Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: hook
2010-02-21, 14:05
Co myślicie o metalu?
Autor Wiadomość
Domisiek 
No Bass, No Fun

Wysłany: 2007-09-21, 16:50   

cropec napisał/a:
Domisiek napisał/a:
Chociaz... taka zwykła napierdzielanka mnie aż nie kręci, bo to nie taka wielka sztuka grac szybko. Sztuka grac wolno, dokładnie i perfekcyjnie, ze szłyszalnym kazdym dzwiekiem ;)

lol, nie taka wielka sztuka...zdaje mi sie ze grasz na basie, powinnas wiedziec ze granie palcami w zajebiscie szybkim tempie nie jest latwe (zeby to jeszcze brzmialo )

Tak wiem, też się trzeba przyłozyć, jak do wszystkiego.
Jeśli chodzi o mnie to wieksza trudnosc sprawia mi dokładne i staranne granie niz ta napierdzielanka.

www.kocmoluch.fbl.pl
http://last-exit.deviantart.com/
www.basoofka.net

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-09-21, 17:07   

Domisiek napisał/a:
Jeśli chodzi o mnie to wieksza trudnosc sprawia mi dokładne i staranne granie niz ta napierdzielanka.

Podczas 'tej napierdzielanki' gra musi być przede wszystkim dokładna, żeby nie wyszło z tego bagno. Do tego równo pod perkusję, która -np- w death metalowych kapelach blastuje cholernie szybko. Nie wiem skąd wniosek, że przy metalu bas gra niedokładnie i niestarannie - bo szybko. :roll: To nie punk, gdzie wszystko może być rozlazłe i nierówne (d tego zagrane na jednej strunie ;)), w kapelach metalowych często grają wirtuozi swojego instrumentu.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

trevor 
in your mind

Wysłany: 2007-09-22, 19:09   

Domisiek napisał/a:
Tak wiem, też się trzeba przyłozyć, jak do wszystkiego.

Co jak co ale do grania metalu trzeba mieć niezły warsztat muzyczny. Może i wychodzi z tego napierdzielanka, ale żeby tak napierdzielać to trzeba to potrafić :) Nie jestem fanem metalu ale wielki ukłon w strone panów muzyków.
----------------------

Lord 
Killer

Wysłany: 2008-04-12, 15:35   

Lubię metal, nawet kocham!
Teraz praktycznie cały swój czas poświęcam na wsłuchiwanie się w Metallicę. Jak dla mnie metal to cudowna muzyka, polskich zespołów nie słucham..
Lubię oczywiście jeszcze black sabbath lub deep purple.
Ale i tak Metallica jest numerem jeden z metalowych zespołów jak dla mnie!

Mabh 

Wysłany: 2008-04-14, 13:38   

Lord: mówisz, że polskich zespołów metalowych nie słuchasz. A szkoda i tak ci powiem, że żałuj, bo na prawdę warto ich czasem posłuchać. Nie ma to jak wspieranie rodzimych zespołów. Takie klasyki jak Acid Drinkers, czy Behemoth, którym udało się zdobyć światową sławę miały szczęście. Dużo ludzi ich słuchai dobrze, bo fajnie grają i zasłużyli sobie na taką popularność. Ale są zespoły polskie mniej znane, które są nie dużo gorsze od Metallicy, a tak ci powiem, że nawet momentami jej dorównują. Na prawdę, zagłęb się troszkę w polski metal, a na pewno się nie rozczarujesz.

"If I can't be my own, I'd feel better dead."

www.mabh.blog.onet.pl

narcy 
une diablesse

Wysłany: 2008-06-15, 21:04   

ja osobiście metalu nie trawię.

zdaję sobie sprawę, że ci muzycy są naprawdę utalentowani itp., itd., ale naprawdę wychodzi im jedna wielka nawalanka, której szczerze nie znoszę.

generalnie nie besztam metalu na prawo i lewo, tak jak emo:p, właściwie to mi to zwisa, ale kiedy mam wybór - słuchać metalu albo nie słuchać, to wybieram tą drugą opcję.

Maryha 
Crazy Mary

Wysłany: 2008-06-16, 13:58   

narcy napisał/a:
wychodzi im jedna wielka nawalanka, której szczerze nie znoszę

A melodic metal i progress metal? Tu się nie zgodzę. Odmian metalu jest od groma, i niektóre naprawdę sporo się od siebie nie różnią. Ja nie trawie death metalu ze względu na wokal, a progress metal bardzo lubie. I to metal i to metal :roll:

narcy 
une diablesse

Wysłany: 2008-06-16, 16:55   

nie zagłębiam się w gatunki metalu, niezbyt mnie one interesują.

piszę o metalu ogólnie.

BlueGold 
xD

Wysłany: 2008-06-16, 20:29   

Cytat:
nie zagłębiam się w gatunki metalu, niezbyt mnie one interesują.

Myślę, że to błąd ... Alice In Chains, Soundgarden, Motorhead- przecież to wszystko metal. Metal jest często całkowicie utożsamiany z bezsensowną napierdalanką lub u osób mających jako takie pojęcie o muzyce, ale nie interesujące się tym gatunkiem z thrash, black czy death metalem. Często ludziom nawet przez myśl nie przejdzie, że metal może być lekki w odbiorze z fajnymi rifami.

