Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-06, 22:28
Placebo
Autor Wiadomość
pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2007-02-25, 15:02   Placebo

A może PLACEBO... ?

"Special Needs"

Placebo - rockowo-alternatywny zespół muzyczny założony w 1994 roku. Dzięki dużemu zainteresowaniu tego rodzaju muzyką, szybko pozyskał popularność w Anglii. Obecnie tworzą go Brian Molko (wokal, gitara, klawisze), Stefan Olsdal (bass, gitara, klawisze) i Steven Hewitt (perkusja) (zastąpił Roberta Schultzberga).

Na scenie dodatkowo są wspomagani przez Billa Lloyda (bass, klawisze) i obecnie Alexa Lee (klawisze, gitara), który wszedł do składu za Xaviora Roide (klawisze i drugi wokal w latach 2003-2005).

...od jakiegoś czasu nie dają mi chłopaki spokoju. To już po raz kolejny podchodzę do tego tematu (czyt. zespołu) na kilka lat został zapomniany, lecz tym razem utkwiłem w nim na dobre... Co myślicie o Placebo, czy w jakiś sposób ich muzyka wpływa na wasze życie, (to że poprawia humor i zarazem smuci - sam się o tym przekonałem) no a ty?... Czy może ich image jest krępujący dla Ciebie, lecz myślę że to twórczość Placebo jest ważniejsza niż , no właśnie... ;=

szary 

Wysłany: 2007-02-25, 15:13   

bardzo ciekawa kapela, zawsze uważałem ze kapele z UK są najbardziej klimatowe, Placebo to potwierdza, podobają mi sie utwory typu: Days Before You Came, Haemoglobin, Special K, Special Needs czy The Bitter End

Meredith 

Wysłany: 2007-02-25, 21:41   

Placebo to jeden z moich ulubionych zespołów. Jestem nimi zafascynowana od kilku lat. ;-)
Co mnie zaintrygowało? Przede wszystkim klimat. To, co grali było takie inne m.in. od typowego rocka, prezentowanego przez większość amerykańskich zespołów.
Placebo... No niby rock, ale inny jakiś... Wokal charakterystyczny, ciekawy... Gra dynamiczna, wizerunek niby mroczny, ale też nie taki typowo metalowy. Teledyski - częściowo surrealistyczne, ale równocześnie "z pomysłem". W ogóle wyglądali jakby grali w jakiejś klinice chorych dusz - duże budynki, długie korytarze, ta atmosfera, a tu oni grają tak, jakby miało od tego zależeć czyjeś życie... A jak zaopatrzyłam się w płyty... normalnie bomba emocjonalna. ;-) Nie mówiąc już o tekstach - bardzo interesujących. Świetne płyty - każda inna. ;-)
Placebo to jeden z moich ulubionych zespołów.

szary 

Wysłany: 2007-02-25, 22:12   

teledysk do The Bitter End spodobał mi sie nawet

http://www.youtube.com/watch?v=A1QxExPZdqc

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2007-02-26, 13:36   

Placebo lubię bardzo. Tworzą taki niepokojący klimat i powodują,że mi ciarki po plecach przechodzą. A ich image jakoś specjalnie na mnie nie działa, bo slucham ich, a nie oglądam. My sweet prince mogłabym słuchać i słuchać i słuchać.

Meredith 

Wysłany: 2007-02-26, 18:17   

Noo... 8-) A ja z kolei bardzo lubię "Every you every me" ;-) Ten gniew, dynamizm, te emocje... Swoją drogą, to był soundtrack do "Cruel Intentions" ("Szkoła Uwodzenia"). Film również świetny. ;-)

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2007-02-26, 19:07   

Meredith napisał/a:
"Every you every me"

To jest jeden z nieliczynych kawałkow które trawie ;) Ogólnie kapela jakos nie przemawia do mnie, wokal jest troche dziwny, nie dla mnie... jak chce cos w dziwnych schizowych klimatach to albo Angelo Badalamenti albo AiC ;)

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

mysza 

Wysłany: 2007-02-26, 22:11   

bardzo lubie:) Chociaz moj okres totalnego zafascynowania nimi minał juz jakis czas temu. Jak usłyszłam po raz pierwszy every you every me... to sie zakochałam:)

bardzo lubie do nich wracac.
mam kilka takich piosenek ktoryc moglabym sluchac w kołko całymi godzinami:)

Meredith 

Wysłany: 2007-03-09, 17:46   

News: Placebo zagra w Polsce koncert! 1 CZERWCA NA WARSZAWSKIM TORWARZE. ;-)
Na razie tyle wiem. :-P

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2007-03-09, 18:09   

Ale dajecie w pizd.... z tymi koncertami :evil: teraz jeszcze Placebo dochodzi!i Wracam na ziemię ;-) :-P ;=...

Wolfy 
sralalala

Wysłany: 2007-03-25, 19:56   

Jedną z płyt Placebo wcisnęła mi do łapy nasza urocza Pani Moderator, za co serdeczne dzięki :mrgreen:
Nie pamiętam tytułu, ale wiem, że do gustu od razu mi nie przypadła. Dopiero po którymś z kolei przesłuchaniu stwierdziłam, że ta muzyka zasługuje na uwagę, przede wszystkim za specyficzny klimat. Co prawda, nie znam ich wszystkich kawałków, ale w folderze "muzyka" można się doszukać kilkunastu utworów (z różnych płyt), do których od czasu do czasu powracam. A wygląd? Nie...mnie wygląd nigdy nie odstrasza ;-)

...ja nic nie wiem...nie mam nic do powiedzenia...

Ay'ceela 
... brak słów

Wysłany: 2007-04-01, 09:56   

Placebo... może wielką fanką tego zespołu nie jestem, ale ogólnie nawet lubię ;-) pierwszą ich piosenką jaką usłyszałam była "Every You, Every Me" i spodobała mi się baaardzo ;-) słucham jeszcze paru ich piosenek od czasu do czasu np. "Infra-red" :-> ogólnie moim zdaniem chłopaki dają radę :mrgreen:

"kto kocha życie, nie gardzi chwilą"

cropec 
Godsmaked

Wysłany: 2007-04-01, 10:10   

Data: 01.06.2007, piątek
Godzina: 19:00
Miejsce: Warszawa Torwar
Cena biletów : 99 zł , 120 zł, 220 zł

Ay'ceela 
... brak słów

Wysłany: 2007-04-01, 10:17   

umm... może bym się wybrała ;-) na PJ mi nie dadzą iść :-( ale do Wawy dosyć blisko... trzeba pomyśleć :-D

"kto kocha życie, nie gardzi chwilą"

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2007-04-02, 11:19   

Bardzo lubię Placebo, ale na ich koncert nie jestem pewna czy bym się wybrała. Cały ten tłum, krzyki, piski..nie, chyba nie. Placebo słucham w swoim pokoju, wieczorem, kiedy nikt mi głowy nie zawraca i mogę po prostu słuchać.

Odpowiedz do tematu