Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-06, 22:34
Faith No More & Mike Patton
Autor Wiadomość
garnek 
garnek

Wysłany: 2009-07-13, 13:15   

A jak dla mnie najsłynniejszym kawałkiem to "Epic" ale mistrzowskim utworem,chyba też kower,to "I Started a Joke"-mistrzowski wokal

Lobo.... 

Wysłany: 2010-05-27, 21:20   

http://www.youtube.com/watch?v=zaUrzMeS4xg nie wiem czy bylo gdzie indziej ale nowy Patton

Consi 

Wysłany: 2010-08-02, 19:41   

Kontynuując tradycję, znów bardzo spodobał mi się zespół, który parę miesięcy wcześniej miał koncert w Polsce i nie wiadomo, kiedy będzie następny :roll:

Na nich trafiłam przeglądając jakieś listy zespołów z lat '90, słuchałam "Epic", już dawno temu. Tylko jakoś mi niespecjalnie podeszli, wydawali mi się zbyt... dziwni. Po tym byłam już przekonana, że rok później nie będę się mogła od nich oderwać, bo to moje stałe zagranie :p
I miałam rację - powaliła mnie płyta najpierw "Album of the Year" z "Paths of Glory", "Mouth to Mouth" czy "Ashes to Ashes", później przekonałam się do przedostatniej ("Just a Man" to coś pięknego), i tak poszło dalej, przez inne projekty Pattona - Mr.Bungle, Tomahawk, Fantomas (miał jakąś słabośc do muzyków z Melvins chyba), ostatnio też bardziej elektroniczne Lovage (osz) i Peeping Tom (piosenka z Massive Attack jest świetna). Nie mówiąc o Mondo Cane. Jak ktoś jeszcze ich nie słuchał, to nie wie, co stracił :) Ale FNM jakoś zostało mi w sercu.

Patton to muzyczny diabeł o 100 głosach, mający gdzieś opinię publiczną i robiący to, co mu się podoba. I bardzo dobrze :) Jakby z takim talentem słuchał wszystkich naokoło, nie zrobiłby zupełnie nic ciekawego. Pokazuje teraz, że muzyka to muzyka, a nie jakieś sztuczne podziały typu "tu się kończy rock, a tu zaczyna elektronika". To zabija całą muzykę.
Muzycy, uczcie się, o tym panu jeszcze będzie głośniej :P

Lobo.... 

Wysłany: 2010-08-03, 16:29   

"Album of the year" potezny album jeden z lepszych jakie kiedykolwiek mialem szczescie uslyczec, a "path of glory" to jakze wysublimowany kawalek 8-) , ogolem caly album nie ma slabych punktow, collision, naked in the front...stripsearch i ta koncowka ten dzwiek po f for fake :evil: chlopaki sobie odlecieli tam gdzie tylko sobie zyczyli:] a ja niestety nie podolalem w zeszlym roku z heienekem

Consi 

Wysłany: 2010-08-03, 21:04   

Lobo.... napisał/a:
"Album of the year" potezny album jeden z lepszych jakie kiedykolwiek mialem szczescie uslyczec, a "path of glory" to jakze wysublimowany kawalek 8-)

Prawda? Jak śpiewa "coming" w tle to aż dreszcze przechodzą :roll:

Lobo.... napisał/a:
ogolem caly album nie ma slabych punktow, collision, naked in the front...stripsearch i ta koncowka ten dzwiek po f for fake :evil: chlopaki sobie odlecieli tam gdzie tylko sobie zyczyli:]

Ba, nie ma, szkoda, że teraz się dużo kapel boi tak eksperymentować, jak oni.

Consi 

Wysłany: 2010-09-16, 17:41   

http://muzyka.onet.pl/0,2222070,newsy.html
Grupa Faith No More zapowiedziała ostatni koncert trasy, w którą ruszyła, wznowiwszy działalności po ponad dekadzie przerwy.

Consi 

Wysłany: 2011-08-09, 19:44   

Jednak koncert FNM w tej trasie nie był taki ostatni, w listopadzie grają w Chile...

Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2011-08-16, 09:01   

Trailer nowego DiViDiu zespołu Fantômas. Totalny odlot i od oglądania tego półtoraminutowego filmiku można dostać na łeb.

Consi 

Wysłany: 2011-08-16, 10:33   

Hahaha :lol: po tym to muszę zobaczyć całą resztę, wstęp i koniec był najlepszy :D

aliveinchains 
AENIMA

Wysłany: 2011-08-29, 09:01   

Nooo...wreszcie znalazłem watek o jednym z moich najbardziej ulubionych zespołów świata:

FNM, albo się kocha albo totalnie odrzuca....jest to chyba jeden z najbardziej niedocenionych zespolow w USA (byli bardziej docenieni w Europie, Australii, Ameryce Łacińskiej i Japoni, gdzie pelnili role headlinerow, ich plyty sie tam lepiej sprzedwaly)...co nie znaczy że był jakims tam podziemnym zespolikiem, chodzi mi o to że dla mnie FNM to powinien osiagnac ten sam sukces medialny i komercyjny co takie Soundgarden, RHCP czy Nirvana...

Łaczyli skrajne style..jeszcze w The Real Thing, byl to funk-metal, takie RHCP z metalowym posmakiem...płyta znakomita; ale chyba na prawdziwy odlot pozwolili sobie w Angel dust z 1992r.. Patton dorzucil kilka sposobow roznego spiewania..o ile w The Real Thing rap ala Anthony Kiedies przenikal się z wysokim wokalem ala Axl Rose, o tyle w na drugiej płycie z Pattonem w skladzie mamy do czynienia z facetem ktory łaczy funkowo-jazzowy spiew spod znaku Jamsa Browna, mocnego grungowego wycia i barytonu, poprzez black-death metalowe skandowanie...miód:) Obie te plyty to jest jazda obowiazkowa dla kazdego rock-fana...

Kolejne bynajmniej nie gorsze, King For A Day, to jest dopiero odjazd....podobno Jim Martin odszedl od FNM bo w trakcie Angel Dust zespol stal sie zbyt popowy...hmmm King For A Day to nie lada gratka dla fanow punk-metal-hardcore'owego grania, bardzo energetyczna, wiele inspiracji z tej plyty na pewno czerpał System of The Down....ale roznica jest taka, że FNM wędrowal od skrajnosci w skrajnośc, hardcoreowy jazgot graniczyl z denciakami rodem z lat 60tych w muzyce Funk, albo punkowy wymiatacz z smooth -jazz,,,nic dziwnego, że do pewnych zakutych lbow takie podejście moglo wydawac się zbyt męczące:)

Ostatnia plyta - Album of the year...widac zmęczenie materialem, brak świerzych pomysłów, jest parę wybitnych kawalkow, ale duzo niepotrzebnych spokojnnych utworow prowadzących do nikad, roniz bardziej energetyczne kawalki sa nijakie...nie jest źle, nie jest tez jednak wybitnie...niemniej jednak pozegnali się w dobrym stylu:) Mozna rzec szkoda..ale większa szzkoda byloby usilne granie dalej, bez pomysłu, bez wizji...

Consi 

Wysłany: 2011-08-29, 12:54   

aliveinchains, szkoda nie szkoda, przecież Mike Patton oprócz FNM wydał jeszcze mnóstwo płyt z różnymi zespołami ;)

aliveinchains 
AENIMA

Wysłany: 2011-08-30, 09:58   

Consi napisał/a:
aliveinchains, szkoda nie szkoda, przecież Mike Patton oprócz FNM wydał jeszcze mnóstwo płyt z różnymi zespołami ;)

Ale jak mam byc szczery żaden z tych zespołów nie przypadł mi do gustu....może jeszcze Tomahawk (wydali plytę 10 lat temu) coś przypominał FNM...

Consi 

Wysłany: 2011-08-30, 12:25   

Tomahawk wydali 3 płyty! ostatnią 4 lata temu :P Ja lubię Mr. Bungle i Peeping Tom facet ma charakter w eksperymentach :)

aliveinchains 
AENIMA

Wysłany: 2011-08-31, 07:15   

Consi napisał/a:
Tomahawk wydali 3 płyty! ostatnią 4 lata temu :P Ja lubię Mr. Bungle i Peeping Tom facet ma charakter w eksperymentach :)

Tomahawk wydał aż 3 plyty...no prosze...MP chwyta się czego się da ale jakos to uchodzi bez echa...przychodzi reunion FNM i nagle caly świat oszalal:) Mike Patton bedzie zawsze kojarzony z FNM, pozostale zespoły to juz nie ta liga...

Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2011-08-31, 09:00   

Po pierwsze to są tak różne zespoły, że nie można ich zestawiać obok siebie (nawet jeśli wspólnym mianownikiem jest Patton).
Po drugie to te liczne projekty nie słucha się przytupując przy okazji nogą. To są raczej klimaty dla kogoś kto lubi bardzo eksperymentalną muzykę (nawet powiedziałbym miejscami - totalnie odjechaną).
Z faithnomore'owych płyt najbardziej lubię Angel Dust. Piosenki typu "Land of Sunshine", "MidLife Crisis", "Everything's Ruined", "Jizzlobber" czy "Easy" po prostu wgniotły mnie w fotel po pierwszym przesłuchaniu :)
A z jego innych projektów najbardziej lubię Mr. Bungle i ich debiut pod tą samą nazwą.

Po trzecie Mike P. jest bogiem i nie znam drugiego tak wszechstronnego wokalistę \m/ :)

Odpowiedz do tematu