Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-08, 01:33
Dani California - Red Hotów
Autor Wiadomość
hook 

Wysłany: 2006-09-27, 15:11   Dani California - Red Hotów

Hah.. obejrzałem pierwszy raz pare dni temu.. i się zdziwiłem... rzekomo ten teledysk oburzył "fanów" Nirvany, ale nie bardzo wiem z jakiego powodu... moze ktos mi wytlumaczyc.

Dla tych co nie widzieli, w teledysku Red Hoci przebrani kolejno za:
1.Elvis Presley
2.The Beatles
3.Thin Lizzy
4.Bootsy Collin / George Clinton
5.Duran Duran / David Bowie
6.Sex Pistols
7.The Misfits
8.Poison
9.Nirvana

prezentuja sie w kilkusekundowych wstawkach.. rzekomo parodiujac te kapele. Ale jakos nie odebralem tego jako cos niesmacznego.

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2006-09-27, 15:23   

Padł tekst,że tak przebrany za Cobaina wyglądał jak maksymalny ćpun i to miało obrażać Kurta i wyśmiewać się z jego stylu i nałogu.

Novoselic poweidział,że RHCHP zgłosili się do niego z pytaniem czy moga i czy Kurt nie miał by nic przciwko temu.Krist odparł,że Ok bo Kurt lubił parodie i nie miałby nic przeciwko temu.
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

hook 

Wysłany: 2006-09-27, 15:38   

Odnosnie zasiegnietej opini, z tego co wiem Red Hoci pytali o zdanie Grohla.
Wygladal jak cpun... moze i wygladal, rownie dobrze jak hydraulik czy hodowca owiec. Ale sweterek byl i siedzial na krzesle niczym z koncertu unplugged.
Inaczej odbieram to troche, ktos odwazyl sie uzyc ikony grunge'u, bozyszcza nastolatkow do własnych celow.. bez wzgledu na sytuacje ludzie traktuja to jako zamach na cos czego dotykac nie wolno, najlepiej oprawic w zlote ramki i wystawic na podziw.

Mika 
T-1000

Wysłany: 2006-09-27, 15:45   

hook napisał/a:
ktos odwazyl sie uzyc ikony grunge'u, bozyszcza nastolatkow do własnych celow.. bez wzgledu na sytuacje ludzie traktuja to jako zamach na cos czego dotykac nie wolno, najlepiej oprawic w zlote ramki i wystawic na podziw.

Jak sam napisałeś, chodzi o "fanów" Nirvany. Celna uwaga.
Mi się wydaje, że ten teledysk to raczej mała satyra na pewne zespoły, ze względu na ich szeroko pojętą popularność.

[ Dodano: 2006-09-27, 16:08 ]
Teledysk jest dotępny na YouTube.
http://www.youtube.com/watch?v=OJA15-u2cqA
Your world can end in the blink of an eye. One event, one unexpected twist of fate and suddenly the world as you knew... is gone... forever. All that you held dear, all that you held close... is washed away in a sea of distant memory. Life... is cruel. Of this I have no doubt. But life continues on... with, or without you. One can only hope that one leaves behind a lasting legacy. But so often, the legacies we leave behind... are not the one we intended.

Hole 
girl

Wysłany: 2006-09-27, 16:45   

Satyra?

Oni po prostu naśladują, pokazują styl innych kapel. Gdzie tu satyra? To, że teledysk niekiedy jest zabawny, to zasługa ekscentrycznego zachowania niektórych gwiazd.

Lubię ten teledysk, ciekawy pomysł na realizację i, moim zdaniem, coś w stylu podziękowania (hołd to chyba za duże słowo) dla swoich inspiracji.

A Anthony wygląda tutaj ZA-CHWY-CA-JĄ-CO! Co za ciało. I to powyżej 40-stki. 8-)

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2006-09-27, 16:49   

Satyra ? Parodia ? Ja to odebrałem jako hołd złożony przedstawianym artystom. Z tego co czytałem wypowiedzi Anthonego i Flea, to były zespoły, które bardzo cenią i które ich inspirowały. Sprawa Cobaina - gdzie tu parodia ? Gdzie tu oznaka braku szacunku ? A motyw z gasnącą świecą - idealna metafora życia i śmierci Kurta.
''Lepiej jest zgasnąć szybko, niż wypalać się powoli''

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Mika 
T-1000

Wysłany: 2006-09-27, 16:52   

Hole napisał/a:
Satyra?

Abó.

