Vader, polska deathmetalowa grupa wywodząca się z Olsztyna (a zajebisty perkusista, ś.p.Docent, pochodził z niedalekich od mojego miasta Korsz:) ). Sława na metalowej scenie światowej. Jak to jest, że owy zespół jest bardziej znany za granicą niż w swojej ojczyźnie?
Sława na metalowej scenie światowej. Jak to jest, że owy zespół jest bardziej znany za granicą niż w swojej ojczyźnie?
No cóż,po prostu napierdalają na tyle dobrze,że nadają się na eksport..A poza tym,poza granicami tego kraju widocznie znajduje się więcej ludzi,którzy lubią metal niż w Polsce :-)
Co tam,powiedz komuś zza granicy,że Vader jest z Polski,to wywali na Ciebie gały.Powiedz rodakowi,że Vader jest z Polski,to wywali na Ciebie gały..co drugi z nich :-)
Kiedyś,za mrocznych,tró metalowych czasów,bardzo lubiłam ten zespół.Nadal uważam,że są dobrzy,ale właściwie Vader mi już przeszedł..całkowicie..Podobnie jak cały metal..
Co tam,powiedz komuś zza granicy,że Vader jest z Polski,to wywali na Ciebie gały.
No najśmieszniejszy był motyw, gdzie czytałem wywiad z Arayą ze Slayera. Nie mógł uwierzyć, że Vader to polska kapela
Mika napisał/a:
A poza tym,poza granicami tego kraju widocznie znajduje się więcej ludzi,którzy lubią metal niż w Polsce
No czy ja wiem... W Polsce organizuje się jedne z większych imprez metalowych. Wiadomo, że prym w tych sprawach wiedzie Skandynawia, ale i my nie zostajemy w tyle.
Mika napisał/a:
Kiedyś,za mrocznych,tró metalowych czasów,bardzo lubiłam ten zespół.
Ja jestem ciągle mroczny :P W duszy :-)
Mika napisał/a:
właściwie Vader mi już przeszedł..całkowicie..
Eh, Litany, De Profundis, Back To The Blind... kultowe płyty. Nieważne czy przeszło, czy nie, ale, przynajmniej ja, często do nich wracam.
Mika napisał/a:
A poza tym,poza granicami tego kraju widocznie znajduje się więcej ludzi,którzy lubią metal niż w Polsce
No czy ja wiem... W Polsce organizuje się jedne z większych imprez metalowych. Wiadomo, że prym w tych sprawach wiedzie Skandynawia, ale i my nie zostajemy w tyle.
Tamta uwaga była nie do końca poważna :-)
_________________ Your world can end in the blink of an eye. One event, one unexpected twist of fate and suddenly the world as you knew... is gone... forever. All that you held dear, all that you held close... is washed away in a sea of distant memory. Life... is cruel. Of this I have no doubt. But life continues on... with, or without you. One can only hope that one leaves behind a lasting legacy. But so often, the legacies we leave behind... are not the one we intended.
Moje ulubione kawalki: The Zone (wiedzie prym;)), Silent Empire, Litany.. mam tego szitu troche, w zaleznosci od nastroju. Polecam rowniez inna kapele grajaca troche ciezej: Samael, nasza fabryka dzwiekow radzi sobie calkiem niezle... nie mamy sie czego wstydzic. A ze w polsce kapele death metalowe sa znane waskiemu gronu sluchaczy.. coz.. to jest muzyka niszowa i bez wzgledu na kraj nie jest dostepna dla wszystkich. Czujmy sie wybrancami
_________________ Tym co masz jest sumienie, bracie, szanuj je bo możesz je stracić
Nieważne czy przeszło, czy nie, ale, przynajmniej ja, często do nich wracam.
Ja czasami też,ale bardzo rzadko,ostatnio wogóle.Pamiętam,jak kiedyś,parę lat temu,death metal kojarzył mi się właściwie tylko z brutal death metalem-wiecie,gulgoczący bełkot,w którym nie da się rozumieć słów,coś w stylu Cannibal Corpse albo Deeds Of Flesh..Nie cierpiałam tego :-) I ktoś mnie zapytał:"A Vadera znasz?To death metal."Ja się wtedy skrzywiłam tyćkę,jak usłyszałam,że to death.Ale polazłam do Empiku,wzięłam płytę Blood i zaczęłam przesłuchiwać.Normalnie skakałam,tak mi się podobało I się cieszyłam,że death metal to nie tylko taki bezsensowny growl,jak w tych wyżej wymienionych dwóch kapelach :-) I tak się zaczęła przygoda z Vaderem i innymi zespołami,garjącymi death.Gdyby nie Vader,to możliwe,że bym ich twórczości nie ruszyła
Teraz sobie myślę,czy może nie kupić nowej płyty Vadera albo czy jej nie ściągnąć
_________________ Your world can end in the blink of an eye. One event, one unexpected twist of fate and suddenly the world as you knew... is gone... forever. All that you held dear, all that you held close... is washed away in a sea of distant memory. Life... is cruel. Of this I have no doubt. But life continues on... with, or without you. One can only hope that one leaves behind a lasting legacy. But so often, the legacies we leave behind... are not the one we intended.
I się cieszyłam,że death metal to nie tylko taki bezsensowny growl,jak w tych wyżej wymienionych dwóch kapelach
Powinnaś spróbować Opeth'a. To death metal z elementami rocka progresywnego.
Mika napisał/a:
Teraz sobie myślę,czy może nie kupić nowej płyty Vadera albo czy jej nie ściągnąć
No kogo jak kogo, ale rodzimą kapelkę powinno się wesprzeć;)
hook napisał/a:
Samael, nasza rodzima fabryka dzwiekow radzi sobie calkiem niezle
A czy Samael przypadkiem na swoich początkach nie grał czegoś podchodzącego pod black ? Czy może źle kojarzę ?
Mika napisał/a:
Gdyby nie Vader,to możliwe,że bym ich twórczości nie ruszyła
Może wtedy największą sławą byłby Behemoth :) Chociaż B. osobiście średnio mi podchodzi; beznadziejny image kapeli, kiepskie teksty, blackowe korzenie... muzyka i klimat ratują wszystko.
Powinnaś spróbować Opeth'a. To death metal z elementami rocka progresywnego.
Trochę słyszałam.Może być.
Moth napisał/a:
A czy Samael przypadkiem na swoich początkach nie grał czegoś podchodzącego pod black ? Czy może źle kojarzę ?
Ja też to raczej kojarzę bardziej z czymś w rodzaju black metalu..Ale może zależy,która płyta.
Moth napisał/a:
Może wtedy największą sławą byłby Behemoth :)
Właśnie chciałam zapytać o ten zespół.Większego gówna i beznadzieji w całym swoim krótkim żywocie nie słyszałam.Wyjątkowo mi się ich muzyka nie podoba.
Właśnie chciałam zapytać o ten zespół.Większego gówna i beznadzieji w całym swoim krótkim żywocie nie słyszałam.
Ja słyszałem :-) Zwie się to 'Necro Brutal Sex', a muzyka przez nich grana to jakieś gore chyba...
Aha i jeszcze kapela co się nazywa Łeb Świniaka... i ich płyta "Wielkie Otwarcie Parasola W Dupie" czy jakoś tak Wiem, że to kapele raczej powstałe dla żartu... no ale :) Śmieszna sprawa.
Ja słyszałem :-) Zwie się to 'Necro Brutal Sex', a muzyka przez nich grana to jakieś gore chyba...
Gore grind..Albo grind core,czasami trudno odróżnić jedno od drugiego..
Eee tam.Jeśli chodzi o ciężkie brzmienia wywodzące się z metalu,to mogę posłuchać thrashu(dobrze tym razem napisałam? ) i death metalu, to ostatnie z Vaderem na czele. Zawsze tak miałam,tyle,że kiedyś to ubóstwiałam :-)
Moth, Mika: pisząc o Samaelu wspomnialem o muzyce ciezkiej... nie sugerowalem przy tym ze to death metal.. bo do tego kapeli daleko.
A ja nie twierdzę,że sugerowałeś coś innego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum