Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Tom Morello
Autor Wiadomość
jordi

Wysłany: 2010-09-29, 15:09   Tom Morello

Świetny gitarzysta, znany głównie z Rage Against the Machine i Audioslave, ale rownież z innych projektów m.in. The Nightwatchman i Axis of Justice (to drugie bardziej organizacja niż projekt muzyczny).
Twórczością pana Morello (poza RATMem i Audioslave) interesowałem się wybiórczo, natomiast ostatnio szczegolnie zainteresowałem się ów personą zwłaszcza jako solisty.
Myślę że Tom zasługuje na osobny rozdział na tym forum ;)

Oto wybrane video z jego dyskografii

jordi

Wysłany: 2010-09-29, 16:07   

(teraz zauważyłem dopiero błąd jaki zrobiłem wrzucając z repertuaru Axis Of Justice akurat "Speak on it", ale trudno, jak komuś będzie się chciało chcieć edytować, wyrzucić obecny lub zamienić na inny kawałek, w ktorym to faktycznie usłyszymy Morello to super świetnie) 8-)

Lobo.... 

Wysłany: 2010-09-29, 17:07   

http://www.youtube.com/watch?v=pUhu4sWRMwA
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Polecam bardzo dobry wywiad Henrego Rollinsa z Tomem Morello i Serji Tankianem!!!

Consi 

Wysłany: 2010-09-29, 18:45   

Ha, jeden z moich ulubionych gitarzystów, jak nie numer jeden :) Od 4 lat bardzo namiętnie słucham RATMu (no, ostatnio dużo mniej, bo już zaczęłam rapować z pamięci razem z de la Rochą przy 90% utworów, ale nadal ich bardzo cenię), a jeśli chodzi o Audioslave to do tej pory nie wiem, czemu tak słabo to poprowadzili z takimi warunkami...
Najbardziej z tych "poza RATMowych" projektów lubię ostatnio Street Sweeper Social Club - szczególnie ich ostatnie wydawnictwo, a najczęściej chyba słucham "Promenade" - super kawałek. Cover "Paper Planes" to za to mistrzostwo.
Morello ma baaardzo oryginalny styl grania, włączasz piosenkę i już wiesz, kto to, a to bardzo ważne - takich artystów/muzyków najbardziej lubię. Co by nie mówić, moim skromnym zdaniem lepiej sobie radzi w repertuarze z rapem, a nie jak w AS z normalnym, nawet dość silnym (choć Chris wtedy trzeszczał a nie śpiewał) głosem - taka specyfika, to granie ma bardzo rytmiczne, ostre, świetne.
Jedyne, czego nie ogarniam w jego wesołej twórczości to The Nightwatchman, no nie, nie mogę przez to przejśc mimo paru podejść :-P

jordi

Wysłany: 2010-09-29, 19:08   

Consi napisał/a:
włączasz piosenkę i już wiesz, kto to

ups :mrgreen: nie no nie no proszę :oops: *

Consi napisał/a:
a najczęściej chyba słucham "Promenade"

właśnie przez przypadek usłyszałem, co zatrudniło moje szare komórki do intensywnego spięcia w wyszukaniu wszystkiego poza ratmowego i audioslavowego Toma

*p.s. w "Speak on it" w ogóle gitary nie ma :-P

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2010-09-30, 15:19   

Morello w RATM był zajebisty, wiadomo. W Audioslave został mocno ograniczony przez brnącego (już wtedy) w ślepą uliczkę Krzysia Kornela. Ogólnie lubię gościa. Jego sposób trzymania gitary już dawno przeszedł do historii.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Odpowiedz do tematu