Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-06, 22:28
Pink Floyd
Autor Wiadomość
Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2007-09-21, 19:26   Pink Floyd

Pink Floydów kocham właściwie jedynie za The Wall (który jest też jednym z moch ulubionych filmów), za okladkę do Dark Side'a i za ten niepowtarzalny, magiczny, psychodeliczny klimat, który pozwala mi choć troche uchylić drzwi percepcji (czego brakuje mi np. u Doorsów ;]) - ale za to kocham miłością gorącą, szczerą i prawdziwą. Obiektywnie (a może jednak subiektywnie ;)) mowiąc to jeden z najgenialniejszych, jakie znam. A Wy? Co o nich sądzicie? Które płyty czy piosenki lubicie najbardziej?
Ostatnio zmieniony przez Scarlett O'Hara 2007-09-21, 19:54, w całości zmieniany 1 raz  

Max 
Irrational

Wysłany: 2007-09-21, 19:46   

Ech, kocham Pink Floyd za ten wspaniały psychodeliczny klimat, tajemniczość, muzykę przesiąkniętą magią. Dwie płyty Pink Floyd które uwielbiam to Dark Side Of The Moon i The Wall. Hmm... fajnie by było gdyby znowu się zeszli i grali razem, to był naprawdę wspaniały kwartet. Dla mnie nigdy Waters nie był absolutnym liderem za jakiego się uważał, był niestety trochę "muzycznym" egoistą i nie umiał docenić wkładu innych w zespół...

Audrey 

Wysłany: 2007-09-21, 21:16   

taaak magiczni są... ja z przykrością musze stwierdzic że jakieś miesiące temu, nie dostrzegałam tego... ale głębiej zaznajomiłam się z ich twórczością i... teraz dostrzegam, chłonę każdy dzwięk, każde słowo... muzyczna ekstaza:)
"The Wall" film i płyta niesmowite, robią wrażenie... ale obecnie jakos bardziej uwagę skupiam na wymienionym już wcześniej Dark Side Of The Moon i Wish You Were Here... ahh:)
a smile from a veil?
do you think you can tell?

hauteville 

Wysłany: 2007-09-21, 22:11   

"Dark Side Of The Moon" przede wszystkim... "The Wall" tak do mnie nie przemawia.

Choć swoją drogą bardzo cenię sobie również album "Division Bell" nagrany już bez Watersa ("High Hopes" - chyba najlepsza ich piosenka w ogóle)... Piękna muzyka - szkoda tylko, że solowo dokonania Gilmoura i Watersa już mi tak nie podchodzą :(

wasallo 

Wysłany: 2007-09-22, 16:35   

Pink Floyd ma w sobie to coś. Ambitna muzyka, słucha jej się bardzo przyjemnie, relaksuje, jest... po prostu piękna. Z moich ulubionych płyt wymienię "Division bell". Przez niektórych wymieniany jako nienajlepszy album, ale mi przypadł do gustu. Ten spokojny wstęp z genialną partią na gitarę, "what do you want from me", "marooned" i kończąca płytę cudowna piosenka "high hopes".
Jeszcze strasznie mi się podoba kawałek "shine on you crazy diamond" z płytki "Wish you were here".
Ostatnio coraz mniej słucham Pink Floydów, ale sentyment dalej zostaje ;)

trevor 
in your mind

Wysłany: 2007-09-22, 19:04   

Swego czasu kochałem sie w nich i miłość została do tej pory choć juz nie taka namiętna :) Ale bardzo często wracam. Potrafili tworzyc niesamowity klimat. Piękne kawałki.

Max napisał/a:
kocham Pink Floyd za ten wspaniały psychodeliczny klimat, tajemniczość, muzykę przesiąkniętą magią

Wyjąłeś mi to z ust :)
----------------------

crespo 
Naczelnik.

Wysłany: 2007-09-23, 13:24   

Lubię, nie powiem, ale wolę King Crimson. Ulubione longpleje to A Saucerful Of Secrets, Dark Side Of The Moon i The Wall. Pod koniec kariery zdziadzieli i grali gówno. Tyle.

trevor 
in your mind

Wysłany: 2007-09-28, 13:17   

Ehh dzisiaj dostałem (od pewnej cudownej osoby :) ) dyskografie Pink Floydów :) Zapowiada sie niezła uczta na ten łikend :)
----------------------

stefcia 

Wysłany: 2007-09-28, 21:34   

Aż tak bardzo za nimi nie przepadam, lecz po dyskografię sięgnę z czystej ciekawości. Mam "Echoes" (czy jakoś tak), ale jeszcze nie zdarzyłam całej przesłuchać. Od czasu do czasu lubię posłuchać "Wish you were here" i "Shine on you crazy diamond part I - V" (co za klimat :D).

tfardy

Wysłany: 2007-12-27, 13:21   

Cytat:
Pink Floydów kocham właściwie jedynie za The Wall (który jest też jednym z moch ulubionych filmów), za okladkę do Dark Side'a

Jak można kochać jakiś zespół "właściwie jedynie" za okładkę i film, który został nakręcony na podstawie płyty?

Zdecydowanie dla mnie najważniejszy zespół w historii rocka - wkład w obecną scenę mieli przeogromny, po prostu brak słów. Najbardziej cenię pierwsze dwie płyty z udziałem Syda Barretta jeszcze - niesamowita atmosfera niepokoju się w okół nich wytwarza, czysta psychodelia. Późniejsze płyty to również majstersztyki, jednak brakuje już tego przesycenia psychodelią co w pierwszych płytach.

Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2007-12-27, 18:39   

tfardy napisał/a:
Cytat:
Pink Floydów kocham właściwie jedynie za The Wall (który jest też jednym z moch ulubionych filmów), za okladkę do Dark Side'a

Jak można kochać jakiś zespół "właściwie jedynie" za okładkę i film, który został nakręcony na podstawie płyty?

Jak widać można. Wystarczylo mi samo The Wall i okładka do Dark Side'a, żebym od razu polubiła ten zespół i nie widzę w tym nic dziwnego ^^

tfardy

Wysłany: 2007-12-27, 18:48   

No nie wiem, ja jakoś zwykłem kochać zespoły za muzykę którą tworzą...

Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2007-12-27, 18:50   

A The Wall to nie jest muzyka? Napisałam, że lubię płytę The Wall, który jest też jednym zmoich ulubionych filmów. A jak to sobie zrozumiecie, to już nie moja sprawa...

trevor 
in your mind

Wysłany: 2007-12-31, 10:11   

Ehh, "Dark Side..".. uwielbiam tą płytę, ostatnio sie w niej zasłuchuje bez przerwy. Jak dla mnie bardziej psychodeliczna niż "The Wall", dźwięki z najwyższej półki, teksty też niczego sobie, poprostu świetne... potrafi nawet przestraszyć...hehehehe... uśpić.. taka płyta powinna być. Poprstu świetna.
----------------------

garnek 
garnek

Wysłany: 2008-09-16, 13:16   

Smutna widomość dziś okrążyła świat gdyż zmarł kalwiszowiec Wright tego wielkiego zespołu.Szczęśliwi ci ,którym udało się ich usłyszeć jeszcze na niedawno zagranym koncercie charytatywnym.

Odpowiedz do tematu