Zakładam ten temat z ciekawości. Dopiero poznaję Cocteau Twins. Nazwa znana mi była od dawna, grupa krążyła gdzieś w mojej świadomości, czasami potykałam się o ich dźwięki w filmach, czasami w radio. I teraz nadszedł ich czas.
Cocteau Twins to szkocka grupa, która działała w latach 1981-1998. Ich styl muzyczny nazywany jest dream popem ( nazwa dość egzotyczna, lecz mało sprawiedliwa). Nastrojowa, chwilami niepokojąca muzyka i piękny głos Elizabeth Fraser. Pierwsze skojarzenie- Dead Can Dance wymieszane z zimną falą. Mieszanka niesamowita.
Do tej pory wsłuchałam się w dwie płyty- debiutancką "Garlands" i "Treasure" z 1984 roku.
Trudno jest opisać tę muzykę w kilku słowach. To trzeba usłyszeć. Czy ktoś jeszcze wie co mam na myśli?
_________________ the further we go and older we grow,
the more we know, the less we show..
Znam Cocteau.
Słuchałam ich 2 /może 3 lata wstecz. Ale szybko mi się znudziło. ;)
Muzyka wywołuje aure dziwności, chwilami niepokoju, przynajmniej na mnie tak działa.
Płyta "Treasure" chyba najbardziej zapadła mi w pamięć. Jest według nie najlepsza.
Polecam jesli to kogoś klimaty, jednak niewielu znam ludzi którzy jeszcze o nich pamiętają. :D
_________________ nie śpij, spanie jest dla frajerów
A mi się coś emocjonalno-muzycznie podziwaczyło i każde takie odkrycie traktuję z tak ogromną radością jakby wszystkie święta i urodziny nastały w tym samym czasie. I tak chodzę od pewnego czasu z rozdziawioną buźką i z podziwu wyjść nie mogę.
N@RVANA napisał/a:
Polecam jesli to kogoś klimaty, jednak niewielu znam ludzi którzy jeszcze o nich pamiętają.
A ja niestety niewielu znam ludzi, którym nazwa Cocteau Twins cokolwiek mówi lub mówiła kiedykolwiek...
_________________ the further we go and older we grow,
the more we know, the less we show..
Ktoś mi kiedyś mowił, że powinnam sobie Cocteau Twins posłuchać, bo na pewno mi się spodoba... Posłuchałam, zastanowiłam się przez chwilkę i doszłam do wniosku, że jednak wcale mi się nie podoba aż tak bardzo i to nie mój klimat. Choc uczciwie musze przyznać, że może zrobiłam to troszkę na przekór, bo nie bardzo tego kogoś lubiłam i chciaalm mu udowodnić, że się pomylił
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum