Początkowo projekt poboczny, znanego wszystkim z Pantery, Phila Anselmo. Po okresie zawieszenia działalności zespołu (nigdy zresztą nie wznowionej) i tragicznej śmierci Dimebaga Darrella, stał się główną kapelą, w której udzielał się Anselmo.
Co ciekawe, w planach zespołu początkowo nie było długogrającej płyty, a jedynie koncerty, ponieważ, jak to określali, dopiero na żywo można było usłyszeć prawdziwe brzmienie ich muzyki. Samą akcję poprzedzało anonimowe wydanie kasety z paroma piosenkami wykonanymi przez Phila i spółkę. Skład zespołu pozostawał nieznany, do momentu kiedy któryś z fanow nie nagrał koncertu na kamerze.
Od tego momentu Down zaistniał faktycznie na scenie muzycznej, piorunując potężnym brzmieniem i świetnym wokalem Anselmo. Wydali dotychczas trzy płyty- Down II: A Bustle In Your Hedgerow, Nola i Down III: Over The Under. W planach zespołu jest już czwarta płyta, która nosić ma tytuł... Down IV (zaskakujące).
Czego mogą spodziewać się po zespole ci, którzy nie słyszeli? Na pewno druzgoczącego wokalu Phila Anselmo (w wydaniu z najlepszego okresu w Panterze. Jest głośno, brudno, brutalnie), ciężkich gitar i pełnych energii kawałków.
Zapraszam do dyskusji o zespole jako całości, jak i również o samym Anselmo, który faktycznie potrafi zrobić "ze wszystkiego coś", odnaleźć się w najróżniejszych stylach muzycznych. ;).
Ulubiony album Nola. Pamiętam jakimi riffami się zaczyna album i jakimi kończy, a to chyba dobrze. Choć Down II jest równie dobry. Down i Pantere łączy tylko basista i wokalista. Zdaję się nie ma najlepszego kontaktu pomiędzy ex gitarzysta Pantery a Philem..
Nola i Down III mają identyczną okładkę. Na dwójce Phil udziela się jako gitarzysta na Landing On The Mountains Of Meggido. Akurat tam udziela się tylko on. Nie licząc różnych dziwnych efektów, o których nie mam pojęcia, co to sa Fajna piosenka, ma klimat. Można jej słuchac podczas burzy, pasuje idealnie.
Ógólnie rzecz ogólnie ujmując (;P) to zaczynałam od Pantery. Zobaczyłam ich koncert, a scislej CFH z CFH (;P) i stwierdziłam, ze m u s z e ich mieć. Pantery koncerty można okreslic jednym słowem- rewelacja. Jeśli miała bym wybrać pomiedzy Downem a Panterą to wolę tą drugą (aczkolwiek pierwszą ;p) Tam czuje więcej brudu, więcej energii. No i Darell był znakomitym gitarzystą. W Panterze odnosiłam wrazenie, ze jest wiecej zabawy jeśli chodzi o gitary, więcej swobody. W Downie mam takie wrażanie, ze sa pewne schematy. No ale to sa tylko moje subiektywne odczucia. Co mogę jeszcze napisac, uwielbiam wokal Phila!
Chciałam wrzucić trochę ich koncertów, ale te krążące w necie sa kiepskiej jakosci. No to wrzuce pare ciekawostek z wiki:
Nola
The band has announced that it plans to re-release NOLA, the only Down album with original bassist Todd Strange, in 2008, remastered and re-recorded with current bassist Rex Brown.
Down II: A Bustle in Your Hedgerow
The band moved into Phil Anselmo's barn in southern Louisiana dubbed "Nodferatu's Lair" (sic) where they lived and recorded the album in 28 days without anyone leaving the house, in order to give it the "bluesy" feel.
The song "Ghosts Along The Mississippi" takes its title from a book by photographer Clarence John Laughlin, whose photographs were used extensively in the booklet art for NOLA.
The title is taken from the lyrics of "Stairway to Heaven" by Led Zeppelin.
Down III: Over the Under
Down III: Over the Under has been written with the band's anger about Hurricane Katrina in mind, and Phil Anselmo's hurt over the loss of deceased Pantera guitarist, Dimebag Darrell, and the bad blood between the two up until the guitarist's death.
(*)Track 13 ("Invest in Fear")is a bonus track included with the UK version of the album. On the packaging of the UK album, however, the song is not mentioned, and is thus effectively a hidden track.
Kiedyś miałem nimi ostrą podjadę, ale już dość dawno mi przeszło. Niemniej to jest chyba jeden z najlepszych projektów, w którym maczał paluszki Anselmo (nie licząc Necrophagii ; D). Bo takie Superjoint Ritual to w kiblu spuścić można.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum