Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Foo Fighters
Autor Wiadomość
Biggerman 
Mr. Wuzzel

Wysłany: 2011-05-05, 22:01   Foo Fighters

Nie wiem czemu nie powstał jeszcze tu osobny temat o tym zacnym zespole, powstałym co by nie pisać w Seattle na gruzach Nirvany.

http://www.foofighters.com
http://pl.wikipedia.org/wiki/Foo_Fighters

Szczytowy moment ich kariery. "Best of You" z koncertu na londyńskim Wembley.

na tym samym koncercie z zespołem wystąpili Jon Paul Jones z Jimmim Pagem z Led Zeppelin. Na perkusji wyjątkowo zagrał tak jak w Nirvanie Dave Grohl.

Polecam cały koncert, który nie ma słabych kawałków, a który można cały obejrzeć na Youtubie .

Po zagraniu tego koncertu co można było zrobić innego będąc jednym z najważniejszych zespołów? Nagrać najnowszą płytę w garażu:

Trailer filmu Back & Forth przedstawiającego historię grupy od momentu upadku Nirvany aż po najnowszy krążek Wasting Light.

Cała płyta do przesłuchania pod tym linkiem.

początek filmu i opowieść Dave'a o czasach Nirvany i powstaniu Nevermind.

W utworze "I should have known" na płycie zagrał Krist Novoselić, a że producentem nowej płyty Foo był Butch Vig producent Nevermindu, w powyższym filmiku występują 3z4 najważniejszych osób zaangażowanych w powstanie płyty bez której nie było by tego forum.

wspomniane "I should have known" Dla mnie na razie utwór roku!!

Na koniec clip Foo z Lemmym Kilmister którym Dave zagrał w świetnym projekcie Probot:
2010 London, Berlin, Gdynia
2011 Berlin x2, Kopenhaga

LAST FM TUBE

mosquito 

Wysłany: 2011-05-05, 22:41   

Oj tak! Też się dziwiłam, że jeszcze nie ma tematu o Foo Fighters :13: ale doszłam to wniosku, że chyba źle szukam... a że mam kiepski wzrok, to było to bardzo prawdopodobne :mrgreen:

Jak narazie Wasting Light to dla mnie płyta roku ;-) Nie wiem, czy nawet Edek solo będzie w stanie to zmienić :mrgreen:

I should have known chodzi za mną od kilku dni nieustannie... Przyprawia mnie o dreszcze...

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2011-05-06, 00:14   

w dwoch słowach:

Foos>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Nirvana

naprawdę.

Lua 

Wysłany: 2011-05-06, 09:43   

A ja się dziwię że ten temat jest. Foo Fighters to niezła kicha. Niech Grohl wraca na bębny, bo granie na nich naprawdę NAJLEPIEJ mu idzie. Jest świetnym perkusistą, słabym wokalistą, a utwory Foo Fighters to jedna wielka papka jak dla mnie, ani to grunge, ani punk, ani fajny mocny rock...byle by się sprzedać.

Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2011-05-06, 10:08   

FF dość dobrze się słucha, ale stwierdzenie że jest lepsze od Nirvany moim zdaniem przesadzone.
Muzycznie to taki zlepek z tego co pozostało po Nirvanie + fascynacje muzyczne Grohla np. Motorhead. No i też pytanie czy zespół by naprawdę zaistniał gdyby nie fakt, że wokalista i gitarzysta jest byłym perkusistą Nirvany.
Chociaż szacunek, że w najnowszym albumie pojawił się Krist, a do składu został wciągnięty Pat Smear.

Kala 

Wysłany: 2011-05-06, 11:42   

przesłuchałam najnowszy album i szczerze...nie powalił mnie na kolana...Może ze 2-3 utwory mi się podobają a reszta jest raczej średniawa.

