Wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje, są gusta i guściki, szczerze? Od zawsze nie trawię Doorsów ani samego Morrisona wystawianego na piedestał muzyczny."Jim Morrison jest jedną z najbardziej wpływowych figur muzyki rockowej[2] i współczesnej kultury[potrzebne źródło]. Sam jednak zawsze powtarzał, że uważa siebie bardziej za poetę niż muzyka. Jego styl życia stał się modelowy dla obyczajowych rebeliantów naszych czasów. Jako poeta kultywował tendencje romantyczne i surrealistyczne; zaliczany do grona tzw. poetów wyklętych..." źródło Wikipedia.
.. że przeniosę cytatem dyskretnie rozmowę do nowego tematu.
The Doors to dla mnie za trudna muzyka, gdybym stwierdził że ich lubię to zrobiłbym tak dlatego bo powszechnie ceni się wysublimowany gust. Nie mówię że każdy robi tak samo, ale znam bezposrednio u siebie osoby które klasykę rocka zaczynają od The Doors, i nie jest to mój przejaw krytycyzmu do standardów, a poddaje wątpliwość faktycznego powodu cenienia tej kapeli przez niektórych. W zasadzie to wkurwia mnie moja własna postawa szukania dziury w całym.. więc może określmy to jako moje subiektywne odczucia i z przymrużeniem oczu :)
Morrison jest trudny, jest martwy więc jest dobry. Oczywiście że to uproszczenie, bo w istocie są oni ciekawi aczkolwiek nigdy nie starałem się poznać zespołu na tyle by wydać sprawiedliwy werdykt wobec zlepku tych zacnych osobowości.
To jest w rzeczy samej kapela dla ludzi inteligentnych i to twierdzenie ma powszechne zastosowanie, więc jeśli ktoś kocha naprawdę tą kapelę, jest bliski choćby rozwikłania w rozumieniu "indywidualnym" zagadki tekstów Jim'iego tego podziwiam. Najczęściej osoby spod znaku "humanisty" są w stanie sprostać szyfrogramom tekstowym, bądź bezpośrednim ale zawiłym warstwom znaczeniowym formy tekstu.
"Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym co nie umieją latać." jak stwierdził Nietzsche.
Tyle razy robiłem podchody... jestem za głupi na The Doors. Niestety :)
oj tam ;) przyznam szczerzę że do Doorsów przyciągnęła mnie po prostu muzyka, nie żadne otoczki wokół Morrisona, jego poetyckie teksty, jakieś psychodeliczne wizje, po prostu, wpadły mi w ucho melodie, szczególnie te bluesowo- jazzowe bo tak owe The Doorsi również tworzyli, jednakże na ogół kojarzy się je z rockiem psychodelicznym, a może i to jest błąd, warto pogrzebać w dyskografii, można natrafić na świetne chwytliwe kawałki ;)
Faktycznie użyto nawet kiedyś takiego stwierdzenia, że "byli uważani przez niektórych za zespół dziwny i odstajacy od reszty. No i co by nie powiedzieć ich muzyka jest trudniejsza w odbiorze niz Queen". Prawdą jest, że Doorsi nie zachwycali pod względem wokalnym czy techniczym, tak naprawde sławę przyniosły im teksty tudzież poezja Morrisona, być może skuszę się na jeden z jego poematów "The New Creatures"
_________________ żyjemy w bananowej republice a wszyscy są łajzami! ^.^
kiedyś napisałem, że morrison był dupkiem! to był cham dla jima, w tym czasie.
morrison był genialnym samodestrukotrem! żył na krawędzi, wykorzystał wszystkie swoje siedem żyć.
chodzącoa bomba, która tykała i tykała, siała spustoszenie w głowach, zresztą do dziś to robi swoimi tekstami. świetny improwizator.
tylko pytanie? jak by wyglądała twórczość morrisona bez dragów i alkoholu?
czy nadal by była wypełniona, seksem, miłością i chorą rzeczywistością?
moja odpowiedź brzmi ... tak. z tym się człowiek rodzi, talentu się nie kupi, nie wypije i nie naćpa.
alkohol czy narkotyki, mogą tylko to wszystko zrujnować, jak to zrobiły w przypadku morrisona.
to tyle na tą chwilę :)
Wielbię Doorsów, za muzykę, za teksty i za charyzmatyczny głos Morrisona.
Pewnie wszyscy już to widzieli, aczkolwiek...
Vedder w/ The Doors- Break on Through
http://www.youtube.com/watch?v=UfljH8mfJp8
Uwielbiam Doorsów. To zdecydowanie mój ulubiony zespół.
Swoją drogą, ktoś już jakiś czas temu, wspominał tutaj o "Historii nieopowiedzianej".
Jak wrażenia? :)
_________________ "Słowami również można dotykać, nawet czulej niż dłońmi."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum