Akurat poznałem jakieś 3 lata temu. Coś tam przesłuchałem. Ale tak naprawdę zacząłem ich słuchać 2 lata temu, po koncercie w Opolu (zagrali w dniu moich urodzin ;)). Strasznie mi się spodobał ten zespół i do dzisiaj ich uwielbiam.
Akurat ma taki swoisty klimat. Beztroskie SKA, ze śmiesznymi tekstami ("piekarnik"), jak i poważną liryką ("do prostego człowieka"). Muzyka do zabawy i skakania, jak i do refleksji (chociażby "jeden człowiek to jeden sens"). Nie da się tego zespołu porównać z żadnym innym. Szczególnie na koncertach są świetni, głównie przez charyzmatycznego wokalistę Tomasza Kłaptocza, który na scenie zachowuje się fenomenalnie - jak ryba w wodzie.
AKURAT jest jednym z najczęściej koncertujących zespołów w Polsce. W ciągu trzech ostatnich sezonów grali prawie po 100 koncertów rocznie. Grali w Niemczech, Danii, Norwegii, Czechach i Słowacji. Są obecnie prawdziwą gwiazdą rynku niezależnego i jedną z najpopularniejszych formacji środowiska akademickiego.
Głównym atutem AKURAT jest ich twórczość własna, wymykająca się wszelkim klasyfikacjom. Jedni przywołują legendy reggae (Daab i Gedeon Jerubal). Inni widzą w nich spadkobierców Mr.Zooba lub Kazika, Kultu a nawet UB40. Wypracowali swój własny rozpoznawalny już styl. W ich muzyce jest ogromny ładunek pozytywnej energii i radości grania. Sami swą twórczość nazywali kiedyś poezją „ska-kaną”. Z jednej strony grają rock z dużą domieszką muzyki ska. Z drugiej strony ich przewrotne teksty to zgrabne, pełne humoru „wierszyki” opisujące rzeczywistość, tę dużą i małą. W ich repertuarze trafiają się również piosenki napisane do wierszy wielkich polskich poetów Kazimierza Wierzyńskiego i Juliana Tuwima.
Niezbyt przepadam za nimi. Mam dwie płyty, kilka razy prześłuchałam i... odstawiłam - nie mój klimat;p Czasem słucham tylko "Lubię mówić z Tobą"; jeszcze jakaś jedna piosenka mi się podobała, ale tytułu nie znam:P Na koncert wybrałabym się z ciekawości, wiem, że w tym roku grali na Piastonaliach, ale cóz... musiałam uczyć się do ustnej matury z polaka.
_________________ Trzy bajki jeszcze raz
Trzy bajki cały czas
"Pomarańcza" - super płyta, mimo że klimaty nie moje...
Potem już coraz gorzej, choć przerobienia wierszu Tuwima na piosnkę nie zapomnę do końca życia - wyszło kapitalnie ("Do prostego człowieka")
Ogromnym plusem tego zespołu jest to, iż zarówno gdy się go słucha jak i widzi, to z łatwością można dostrzec radość z grania. Muzyka przepełniona radością i optymizmem, czasem podana na sposób humorystyczny, a momentami nawet wzrusza. Polecam również!
Znam tylko Pomarańczę + hity radiowe. Od czasu do czasu słucham. Fajniutko grają. Ale na dłuższa metę nie do wytrzymania. A Lubię mówić z Tobą... od czasu gdy wszystkie młodziutkie kapele okoliczne zaczęły to coverować zbrzydło mi niemiłosiernie. A szkoda. Na szczęście na płycie jest jeszcze "Spokój, wielki spokój" i "Hahahaczyk", które też bardzo dobrze brzmią.
_________________ the further we go and older we grow,
the more we know, the less we show..
Lubię ten zespół, ale strasznym fanem nie jestem. Raz miałem się z siostrą na koncert Akurat wybrać, ale była wtedy biba u kumpla i wybrałem to drugie ;);)
Ja się kiedyś bardzo nimi upajałem, byłem na 2 albo 3 koncertach, wtedy bardzo mi się podobało, świetne teksty, muzyka.. takie wesołe, inne.
Teraz natomiast nie słucham wcale, jak nawet gdzieś przypadkiem poleci to szybko przełączam, znudzili mi się, piosenki po latach już nie porywają. Na żywo bardzo fajnie grają, polecam.
_________________ Tym co masz jest sumienie, bracie, szanuj je bo możesz je stracić
ja bardzo ich lubię
Zabawa słowem i dźwiękami, wszystko na taki fajny, 'zwykły' sposób.
Szczególne oklaski za genialną interpretację:"Do prostego człowieka" Juliana Tuwima!
Akurat.. Teraz już prawie w ogóle nie słucham, ale dawniej owszem (jakoś 2 lata temu). Na koncert czekałam i się doczekałam w końcu (w październiku zagrają w moim mieście). Z miłą chęcią na niego pójdę!
Uwielbiam. Chyba jeden z nielicznych zespołów, który zainteresował mnie po usłyszeniu jednej piosenki i zmusił do poszukiwania innych. Po koncertach zawsze chodzę uśmiechnięta od ucha do ucha, przez pewien czas. Muzyka, która najskuteczniej poprawia mi samopoczucie. A ta trąbka, ah...
Teraz uwielbiam, może za pare lat przejdzie mi ;)
_________________ "Jedno wam powiem, życie idioty to nie jest bułka z masłem"
Fanką nie jestem ale posłuchać od czasu do czasu nawet poslucham. Mam swoje ulubione kawałki , takie jak np. "Pa pa pa" , "Lubie mówić z Tobą" , "Jak zioła"
Jak dla mnie to świetny zespół :) podobają mi się ich teksty i sposób w jaki je przekazują ;) Sposób ten jest lekki i przyjemny dla ucha. Słucham ich nadal z entuzjazmem i jak na razie mi się nie znudzili;)
Luźna muzyka, wesołe teksty, często aż ociekające liryzmem. Z takiej muzyki zdecydowanie wolę ich niż, np. Happysad. Zwłaszcza za wspomnianą w temacie świetną interpretację poezji Tuwima.
Muszę przyznać, że zespół się coraz bardziej rozwija. Jest najczęściej koncertującym zespołem w Polsce ale nie tylko. Mieli już koncerty w Czechach, Norwegii. A w październiku grają w Wielkiej Brytanii i Irlandii.
Nieźle ;).
Tylko szkoda, że nie będzie ich w tym roku u mnie :P.
jak na razie mam ich jedną płyte (fantasmagorie) i bardzo mi sie podoba ;] ściągam drugą (pomarańcza), ale tempo ma takie że za tydzień może będzie... ;/
_________________ "chwila która trwa, może byc najlepszą z twoich chwil"
Wczoraj byłam na ich koncercie i stwierdzić muszę, że są na żywo rewelacyjni, dużo lepsi, niż gdy słucham ich na płycie. Z wokalisty aż kipiała energia, skakał, tańczył po scenie, a "Do prostego człowieka" zaśpiewał tak ekspresyjnie.. Naprawdę, świetny, radosny, skakany koncert:) Jak będzie jeszcze okazja, na pewno pójdę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum