Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-06, 22:40
Punk's not dead?
Autor Wiadomość
Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-07-19, 18:52   

Anarchia to utopia. Społeczeństwa ludzkie od zawsze posiadały jakąś hierarchię, widać zostały tak uwarunkowane. Poza tym, nie wydaje mi się, żeby perojatywne zabarwienie synonimów anarchii - nieład, bezprawie - było przypadkowe.

Yoda wspomniał o moralności - tylko że moralność w jakiś sposób zaprzecza anarchii, bo wytycza konkretne zasady, których w anarchiźmie (jako w ustroju - o ile można mówić tu o ustroju - pozbawionym prawa i reguł) raczej nie powinno być.

Ktoś kiedyś powiedział, że człowiek z natury jest zły, tylko w sobie to ukrywa. Danie mu wolnej ręki, złamie tę barierę i 'bicz boży', którym są prawa i kary dla jednostek w społeczeństwie, wyzwalając przywalającą większość przestępstw i próbę tworzenia władzy absolutnej, bo trudno mi uwierzyć w to, ze ludzie po tylu wiekach potrafiliby wyrzec się pragnienia władzy. Zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie chciał mieć więcej niż inni.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2007-07-19, 18:57   

Moth napisał/a:
Yoda wspomniał o moralności - tylko że moralność w jakiś sposób zaprzecza anarchii, bo wytycza zasady, których w anarchiźmie raczej nie powinno być.

Jeśli anarchia miałaby całkowicie zaprzeczać istnieniu różnych zasad to ludzie by fruwali bo nie obowiązywałaby zasada grawitacji ;) Całkowity brakt zasad nie jest mozliwy. A czy moralność można nazwać prawem narzuconym nam z góry to już chyba kwestia indywidualna. Jak dla mnie zasady moralne zostaną zawsze, nie zależnie co się stanie. I tym właśnie rózniłbym się od potencjalnego mordercy czy złodzieja w anarchistycznym świecie.

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

helloihateu 
sucker

Wysłany: 2007-07-19, 20:55   

Rowniez uwazam, jak wielu tutaj, ze anarchia jako tako ma dobre zalozenia, dobre intencje, ale nie wydaje mi sie aby miala kiedykolwiek mozliwosc zapanowac na swiecie. Po pierwsze ma za malo zwolennikow, a po drugie - nie moze byc ich wiecej, bo nie ma ona przyszlosci, nie ma na tyle argumentow aby przekonac tak wiele ludu na swiecie. Same dobre intecje nie wystarcza. Aczkolwiek ciekawa sprawa, jakby tak stworzyc panstwo na probe, anarchistyczne (dobrze odmienilem?:)) i zobaczyc co sie stanie z nim po kilku latach. Jak ktos tutaj wyzej powiedzial, zawsze znajdzie sie jakis czlowieczek, ktory bedzie chcial miec wiecej niz inne jednostki - np ja :P

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-07-19, 21:55   

helloihateu napisał/a:
Aczkolwiek ciekawa sprawa, jakby tak stworzyc panstwo na probe, anarchistyczne

Nie da rady - anarchia wyklucza istnienie państwa :).

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2007-07-19, 21:58   

Moth napisał/a:
helloihateu napisał/a:
Aczkolwiek ciekawa sprawa, jakby tak stworzyc panstwo na probe, anarchistyczne

Nie da rady - anarchia wyklucza istnienie państwa :).

chyba,że państwo potraktujemy jako społeczość,zamieszkująca pewnien okreslony obszar i określony nazwą.Wtedy jeszcze Anarchia możliwa,acz wiadomo,że to utopijny system ;-)
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Dama Kameliowa 
ElViS żYjE

Wysłany: 2007-07-19, 22:25   

No dobrze, ale żeby było w miare znośnie, najpierw trzebaby sie pozbyć osobników dresopodobnych-nie-miło-nastawionych.
A tyłki niech się z żalu nie ściskają, rozluźnijcie pośladki, bo w końcowym stadium takiego społeczeństwa anarchistyczneo w moim jakże pozytywnym patrzeniu na świat- wychodzi jeden wielki burdel. A anarchia hipisowska? Aż przykre.
nie ma wyjścia muszę żyć.

http://www.undeadstory.fora.pl

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-07-19, 22:32   

JAMik napisał/a:
chyba,że państwo potraktujemy jako społeczość,zamieszkująca pewnien okreslony obszar i określony nazwą.

To wtedy chyba naród, co ? Bo państwo to 'budowla' polityczna.

Ola 
Ola

Wysłany: 2007-07-20, 14:54   

Moth napisał/a:
Ola napisał/a:
Popieram Anarchię, ale ja głównie jestem przeciwko politykom itd. Bo my zarabiamy marne grosze, a oni zostają milionerami dzięki nam i NASZYM ciężko zarobionym pieniądzom.

Zarabiamy ? Naszym pieniądzom ? Tak twierdzić mogą ewentualnie Twoi rodzice, nie Ty.

BTW - przypadkiem nie mylisz anarchii ze zwykłym żądaniem uczciwości ? :).

"my" jako ogół, całe społeczeństwo. Przecież logiczne że nie chodzi o kilkunasto letnie "dzieci" prawda?
Walczę o swoje i nigdy się nie poddam!

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-07-20, 15:04   

Bądź więc politykiem i nie marudź :). Anarchia to pseudoustrój, a nie coś , co się wymierza przeciwko politykom i ich pieniądzom. Popierasz anarchię, a sama siedzisz w systemie tak głęboko, że gdyby Ci to zabrano, to byłabyś pierwszą ofiarą tej swojej anarchii. Jak i wiele Tobie podobnych, którzy uważają się za punków, a nie rozumieją założeń ich ruchu. Dodatkowo łykasz pseudoprawdziwe relacje z TV, pogrążając się nieświadomie jeszcze bardziej w tych wszystkich wartościach, z którymi rzekomo walczysz.

Anarchia i hasło 'no future' to jedynie symbole, które miały dobitnie ukazać to, że ówczesna młodzież nie widzi sensu w otaczającym ich świecie, a nie próba wywalczenia bezładu i braku władzy. No, ale nie chce mi się tłumaczyć, bo to powinnaś zrozumieć sama, w swoim czasie. A ja nie od wykładów tu jestem.

Najśmieszniejsze w punku jest to, że 'punkować' można max do 19 roku życia. Przynajmniej faceci. Jeżeli punkujesz - to się nie uczysz - jeżeli się uczysz, to nie punkujesz - jeżeli się nie uczysz - to idziesz do woja, w taki czy inny sposób stając się częścią systemu :).

A tak poważnie - z tego się niestety (stety? ) wyrasta, bo bunt mija wraz z wiekiem i przychodzącym powoli rozumkiem :).

martaxyz 

Wysłany: 2007-07-20, 15:32   

Moth napisał/a:
Najśmieszniejsze w punku jest to, że 'punkować' można max do 19 roku życia. Przynajmniej faceci. Jeżeli punkujesz - to się nie uczysz - jeżeli się uczysz, to nie punkujesz - jeżeli się nie uczysz - to idziesz do woja, w taki czy inny sposób stając się częścią systemu :).
nie koniecznie musisz iść do wojska. Możesz zawsze zostać dezerterem;)

Ola 
Ola

Wysłany: 2007-07-21, 22:14   

Moth napisał/a:
Bądź więc politykiem i nie marudź :). Anarchia to pseudoustrój, a nie coś , co się wymierza przeciwko politykom i ich pieniądzom. Popierasz anarchię, a sama siedzisz w systemie tak głęboko, że gdyby Ci to zabrano, to byłabyś pierwszą ofiarą tej swojej anarchii. Jak i wiele Tobie podobnych, którzy uważają się za punków, a nie rozumieją założeń ich ruchu. Dodatkowo łykasz pseudoprawdziwe relacje z TV, pogrążając się nieświadomie jeszcze bardziej w tych wszystkich wartościach, z którymi rzekomo walczysz.

Anarchia i hasło 'no future' to jedynie symbole, które miały dobitnie ukazać to, że ówczesna młodzież nie widzi sensu w otaczającym ich świecie, a nie próba wywalczenia bezładu i braku władzy. No, ale nie chce mi się tłumaczyć, bo to powinnaś zrozumieć sama, w swoim czasie. A ja nie od wykładów tu jestem.

A tak poważnie - z tego się niestety (stety? ) wyrasta, bo bunt mija wraz z wiekiem i przychodzącym powoli rozumkiem :).

Wiesz mów co chcesz, w końcu to forum. A tak pozatym wolność słowa itd. nie? Wiem, że większość tak uważa, że z tego się wyrasta, że to tylko chęć bycia kimś innym... Bunt minie tak? A ja uważam, że Punk'iem nazwać się nei mogę, Anarchistką też... jeszcze za mało o tym wiem. Ale to czy było się buntownikiem można określić po latach...
Walczę o swoje i nigdy się nie poddam!

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-07-23, 10:55   

Ola napisał/a:
A ja uważam, że Punk'iem nazwać się nei mogę, Anarchistką też... jeszcze za mało o tym wiem.

Zgadzam się. Gdybyś wiedziała dużo, tnie miałabys loga anarchii w avatarze, jednocześnie podpisując się pod jej założeniami :).

Hobbit 

Wysłany: 2007-07-25, 16:06   

Jeśli zobaczycie punka po dwudziestce to ukłońcie się przed nim, bo moim zdaniem to ostatnie pokolenie prawdziwych punkowców. Gdzie się podział bunt? Kiedy zanikł duch prawdziwego punk rocka? I czemu do diabła punkiem nazywa się zeposły typu Green Day? Gdzie Ci "młodzi punkowcy" podziali irokezy? Gdzie ten klimat? Ogniska, wspólne picie wina nad jeziorem? Ucieczki z domu, aby wspólnie poskakać w Jarocinie, który z tego co wiem też nie jest już taki sam jak dawniej. Tego już niema. Punk zdycha w męczarniach...
Twój wzrok przeszywa moje serce"

Sóha 
grejpfrutowo

Wysłany: 2007-07-25, 17:00   

Taaaa, teraz modnie jest być "punkiem", takim.... pseudo punkiem.

Widziałam ostatnio punka po trzydziestce, ha!

Max 
Irrational

Wysłany: 2007-07-25, 17:51   

Hobbit prawdziwi punkowcy poniżej dwudziestki istnieją, ale to pojedyncze niemalże wymarłe gatunki, niestety...

Odpowiedz do tematu