Farben Lehre (czyt. Farben Lere), polski zespół punkowy, który powstał w 1986 roku z inicjatywy Wojciecha Wojdy oraz Marka Knapa. Pierwszy koncert grupy miał miejsce w Płocku, 13 października, w Auli Liceum im. wł.Jagiełły (W.Wojda i M.Knap byli jej absolwentami). W 1990 zostali jednymi z laureatów Festiwalu w Jarocinie. Ich pierwsza płyta, "Bez Pokory", została wydana w 1991 roku. Dotychczas ukazało się 7 studyjnych albumów, jedna "koncertówka", nagrania archiwalne zebrane pod szyldem "Garażówka" oraz liczne kompilacje (ostatnia z okazji XX-lecia istnienia zespołu). Od wielu lat płoccy muzycy grają trasy koncertowe w całym kraju (niemal 100 koncertów w 2006 r. zarówno w dużych jak i małych miastach). Od 2004 roku Wojciech Wojda jest organizatorem, a Farben Lehre głównym wykonawcą dużej klubowej trasy Punky Reggae Live. Na swoim koncie mają liczne występy w Europie:
* 1991 - Bez pokory
* 1993 - My maszyny
* 1994 - Samo życie (live)
* 1995 - Nierealne ogniska
* 1995 - Insekty
* 1996 - Zdrada
* 1996 - Garażówka
* 2001 - Atomowe zabawki
* 2001 - Wiecznie młodzi (Płyta wydana z okazji XV-lecia zespołu)
* 2003 - Bez pokory / My maszyny (Kompilacja)
* 2003 - Pozytywka
* 2004 - Insekty / Zdrada (Kompilacja)
* 2005 - Farbenheit
* 2006 - Farben Lehre (Płyta wydana z okazji XX-lecia zespołu)
by wikipedia
Noo jakie jest wasze zdanie o tejże kapeli ? Ja osobiście bardzo lubie. Chociaż mają troche kawałków które wogóle mi nie podchodzą i których nie cierpie, ale jednak.... Lubicie ? Ulubione kawałki ?
_________________ ---------------------
Kiedy ktoś napotka kogoś
kto buszuje w zbożu...
----------------------
Wszystko się zaczęło u mnie od Insektów dośś dawno. Tak długo słuchałam tego, że kaseta się na kawałki rozpadła. Jakiś rok temu uzupełniłam dyskografię, ale to już nie dla mnie. Już nie mój klimat. Koncert na Punky Reggae Live to potwierdził. Zagrali dobrze, pan Wojda nawet nie gwiazdorował i normalnie dało się z nim pogadać, ale to już nie dla mnie. Wobec powyższego moją ulubioną płytą są Insekty- fajne wspomnienia i młodzieńcza fascynacja :)
_________________ the further we go and older we grow,
the more we know, the less we show..
Hm, swego czasu słuchałam (2, 3 lata temu), ale niezbyt namiętnie, nie interesowała mnie ich cała dyskografia. Słuchałam po prostu to co mi koleżanka zgrała(jakieś pojedyncze kawałki z różnych płyt), najczęściej kiedy sprzątałam:) Teraz płyta z tymi kawałkami poszła w zapomnienie.
Hmmmmmm ja nadal słucham i lubie Farbena , byłem na paru koncertach i wrażenia mam bardzo dobre :) chłopaki dają rade a teksty mają równierz bardzo dobre ;)
_________________ Jestem wredny i zmęczony.
Sikam napalmem i jem drut kolczasty.
W domu nie slucham, nie wiem czemu, ale na dłuższą mete taka muzyka mnie troche nudzi.
Ale za to koncerty..zawsze prawie wszystkie oblatuje. Uwielbiam atmosfere na ich koncertach, zawsze grają prawie to samo wiec wszytko znam i śpiewam i tak dalej. Dobrze się przy nich można bawić, o :)
10.11.07 będą w moim mieście : > , rok nie minął a oni już z powrotem do nas chcą, bo daliśmy popis jako publiczność ^^ / a przed tym ostatnim koncertem to nas nie odwiedzali od 10 lat
Jedna z ważniejszych dla mnie polskich kapel, byłem na 2-3 koncertach w tym na punky reggae live, kapela ma duży dorobek płytowy, dużo hitów.. jak ktoś jeszcze nie słuchał, proponuję parę kawałków ściągnąć i wypróbować: Pozytywka, Kolory, Judasz, Helikoptery itd, itp
_________________ Tym co masz jest sumienie, bracie, szanuj je bo możesz je stracić
MATURA!!!! Chyba najbardziej znana ich piosenka... Także byłam na ich koncercie na punky reggae live i było świetnie. Nie znam zbytnio ich twórczości, ale co poniektóre kawałki ciągle siedzą mi w głowie Bardzo chętnie raz jeszcze przeszłabym się na ich koncert
_________________ Możesz żyć na marginesie, ale żyj tak, aby nie krzywdzić innych.
No to ze mną było chyba podobnie jak z niektórymi poprzedniczkami... kiedyś kilka lat temu słuchałam... ale z czasem moje gusta muzyczne się zmieniły, ustatkowały...teraz jakoś zupełnie o nich zapomniałam... czyli hmm było i minęło:)
_________________ so, so you think you can tell heaven from hell
blue skies from pain
can you tell a green field from a cold steel rail?
a smile from a veil?
do you think you can tell?
Nie jestem fanką ale posłuchać lubię, jedno jest pewne na żywo ich muzyka ma niepowtarzalny klimat, można się fajnie poobijać
Ulubione piosenki: Judasz, Spodnie z GS-u, Zabij By Żyć, Dolina Lalek, Pozytywka, Nowe Helikoptery, Insekty...
XXI wiek - panika i afery, gdzie się nie ruszę wszędzie podsłuch i kamery, a z tego strachu nic dobrego nie wynika, po co się bać, kiedy w duszy gra muzyka...
PEACE!
Farben Lehre lubię, nie powiem ,ze nie najbardziej z nimi kojarzy się kawałek Matura :)
Jeżeli ich już słucham to najbardziej piosenki takie jak "Piosenka leniwych słoni" . "kolory"
Uważam ten zespół za przeciętny, może zmieni się moje zdanie kiedy będę miała okazje posłuchać ich na żywo i poznam dokładniej ich historie. Jak na razie są dla mnie normalnym zespołem
pan Wojda nawet nie gwiazdorował i normalnie dało się z nim pogadać
ale z nim zawsze można pogadać normalnie więc nie bardzo rozumiem skąd takie zaskoczenie, że nie "gwiazdorował". zaskoczeniem byłoby dla mnie gdyby właśnie zagwiazdorował
hiroszima napisał/a:
młodzieńcza fascynacja
że FL to już "nie ten klimat" absolutnie rozumiem, bo gusta się zmieniają, ale "młodzieńcza fascynacja" w ustach zaledwie 22-latki brzmi zabawnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum