KISS - amerykański zespół rockowy założony przez Paula Stanleya i Gene'a Simmonsa na przełomie roku 1972/1973. Ma w swoim repertuarze utwory reprezentujące glam rock, hard rock, jak i heavy metal. Cechami charakterystycznymi wizerunku scenicznego grupy były m.in. przerysowany makijaż i malowanie całej twarzy, ekstrawaganckie kostiumy oraz pokazy pirotechniczne. Zespół znalazł się na 10. pozycji listy 100 najlepszych artystów hard rocka VH1.
wikipedia.pl
Co sądzicie o tej kapeli ? Znacie wogole (ciezko nie znac ;p) ? Jak wam sie podoba ich sceniczy wizerunek oraz robienie niezlego przedstawienia wogol siebie ?
Kapela ta ma na swoim koncie sporą ilosc hitow m.in. "Detroid rock city" (byl tez film o Kiss o tej samej nazwie - swietny), "God Gave Rock & Roll To You II" czy "Black Diamond". Mówiąc scislej kapela jest juz legenda i pozostanie nia na zawsze... czekam tylko na wasze zdanie, moze ktos tak nie uwaza ? ;]
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Styl typowy do lat 80-tych tytułami nie zaszpanuję, aczkolwiek ich muzyka jest dla mnie rozpoznawalna, Kiss, Judas Priest, Led Zeppelin, Aerosmith, Guns N Roses czy Motley Crue to hard rockowi bozyszcze, w tym trzy pierwsze wymienione zespoły to głównie lata 70 w tym i zasłuzony Kiss tworzący niepowtarzalny klimat muzyczny, typowe dla tamtych lat show, ich kontynuatorami było Guns N Roses i po wczesnych latach 90-tych muzyka ta znalazła się w schowku i stylowo nigdy już nie nawiązywała do tego klimatu hipisowskich lat
YodaM napisał/a:
Mówiąc scislej kapela jest juz legenda i pozostanie nia na zawsze... czekam tylko na wasze zdanie, moze ktos tak nie uwaza ? ;]
Szkoda ze juz Glam rock umarł i takie granie w stylu Kiss czy T.Rexa. Teraz podobno glam rockiem okresla sie Placebo, ale to jest błędne skojarzenie. Glam rock byl taki jak hard rock tylko dodawano czasem dziwnych instrumentow i malowano twarze, badz przebierano sie dziwnie... tego juz niestety niema :(
---
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Glam rock byl taki jak hard rock tylko dodawano czasem dziwnych instrumentow i malowano twarze, badz przebierano sie dziwnie... tego juz niestety niema :(
tak jakos wlasnie bedzie, glam to w sumie taki hard rock, tylko bardziej melodyjny, gitary nie są tak ciężkie jak w hard rocku, tego sie juz nie gra niestety...
garnek, ok ale bardzo duża część ich kawałków to glam rock ;)
---
Oj tam, na dobrą sprawę glam to tak samo z dupy termin jak grunge i reszta etykietek. Bowie też podobno był glam.
A KISS ? Karwia, pamiętam jak miałem może z osiem lat, wśród kaset mojego szwagra, tuz obok ukochanego przeze mnie już wtedy AC/DC znalazłem coś, co przykuło moją uwagę. Okładka przedstawiała czterech kolesi ubranych więcej niż kozacko (jak na moje ówczesne podejście ;p). Byli na tyle intrygujący, że kaseta od razu wylądowała w odtwarzaczu... i przez dłuższy czas album "Destroyer" był stała częścią playlisty. Z czasem przestałem ich słuchać, ale za każdym razem gdy wpadnę na ich muzykę na serduchu się ciepło robi i ciary na plecach murowane.
Super kapela koncertowa, rockowy show w stylowym wydaniu ;) Na tamte czasy to chyba tylko oni, King Diamond i Alice Cooper tak dawali czadu. Ozza nie liczę, bo wpieprzaniem zwierzątek zostawił konkurencję daleko w tyle ;) Szkoda, że dziś to szokowanie nie ma takiego stylu jak kiedyś ;) A może to po prostu szoł godny naszych czasów ;)
Film "Detroit Rock City" kopie rzyć i nie ma srania w pekaesie :D KISS rox :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum