnia oraz najlepszy IMO Zacier w Gdy nie ma dzieci.

Kazik w dobrej wokalnej formie.Mocno i czysto i potężnie.Gruda świetnie na fortepianie no i sekcja dęta jak zawsze...nasunie się pytanie a jakby była waltornia? ale nie ma.

Gitarowo było to grane mocno i surowo,bardziej w stronę brzmienia z PJ a perkusyjnie czasem Gejs pierdolnął w werbel :)

Bas będzie do oceny,ale raczej na nagraniu,no ale to natura taka jest basu z MTV.

Pod względem mocy koncert genialny.Równie mocny jak ten z teatru rozmaitości z 2004 roku jak dla mnie.Ledwo mówię ale warto tam było iść.

Chyba się nie starzeje.Dalej setlista ze sceny i na finał autografy wszystkich,zawsze jakaś to pamiątka będzie.W końcu to oni artyści a ja zwykły szary zjadacz chleba ;-)

Fajnie,że publika nie była przypadkowa.Ludzie reagowali żywiołowo na grane piosenki no i na ew. zmiany w aranżu.

Ciekawe jak to zabrzmi wszystko ale będzie to miksował zarówno dla telewizji jak i na potrzeby DVD absolutny mistrz miksu dźwięku muzyki niezależnej - alternatywnej.Ciekawe czy wyjdzie też na Blu-ray'u ale chyba tak i to ma być pierwsze MTV na tego typu nośniku.

Mam nadzieję,że cały set będzie uncut wliczając anegdoty Kazelota, a bonusowa Celina,Polska czy Sowieci będą jako bonusy na DVD.

Koncert po prostu zajebisty i jestem fuckin' hepi,że dane mi było to zobaczyć.

:115:

Setlista:

1. Czterej jeźdźcy
2. Umarł mój wróg
3. Berlin
4. Dziewczyna się bała pogrzebów
5. Maria ma syna
6. Czarne słońca
7. Mędracy
8. W czarnej urnie
9. Post
10. Nie dorosłem do swych lat (Dr Yry)
11. Tan
12. Zastanówcie się sami
13. Irlandia
14. Bliskie spotkanie 3 stopnia (Tomasz Kłaptocz)
15. Jeśli zechcesz odejść - odejdź
16. Arahja
17. Gwiazda szeryfa
18. Gdy nie ma dzieci (Zacier)
19. Zegarmistrz światła
20. Bal kreślarzy
21. Brooklyńska Rada Żydów
22. Komu bije dzwon

bisy:

23. Arahja
24. Celina
25. Bliskie spotkanie 3 stopnia (Tomasz Kłaptocz)
26. Bal kreślarzy
27. Baranek
28. Brooklyńska Rada Żydów
29. Polska
30. Zegarmistrz światła
31. Sowieci

Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2010-09-23, 17:03   

Fajna recenzja. Wiadomo kiedy ten koncert będzie miał swoją premierę na MTV?

jordi

Wysłany: 2010-09-23, 18:46   

podobno 30 października..
ciekawa recenzja, czytałem też negatywne troszeczkę, niektórym nie podobało się to że Kazik zaprosił tych których już dobrze znamy odnośnie koncertów Kultu, aranżacje które niewiele zmieniały w utworze i granie akustycznie tylko tych które się najbardziej nadawały zamiast spróbować trudniejszych kawałków

moja ocena jest neutralna, a właściwie jej nie ma, nie byłem nie widziałem, nie słyszałem :)

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2010-09-23, 22:30   

Krótki mix mix trzech piosenek.Umarł mój wróg,jeźdźców czterech i Berlina.
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2010-09-23, 23:17   

zdjęcie jakie znalazłem na Last.fm

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2010-09-24, 00:53   

lukaszo 

Wysłany: 2010-09-25, 13:44   

JAMik a jak Zegarmistrz wypadł? były jakieś zmiany w aranżu?

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2010-09-25, 16:36   

Zegarmistrz zagrany został tak jak był grywnay przez Kult ostatnimi czasy,z różnicą iż nie Kazo leciał dół tam gdzie na koncertach ciągnął górę pewno by czysto polecieć to.

Klimat zegarmistrza był świetny.

aaa.Mam nadzieje,że goście będą na DVD jako bonus.Bardzo fajnie zaśpiewał Yry i Zacier,Tomek to nie moja bajka,ale po prostu było tak poważnie,że trochę żartów mi nie pasowało,bo panowie wydobyli z piosenek sedno a aranże idealnie podkreślały teksty Kaza.

4 jeźdźcy i Wczoraj umarł mój wróg to będzie świetne.Takie proste,ale Kazo zaśpiewał tak jak umie najlepiej i fajnie,że śpiewał głównie spokojne numery czysto i mocno bo jakby to pasuje do unplugged'u w tym wieku(w odróżnieniu do brudu w glosie,który moim zdaniem bardziej pasuje unplugdom z wokalistami tak do 30-tki)

Komu bije dzwon...dzwony rurowe...odrobine szybsze w czarnej urnie z mocnym Barytonem Kaza no i mędracy...to będzie piękne DVD...bardziej barowe niż knajpiane.mniej whiski a więcej piwa i abażurów ze starej małej knajpy,może o takiej o jakiej śpiewął Kaczmarski...

Własnie.Koweru Pana Jacka mi brakowało a któż wokalnie w tym wieku zrobił by to lepiej niż Kazo?

No i najważniejsze,taka niby prywata o której powiem tylko tyle.Fajnie,że zespół ceni wiernych fanów i to wręcz mówi im samym o tym otwarcie.Poczekajcie jeszcze jak pewien mistrz miksu i mastera to zrobi.To będzie świetny Unplugged.Ofkors to zupełnie inna bajka niż "nasze" rodzime grandżowe akustyki,ale też inne utwory,inna estetyka...mniej świec i smutku a więcej lamp i zadumy.

aaa...no i zastanówcie się sami też zagrali...świetne wykonanie.Oby potwierdziły się ploty o trasie akustycznej kultu w nowym roku.

Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2010-10-30, 23:52   

Jestem świeżo po obejrzeniu półtoragodzinnej retransmisji z koncertu Kultu i pomimo, że było trochę krótko (pokazali 15 z 31 utworów) to mi się bardzo podobało. Świetny klimat, goście również dopisali.
Może pokuszę się na kupno całego wydania, które ma być na początku grudnia.

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2010-10-31, 00:16   

Fajne :) Szkoda,że po wycinali tyle,bo np: świetne W czarnej urnie czy Bal kreślarzy albo Umarł mój wróg zostało pominięte.Czekam teraz na DVD

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2010-10-31, 22:07   

Dzisiaj 00:20 do 2:00 jest znowu MTV Unplugged,tym razem na VH1

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2010-11-23, 21:53   

Odpowiedz do tematu