Metal to nie tylko Mettalica, Behemoth i Burzum :)

Marianne 

Wysłany: 2008-06-16, 22:47   

Mnie sie metal nie kojarzy z Soundgardenem czy Kornem. Wg mnie nu metal to nie metal.. Czy Metallicą :shock: Choc etykietka mowi 'thrash' ale dla mnie metal to Behemoth, Sepultura, Megadeth, Pantera.. Tu wymieniam znane, a mamy jeszcze japonskie kapele, do ktorych mam nadzieje sie przekonac w wolnym czasie.
Teraz wlasnie mam ochote zglebic metal, bo podoba mnie sie 'w nim' tempo. Takze zaczne od speed metalu :]

narcy 
une diablesse

Wysłany: 2008-06-17, 20:17   

BlueGold napisał/a:
Myślę, że to błąd ... Alice In Chains, Soundgarden, Motorhead- przecież to wszystko metal.
Metal to nie tylko Mettalica, Behemoth i Burzum :)

wiem, ale co ja poradzę na to, że metal kojarzy mi się właśnie z Panterą itp.? te bardziej znane zespoły kojarzę.
i, jakby nie patrzeć, wszystkie zespoły metalowe mają ze sobą coś wspólnego - Alice in Chains z Metallicą na przykład. mnie ta muzyka (metalowa) nie jara na tyle, żeby w tym siedzieć i suzkać nowych zespołów.

moje podejście do metalu: niech sobie jest, mnie to generalnie zwisa, nie słucham, ale też nikomu nie bronię.

a tak trochę abstrahując od głównego tematu, to może ktoś, kto jest metalem, wytłumaczy mi, dlaczego oni mają taką ogromną potrzebę pokazywania całemu światu, że słuchają metalu? nawet kiedy jest środek lipca i 20 stopni nie jest ciężko uświadczyć ludzi w glanach:) ja rozumiem, kindermetale i te sprawy, ale oni chyba nie mają po 20-25 lat:)))

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2008-06-17, 22:19   

narcy napisał/a:
jakby nie patrzeć, wszystkie zespoły metalowe mają ze sobą coś wspólnego - Alice in Chains z Metallicą na przykład.

No to akurat kiepskie porówanie, bo te kapele sie różnia od siebie i to bardzo.
narcy napisał/a:
a tak trochę abstrahując od głównego tematu, to może ktoś, kto jest metalem, wytłumaczy mi, dlaczego oni mają taką ogromną potrzebę pokazywania całemu światu, że słuchają metalu? nawet kiedy jest środek lipca i 20 stopni nie jest ciężko uświadczyć ludzi w glanach:) ja rozumiem, kindermetale i te sprawy, ale oni chyba nie mają po 20-25 lat:)))

No bo tak naprawde glany nie sa jakimis gorącymi butami, ja w lato po górach chodziłem w glanach z wkładkami zimowymi i dało sie przezyc, a bez wkładek jest normalnie, nie za cieplo i nie za zimno.

Schodami do nieba :) - Teraz pod niebem znaleźć mnie można :)

---

LOVE BUZZ - czyli stąd do wieczności :]

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Maryha 
Crazy Mary

Wysłany: 2008-06-17, 22:40   

narcy napisał/a:
a tak trochę abstrahując od głównego tematu, to może ktoś, kto jest metalem, wytłumaczy mi, dlaczego oni mają taką ogromną potrzebę pokazywania całemu światu, że słuchają metalu?

A może im sie po prostu podoba taki sposób ubierania co?
Właśnie! Glany są wygodne, nie przemakają, przetrwają wszystko i są bardzo wytrzymałe.

To tak samo głupie jak zapytanie "niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego niektore punki lubią pokazywać czego sluchają nosząc naszywki?"

Chainer 
PrzebŻydły

Wysłany: 2008-06-17, 22:56   

Jesli o metal chodzi to dla mnie chyba najlepsza/najzdolniejsza kapela w tym kierunku ustosunkowana i taka muzykę grającą była Pantera. Głos Anselmo podyktowany cholernie ciężka i miesista gitarą Dimebaga z tą przenikającą perkusją w tle po prostu powala. I w każdej ich płycie znajduje wiele dobrego. Nie zrobili słabej muzyki, a gdyby Darell żył, może grali by dalej.

A tak abstrachując od muzyki. W sobote ide sobie po mieście, świeci słońce, jest cieplutko i przyjemnie i widze gościa. Spodnie szturmowe czarne wciągnięte w glany do tego czarna bluza z kapturem i idzie tak w pełnym słońcu. Oczywiście chłopaczyna miał z 18 lat aż.. nie wiem po jaka cholere tak sie wyróżniać z tłumu chcą Ci ludzie. Rozumiem, że może z tym czuja się dobrze, ale nikt mi nie powie, że chodzenie tak ubranym w pełnym słońcu nie jest męczarnia. :-x

narcy 
une diablesse

Wysłany: 2008-06-18, 08:08   

YodaM napisał/a:
No to akurat kiepskie porówanie, bo te kapele sie różnia od siebie i to bardzo.

opierałam sie an tym, co napisał BlueGold - ja się na metalu nie znam:p też mnie to zdziwiło, ale ok, na wiki pisze, że obydwie kapele to metal:D

mam glany i wiem, jak się w nich chodzi... dla mnie definitywnie to nie są buty na upał, ale okay - może komuś tak odpowiada, ale i tak nigdy nie przestanie mnie to dziwić.

Odpowiedz do tematu