mosquito 

Wysłany: 2011-05-06, 22:25   

Nie wiem, czy Foo jest lepsze od Nirvany, bo nie mnie o tym sądzić ;-) wiem, co mi się podoba, co lubię, a czego nie ... a przy FF jestem zdecydowanie na tak :mrgreen:
Nie śledziłam losów kapeli od samego poczatku i nie znam wszystkich kawałków... podobnie zresztą jak Nirvany ;-) ale ... ale cenię Grohla właśnie za to, że potrafił odciąć się od Nirvany i jej popularności, założyć nową, zupełnie inną kapelę, a nie żerował na pamięci o Kurcie. I to chyba nie do końca tak, że FF wybił się dlatego, że Dave był członkiem Nirvany... O ile dobrze pamiętam, na samym początku Grohl działał solo, ale nie chciał wystepować pod swoim nazwiskiem, właśnie dlatego, żeby nie być rozpoznawalnym jako perkusista Nirvany... Więc FF to był pierwotnie projekt solowy, a dopiero potem powstał zespół. Gdzieś wyczytałam, albo obejrzałam, że Grohl bardzo cieszył się kiedy z czasem ludzie przestali utożsamiać go tylko i wyłącznie z Nirvaną i byli wręcz zdziwieni tym, że jest byłym perkusistą Nirvany.
A swoją droga to lekko dziwne, że za życia Kurta Nirvana była kojarzona praktycznie tylko i wyłącznie z jego osobą, a nagle kiedy postanowił odejść z tego świata, dostrzeżono Dave'a i Krist'a...
Wokal Dave'a uważam za całkiem niezły - z pewnością zupełnie inny niż głos Kurta, który był oczywiście wyjatkowy, ale ... równie ciekawy... Zresztą Dave jeszcze w ŚP. Nrvanie również udzielał się wokalnie... i całkiem nieźle mu szło ;-) ale o tym pewnie wszyscy wiedzą ;-)
Myślę, że doświadczenia zdobyte przy okazji bycia częścią legendy dobrze mu zrobiły ... wiedział czym pachnie sława i do czego może doprowadzić... I umiał powiedzieć stop we właściwym czasie - osiągnął wszystko co było ucieleśnieniem jego marzeń ... i cofnął taśmę zanowu zaczynając od nagrywania w garażu.
Nirvana od momentu swojego spektakularnego sukcesu w zasadzie już była skazana na zagładę... A wszystkie kolejne wydarzenia były jak ruch po równi pochyłej... prosto ku upadkowi. I niestety główną przyczyną był sam Kurt, który nie potrafił poradzić sobie sam z sobą ... nie wspominając o tym, co działo się dookoła niego. I pewnie nawet gdyby nie zrobił tego co zrobił, to zespół wcześniej, czy później rozpadłby się ... To oczywiście moje prywatne zdanie, z którym nie zgodzi się większość zagorzałych fanów Nirvany, ale ja jako średnio wielbiąca tę kapelę mogę sobie pozwolić na takie dywagacje ;-)
Foo Fighters jest zdecydowanie bardziej stabilnym zespołem, który przez te 16 lat wyrobił sobie świetną "markę". I tak naprawdę dopiero teraz Dave postanowił odnieść się do przeszłości z Nirvaną i samego Kurta tak jednoznacznie i osobiście... I should have known jest niezwykle emocjonalnym utworem skierowanym właśnie do Kurta... Więc może chociażby dlatego warto go posłuchać ;-)

Biggerman 
Mr. Wuzzel

Wysłany: 2011-05-13, 16:04   

I na takie wpisy liczyłem.
... a juz za miesiąc i tyć koncert w Berlinie.
Możecie czekać na relację...

LAST FM TUBE

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2011-05-14, 17:33   

wczoraj kupiłem płytkę i ... przeklinam się do dziś? :mrgreen: jestem zły na siebie?! kiedyś czytałem, że to koniec, foo figters obiecuje sobie?! Wybacz biggerman, mam taką nadzieję :/

Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2011-05-14, 18:20   

[OFFTOPIC] I znowu nic nie rozumiem z wypowiedzi pustaka ;] [/OFFTOPIC]

Biggerman 
Mr. Wuzzel

Wysłany: 2011-05-16, 18:35   

Clipy z konkursu "This Video Sucks Contest" który zespół ogłosił:

Back & Forth

Miss the Misery

Walk

Wrzuciłem tylko te fajniejsze.

Ps.Pustak chciał tylko napisać, że ja jestem dupkiem, a płyta jest zajebista!!

Edycja: ;)

LAST FM TUBE

aliveinchains 
AENIMA

Wysłany: 2011-05-24, 11:11   

FooFighters lepsze od Nirvany..no nie....

Foo Fighters to przeciętna muzyka..z przecietnym wokalistą :-P Tak typowa muzyka "środka"...
Niech gosciu zaciągnie się do Queens of the Stone Age i gra na perce...tak ja na 3 płycie QOTSA....zajebiste tam byly bebny...

Biggerman 
Mr. Wuzzel

Wysłany: 2011-06-03, 21:22   

Nowy clip Foo.

LAST FM TUBE

mosquito 

Wysłany: 2011-06-04, 00:23   

Jak zwykle zaj... bardzo fajny :mrgreen: Coś mi przypomina ;-)
Rzadko oglądam oficjalne teledyski, ale clipy Foo uwielbiam ;-)
Fajnie, że wybrali Walk na drugi singiel - to (chyba) mój ulubiony kawałek z Wasting Light :mrgreen:

mosquito 

Wysłany: 2011-07-02, 22:02   

Biggerman, jak koncert? Gdzie relacja? ;-)

Odpowiedz do tematu