Moth napisał/a:
Satyra ? Parodia ? Ja to odebrałem jako hołd złożony przedstawianym artystom. Z tego co czytałem wypowiedzi Anthonego i Flea, to były zespoły, które bardzo cenią i które ich inspirowały.

Chyba, że tak. Jeśli hołd, to przynajmniej pokazany na wesoło ;-)
Powiedziałam satyra tylko ze względu na jaskrawo pokazane zachowania przedstawianych muzyków.
Your world can end in the blink of an eye. One event, one unexpected twist of fate and suddenly the world as you knew... is gone... forever. All that you held dear, all that you held close... is washed away in a sea of distant memory. Life... is cruel. Of this I have no doubt. But life continues on... with, or without you. One can only hope that one leaves behind a lasting legacy. But so often, the legacies we leave behind... are not the one we intended.

Rudzielec
(no)che guevara

Wysłany: 2006-09-27, 17:55   

heh

Bardzo mi się podoba ten klip. Tam niema żadnej satyry :) Pokazali praktycznie prawde, naśladowaly gwiazdy z ich klipów.

A cd. urażoncyh fanów, to pewnie ta grupa co ma ołtarzyk ze zdjęciem kurta blisko łóżka.

Zresztą gdy pokazują kurta troche muzyka blednie i staje się smutniejsza, i padają słowa wokalisty "(...)odszedł za szybko(...)"

hook zapomniałeś o kiss jeszcze:)

Meredith 

Wysłany: 2006-09-29, 22:37   

MI się wydaje, że chciali przekrojowo pokazac, jak zmienia się muzyka, jak ewoluuje... Jak np. nasi dziadkowie słuchali Elvisa, rodzice Davida Bowie, my zaś Nirvany. Tak mi się wydaje, ale to moja swobodna interpretacja.

PS. Kurt jest tam raptem 4 sekundy- siedzi na Unplugged i śpiewa. Parodiowaniem Kurta byłoby wykorzystanie jego stereotypu czyli np: pokazanie jak daje sobie w żyłę równocześnie w spazmach wydając jakieś odgłosy, trzymając się za żołądek itp.
Fakt, wygląda na teledysku na mocno uduchowionego, ale to akurat chyba nie miało być obraźliwe ;-)

jenny 

Wysłany: 2006-10-01, 09:59   

Swietny klip....nierozumiem ludiz ktorzy sie rzucaja o 3 sekunty Nirvany w teledysku..
Szanuje RHCP i mysle ze nic zlego niemilei na mysli ;-)

Iza 
Miyo-chan

Wysłany: 2006-10-01, 16:32   

eh Ci "fani" tacy wrażliwi ;-)
Teledysk bardzo fajny, ciekawy redhoci wyłapali co bardziej wyrózniające elemety danych zespołów i nie widze w tym zadnej niecnej próby obrażania kogokolwiek, komuś się nudzi to wymyśla rózne tego typu bzdurne teorie.
Swoją drogą bardzo cenie twórczość RHCP (czytaj uwielbiam ich :roll: ) .

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2006-10-01, 17:35   

BTW - a słyszeliście o plagiacie, którym ponoć jest Dani California ? :-)

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

szary 

Wysłany: 2006-10-01, 17:45   

Coś tam że jakieś ważne elementy z utworu Tom'a Petty'ego "Mary Jane's Last Dance" zostały wykorzystane w "Dani California"... ale sam "pierwotny" autor nie pozwał do sądu o plagiat Red Hotów, bo stwierdził, że ogólnie w utworach rockowych duzo elementów sie powtarza i to jest normalne

Agrafka 
koniu

Wysłany: 2006-10-04, 18:02   

Ostatnio widziałam jakiś teledysk gdzie też można spotkać też coś na wzór co stworzyli RHCP tylko ,że tam są troche inni wokaliści i zespoły.Dziecko wpada do domu z dwiema dziewczynkami i się zaczyna ( chyba przebieranie :roll: ) ... oczywiście nie zabrakło Kurta. ( dzieciak odgrywa kawałek teledysku smells... ) ... są tam też Bob Marley i inni ...
to tak do temau - mała ciekawostka
Niestety nie wiem jak nazywa się ten zespół ani piosenka , lecz jak uda mi sie znaleść to dam zanć... no chyba ,że już ją znacie a ja mam spuxniony zapłon :-P

SunFlower 
nurse?

Wysłany: 2006-10-04, 18:27   

Agrafka napisał/a:

Niestety nie wiem jak nazywa się ten zespół ani piosenka

Bob Sinclar
Rock This Party ?

Odpowiedz do tematu