Zmieniam zdanie na temat tego zespołu. Akurat jest zajebisty!!! wystarczyło się tylko wsłuchać;] Najlepszą płytą jest "Pomarańcza" ^^ 26 stycznia wybieram się na koncert, by zredukować stres przed sesją i wiem, że będę się dobrze bawić :)
_________________ Trzy bajki jeszcze raz
Trzy bajki cały czas
Oryginalny zespół, ciekawe teksty i przyjemna dla ucha muzyka.
"Do prostego człowieka" było jedną z kilku piosenek (nie Akuratu, ale w ogóle), które przyczyniło się do zmiany mojego zdania na temat wojska
"Do prostego człowieka" było jedną z kilku piosenek (nie Akuratu, ale w ogóle), które przyczyniło się do zmiany mojego zdania na temat wojska
naprawdę? ja tego słuchałem w wojsku, ogólnie zdanie moje na jego temat się umocniło, ale chodzi głównie o system bo wrazenia i wspomnienia miłe pozostana na zawsze
naprawde teksty mają fantastyczne, podzielam tą opinię, mi sie najbardziej podoba "Roman i Julia" to tez swego rodzaju piosenka - wizytówka tegoz zespołu, groteskowa, z taka humorystyczna rezerwa bym to ujął ;)
naprawdę? ja tego słuchałem w wojsku, ogólnie zdanie moje na jego temat się umocniło, ale chodzi głównie o system bo wrazenia i wspomnienia miłe pozostana na zawsze
Nawet mi nie chodzi o "wrażenia z wojska", ale o samą armię
Piosenka uświadomiła mi, że żołnierze to zdalnie sterowani ludzie, którzy na rozkaz zabiją każdego człowieka i że nie chcę być kimś takim
Ale to już offtop
Tomasz Kłaptocz nie śpiewa już w zespole Akurat. Podczas najbliższych koncertów grupy partie wokalne wykonają Wojciech Zółty i Piotr Wróbel.
Wojciech "Yellow" Żółty gra w Akurat na gitarze solowej. Jest też autorem tekstów do największych przebojów zespołu: "Lubię mówić z Tobą", "Fantasmagorie", "Hahahaczyk" i innych. Piotr Wróbel to współzałożyciel i gitarzysta formacji, dla której pisze teksty i współtworzy muzykę. Od roku daje także koncerty solowe.
"To właściwie nie rewolucja, a powrót do korzeni. Wszak kiedyś, co niektórzy pewnie pamiętają, śpiewałem w Akurat. Można mnie nawet usłyszeć na drugiej płycie… Jedno jest pewne - mamy z Wojtkiem mnóstwo pomysłów i jeszcze więcej energii. Dawno nie czekaliśmy z takim utęsknieniem na koncerty" - mówi Wróbel.
Najbliższe plany koncertowe Akurat przedstawiają się następująco:
1 marca - Kraków, Lochness
2 marca - Poznań, Blue Note
28 marca - Konin, KDK
29 marca - Nowe Miasto Lubawskie, klub Anana
30 marca - Gdańsk, Kwadratowa
Oto obecny skład Akurat:
Piotr Wróbel (wokal, gitara)
Wojciech "Yellow" Żółty (wokal, gitara)
Przemysław Zwias (saksofon, flet)
Ireneusz Wojnar (bas)
Krzysztof Flippera Krupa (perkusja)
Ostatnim krążkiem Akurat jest "Fantasmagorie" z 2006 roku.
Wielka szkoda, bo wokalista wprowadzał swoim jestestwem taki optymistyczny nastrój... Właśnie za to ten zespół lubię - jego koncerty to jedna wielka fala radości
Niedawno byli u mnie w mieście, ale nie mam na nic czasu a jak mam to dopada mnie skleroza, na Akurat akurat nigdy nie byłem na zywo, chyba że kiedys jak jeszcze niektórych nazw nie kojarzyłem, zgadzam się że dużo radości w ich muzyce, przeciwieństwo Myslovitz, dlatego należy ich słuchać przeciwnie Myslovitz na huraoptymizm - pokora wtedy jest bardzo potrzebna, a Akurat w chwilach kiedy dopada nas zły nastrój, w sumie trzeba nie trzeba - ja tak mam
Żałuj, warto się wybrać na żywo. Taka energia z Tomka zawsze emanowała, uśmiech, tyle życia, naprawdę miłe wydarzenie. Zawsze wspominam je jako zastrzyk pozytywnej energii. Szkoda tylko że Tomek odchodzi, sama jestem ciekawa jak to będzie bez niego wyglądało. Wiadomo dlaczego?
Nie odchodzi, a go wywalili ;).
Przypominam, że Akurat wydaje nową płytę, która ukaże się na początku września. Mają znaleźć się na niej jacyś goście.
Fakt, że bez Tomka to nie to samo, ale chętnie kupię płytkę i posłucham jak to teraz brzmi.
Pozdrawiam!
P.S. Wybaczcie za odkopanie starego tematu, ale dawno mnie tu nie było ;).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum