Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-08, 01:55
Horror punk
Autor Wiadomość
Chainer 
CureForOptimism

Wysłany: 2007-12-29, 17:51   

prowler napisał/a:
coś konkretnego

każdy kto tylko zobaczy/usłyszy tą kapele wyciągnie podobne wnioski, bo jest to cholernie dla tego zespołu charakterystyczne ..więc Ameryki nie odkryłeś ;]
prowler napisał/a:
A jeśli jesteś przyzwyczajony

ja sie nie przyzwyczajam ;] :mrgreen:

prowler

Wysłany: 2007-12-29, 18:30   

Chainer napisał/a:
więc Ameryki nie odkryłeś ;]

Ale jak widać ciężko było to zebrać w jedno w tym temacie, bo rzeczywiście napisałem banały. Których jednak nikt tu prawie nie ogarniał.

Max 
Irrational

Wysłany: 2007-12-29, 19:25   

prowler napisał/a:
Większość postów w tym temacie to jedna wielka parodia. Kolejna odmiana gotów??? Znajomość Misfits wyłącznie z coveru Metallicy? Cmentarne wycie? W stroju wampira do pracy? Zaraz się zapowietrze chyba ze śmiechu....

Krótko: prekursorem gatunku było i jest nadal grające Misfits. Muzyka to melodyjny punk rock. Czesto wplecione sąi elemente psychobilly. Teksty i cały klimat nawiązuje do tanich horrorów czy to filmowych czy książkowych, potworów itd. Muzykom zazwyczaj towarzyszy określony wizerunek i image, ale przecież nie jest to obligatoryjne aby tak chodzili na codzień...

Kto chce się zapoznać to podaję pare ciekawych linków:
http://www.myspace.com/themisfits
http://www.myspace.com/thehorrifics
http://www.myspace.com/therosedales
http://www.myspace.com/thedeepeynde

Niewiem czy zauważyłeś ale większość postów jest napisana z dużą dozą sarkazmu i nie brał bym ich dosłownie i serio. No ale jeśli pan prowler szanowny nie wie co to sarkazm i jest dzieckiem wychowanym na informacjach o zespołach/gatunkach muzycznych z wikipedii no to rozumiem

prowler

Wysłany: 2007-12-29, 19:40   

Max napisał/a:
Niewiem czy zauważyłeś ale większość postów jest napisana z dużą dozą sarkazmu

Nie zauważyłem.

Max napisał/a:
jest dzieckiem wychowanym na informacjach o zespołach/gatunkach muzycznych z wikipedii no to rozumiem

Tak, nie ma to jak wyjęte kompletnie znikąd oskarżenie o posługiwanie się przeze mnie wikipedią. Już to tłumaczyłem wyżej Twojemu koledze. Nie będę się tu teraz z Tobą licytował na temat znajomości gatunku i zespołów aby udowodnić że to co napisałem nie było skądś ściągnięte. Gdy się posługuje cytatem, mam zwyczaj to zaznaczać.

Maryha 
Crazy Mary

Wysłany: 2007-12-30, 21:59   

prowler napisał/a:
Nie będę się tu teraz z Tobą licytował na temat znajomości gatunku i zespołów aby udowodnić że to co napisałem nie było skądś ściągnięte.

Dziwne, bo mam wrażenie jakbyś cały czas próbował to zrobić.
Sam napisałeś że parodiują potwory z tanich historyjek swoim strojem, imidżem i tak dalej. Przecież to aż się prosi o potraktowanie z rezerwą, sarkazmem. Sama oglądając koncert Mistfitsów uśmiałam się dość mocno. Muzyka jasne, pasuje mi, ale ten cały cyrk wokół nich sam trącił jedną wielką parodią.

Domisiek 
No Bass, No Fun

Wysłany: 2007-12-30, 22:07   

Horror punk... myślę, że chyba można podpiąć pod ten gatunek zespół Murderdolls. Kiedyś, gdzieś tam czytałam o nich, i grupa była określana jako horror punk glam metal.
Dziwne to wszystko. xD

prowler

Wysłany: 2007-12-30, 23:17   

Maryha napisał/a:
Sam napisałeś że parodiują potwory z tanich historyjek swoim strojem, imidżem i tak dalej. Przecież to aż się prosi o potraktowanie z rezerwą, sarkazmem.

Jak najbardziej, i każdego kto bierze tą tematykę na serio spokojnie można nazwać idiotą. Pytanie o sarkazm jednak nie padło w kontekście odniesień się do tematyki(bo takowych nie było), ale w kontekście wiedzy użytkowników o temacie(którą już skomentowałem, i w nie wiedzy nie widzę sarkazmu).

deadcat 
stay dead

Wysłany: 2008-07-03, 15:43   .

ja tam lubie. bardzo :D

Marianne 

Wysłany: 2008-07-03, 17:00   

Danzig to tez horror punk? @.@ Wtenczas lubie horror punk :D Chcialam ich plyte kupic pol roku temu ;] Ich- Misfits. Nie wiem co sie wam nie podoba, kapela jak kazda inna tyle, ze lubia sie przebierac. Jestescie tacy powazni :] Troche dystansu! Przeciez to zabawa jest. I dobra muzyka. A przeciez muzyka jest najwazniejsza. Jak ja mialam te 13 lat, uwielbialam horrory podobnie jak the Simpsons i dla nie Misfits to odpowiednik tej kultowej bajki w muzyce. A przeciez w horrorach, szczegolnie tych starych ludzie sie przebierali i to bylo takie fajne :D Typu zombie. Ogladasz, wiesz, ze to kicz, ale chociaz ci aktorzy sie starali byc straszni :D A ze im nie wychodzilo to juz inna sprawa :D Tak samo z tymi muzykami, ja bym tam poszla na taki koncert :] Cos nowego, jakis wlasny styl. Jak byscie uslyszeli 'horror punk' nie widzac kapeli to mysle, ze podejscie bylo by inne.
Teraz słucham

I like it!
Cover Mety oczywiscie znam i lubie, a jakze. Oryginalu ze studio nie znam, to nie porownam.

Sin 

Wysłany: 2010-11-12, 21:21   

tak, horror punk to np. The Misfits, Murderdolls czy Wednesday 13.
I tak jak ktoś powiedział 'lepszy horror punk od emo'. O taak, zdecydowanie. Nie ma co porównywać wgl tych dwóch gatunków. Uważam, ze horror punk to całkiem dobry gatunek muzyki.

Odpowiedz do tematu