Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-06, 22:43
Cocteau Twins
Autor Wiadomość
hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2007-10-29, 14:13   Cocteau Twins

Zakładam ten temat z ciekawości. Dopiero poznaję Cocteau Twins. Nazwa znana mi była od dawna, grupa krążyła gdzieś w mojej świadomości, czasami potykałam się o ich dźwięki w filmach, czasami w radio. I teraz nadszedł ich czas.
Cocteau Twins to szkocka grupa, która działała w latach 1981-1998. Ich styl muzyczny nazywany jest dream popem ( nazwa dość egzotyczna, lecz mało sprawiedliwa). Nastrojowa, chwilami niepokojąca muzyka i piękny głos Elizabeth Fraser. Pierwsze skojarzenie- Dead Can Dance wymieszane z zimną falą. Mieszanka niesamowita.
Do tej pory wsłuchałam się w dwie płyty- debiutancką "Garlands" i "Treasure" z 1984 roku.
Trudno jest opisać tę muzykę w kilku słowach. To trzeba usłyszeć. Czy ktoś jeszcze wie co mam na myśli?

N@RVANA 

Wysłany: 2007-10-29, 14:31   

Znam Cocteau.
Słuchałam ich 2 /może 3 lata wstecz. Ale szybko mi się znudziło. ;)
Muzyka wywołuje aure dziwności, chwilami niepokoju, przynajmniej na mnie tak działa.
Płyta "Treasure" chyba najbardziej zapadła mi w pamięć. Jest według nie najlepsza.
Polecam jesli to kogoś klimaty, jednak niewielu znam ludzi którzy jeszcze o nich pamiętają. :D

crespo 
Naczelnik.

Wysłany: 2007-10-29, 14:50   

Co tu dużo pisać, bardzo dobra kapela.

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2007-10-29, 15:03   

crespo napisał/a:
Co tu dużo pisać, bardzo dobra kapela.

A mi się coś emocjonalno-muzycznie podziwaczyło i każde takie odkrycie traktuję z tak ogromną radością jakby wszystkie święta i urodziny nastały w tym samym czasie. I tak chodzę od pewnego czasu z rozdziawioną buźką i z podziwu wyjść nie mogę.
N@RVANA napisał/a:
Polecam jesli to kogoś klimaty, jednak niewielu znam ludzi którzy jeszcze o nich pamiętają.

A ja niestety niewielu znam ludzi, którym nazwa Cocteau Twins cokolwiek mówi lub mówiła kiedykolwiek...

Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2007-10-29, 16:46   

Ktoś mi kiedyś mowił, że powinnam sobie Cocteau Twins posłuchać, bo na pewno mi się spodoba... Posłuchałam, zastanowiłam się przez chwilkę i doszłam do wniosku, że jednak wcale mi się nie podoba aż tak bardzo i to nie mój klimat. Choc uczciwie musze przyznać, że może zrobiłam to troszkę na przekór, bo nie bardzo tego kogoś lubiłam i chciaalm mu udowodnić, że się pomylił ;-)

Odpowiedz do tematu