Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hook
2009-12-06, 20:00
Iron Maiden
Autor Wiadomość
Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-06-06, 13:48   

soay napisał/a:
Podsumowując- stwierdzam, że nie potrafię w sposób jasny dla odbiorcy przekazywać tego, co mam na myśli ;P

Sentyment - tutaj mówi wszystko :). Po prostu ciężko jest ocenić obiektywnie (w tym przypadku) zespół, na którego muzyce się wychowało, który kojarzy się z pewnymi wydarzeniami w życiu, etc., etc...

Wiem o co Ci chodzi, bo czuję to samo w stosunku do Nirvany. ;) Podobno jak już się raz pokocha, to darzy się uczuciem do końca, nawet kiedy nie jest się razem. Przenosząc to na grunt muzyczny - kiedy gusta pójdą w trochę innym kierunku, miłość do zespołu, który wprowadził za rękę w świat muzyki zostanie na zawsze i nie da się tego racjonalnie wytłumaczyć.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2009-06-07, 10:13   

Moth napisał/a:

A tak poważnie, nie ma różnicy jaki gatunek, byle muzyka była dobra. W przypadku Iron Maiden można posłuchać 2-3 kawałków; resztę można sobie darować, bo jest identyczna. To tak jak z Modą na Sukces. Obejrzysz pierwszych pięć odcinków, wrócisz po czasie nieogladania do odcinka numer sto - nic nie przegapisz, bo nie wiele się od tej pory wydarzy.

no to chyba nie oglądałeś nigdy mody na sukces, ale do rzeczy.

IM czerpali z punka, to wiadomo, przecież NWOBH w całości czerpało z rewolucji '77.

soay 

Wysłany: 2009-06-07, 11:20   

wieczór napisał/a:
IM czerpali z punka, to wiadomo, przecież NWOBH w całości czerpało z rewolucji '77.

ufff... nareszcie ktoś bardziej kompetentny potwierdził moje słowa :D

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-06-07, 12:12   

Skąd pewność, że wieczór jest 'bardziej kompetentny' ;). Idąc tym tropem, można dojść do wniosku, że IM czerpali z bluesa.

soay 

Wysłany: 2009-06-07, 13:17   

ma dłuższy ode mnie staż na forum, więc zapewne cieszy się większym poważaniem.
idąc tym tropem do bluesa raczej się nie dotrze, bo niespecjalnie słychać go w utworach zespołów NWOBH :P

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2009-06-07, 13:50   

soay napisał/a:
ma dłuższy ode mnie staż na forum, więc zapewne cieszy się większym poważaniem.

wtf?

Poważanie bądź jego brak nie zależy od tego, jak długo jesteś na forum. Są tacy, którzy są tu długo, a dobrą sławą i jakimś specjalnym poważaniem się nie cieszą. :-P (żeby nie było, mówię o sobie 8-) )
Soay, odbieranie muzyki jest sprawą indywidualną. Podobnie jak skojarzenia, które w Tobie budzi. Słuchasz jej i odczuwasz ją po swojemu. Dostrzegasz podobieństwo między Iron Maiden a punkiem - fajnie. Ja dostrzegam podobieństwo między Simon & Garfunkel'em a glam rockiem. :mrgreen: I co? I ptaszek. ;-)

Jeżeli ktoś się z Tobą nie zgadza, to dlatego, że zwyczajnie widzi to inaczej. Na pewno nie dlatego, że jesteś na forum krócej. ;-)

A. Sapkowski "Mniejsze zło"

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-06-07, 14:13   

Tak dodając trzy grosze od siebie do posta Mer: poważanie na forum budujesz sobie przez to co piszesz, a nie od kiedy posiadasz tu konto :). Wymieniamy się opiniami, dyskutujemy, nie ma co liczyć na poparcie "kogoś z dłuższym stażem". Jeżeli rzeczowo potrafisz obronić swoje zdanie, to i administrator, który założył forum przyzna Ci rację ;).

Co do tego bluesa, to był tylko taki przykład ewolucji muzyki gitarowej w ogóle. Warto przy tym wspomnieć że heavy i punk to raczej dwa nurty, które za sobą... szczególnie nie przepadały. A przynajmniej ich fani.

soay 

Wysłany: 2009-06-07, 18:36   

Cieszę się, jeśli staż na forum rzeczywiście nie przekłada się na opinię o użytkowniku, bo nie wszędzie ta reguła przekłada się na praktykę. ;)

Meredith- jeśli chodzi o brzmienie punka u Iron Maiden nie jest to nawet moje subiektywne odczucie, ale fakt o podłożu historycznym. Poczytajcie trochę o NWOBH i przestanie się Wam wydawać to aż tak bardzo dziwne. ;)

A jeśli chodzi o bluesa to jak najbardziej się zgodzę- gdyby się uprzeć to można wręcz powiedzieć, że w tej muzyce korzenie ma większość później powstałych gatunków.

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-06-07, 19:05   

Poszedłem na łatwiznę, nie chciało mi się pisać, więc akcja "kopiuj-wklej" by wiki ;).
New Wave of British Heavy Metal to po prostu kolejny szczebel ewolucji muzyki gitarowej:
Cytat:
NWOBHM reprezentują m.in. zespoły: Iron Maiden, Tygers Of Pan Tang, Def Leppard, Angel Witch, Diamond Head, Saxon. Jakkolwiek, nowa fala brytyjskiego metalu była odpowiedzią na punk rock, muzyka zespołów nurtu zawiera wiele elementów wspólnych z punkiem, np. szybkie tempo utworów, rzadko występujące w hard rocku przed eksplozją popularności punku.

NWOBHM zapoczątkował kształtowanie się nowych gatunków metalu, takich jak m.in. black metal, death metal, power metal, thrash metal, funk metal, grindcore czy crossover.

...który dał początek (j/w) wielu odłamom muzyki metalowej. Nie znaczy to jednak że w Def Leppard usłyszymy punk rocka, a w Iron Maiden "patatajne" solówki zostaną zastąpione zasadą "trzy akordy i darcie mordy" (vide Muniek Staszczyk). To normalne, że każdy nowy gatunek czerpie coś z tych starszych, często tworzy hybrydy (np. nu-metal, sludge, post hardcore, etc.). Dlatego stwierdzenie że Ironi "czerpali z muzyki punk" to ogromny skrót myślowy, który nie do końca jest zgodny z prawdą.

soay 

Wysłany: 2009-06-07, 19:17   

Do błędnego użycia słowa "czerpali" już się zdążyłam przyznać, tak gwoli ścisłości.
Oczywiście zgadzam się z tym, że nie jest to bezpośrednie przekładanie muzyki punkowej na tworzącą się wtedy muzykę metalową- tego z resztą nie napisałam. Nadal jednak jestem zdania, że w przypadku pierwszych albumów Iron Maiden słychać WPŁYWY punku. Teraz chyba to, co chciałam napisać jest bardziej precyzyjne ;)

mince 

Wysłany: 2010-04-17, 12:44   

Iron maiden napisał/a:
Wszędzie dumnie paraduję w koszulce iron maiden...

ja również ;D

uwielbiam tą grupę, choć racja, że niektóre ich utwory są strasznie do siebie podobne.
niektóre ich kawałki dają mi takiego kopa, że jak posłucham przed lekcjami to nie mogę spokojnie wysiedzieć tylko cały czas nucę i podskakuję na krześle ;D

moje ulubione to Fear Of The Dark, From Here To Eternity, Aces High, The Trooper i 2 Minutes To Midnight ;)

Odpowiedz do tematu