Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Tori Amos
Autor Wiadomość
Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2010-01-07, 12:12   Tori Amos

Przepiękny głos, ogromny talent kompozytorski, charyzma i wrażliwość czyli Tori Amos.

Muzyka Tori Amos jest trudna ogólnie, bo jej utwory oparte są o bardzo wiele środków stylistycznych, ale też jest trudna do jednoznacznego sklasyfikowania, gdyż pojawiają się wpływy innych gatunków oraz różne brzmieniowe eksperymenty. Najczęściej określa się ją jako przedstawicielkę niezależnego, alternatywnego rock'a i chyba to jest najbardziej adekwatne no niej i do jej twórczości.

Jej teksty są bardzo klimatyczne i często przejmujące. Poruszała tematy takie jak: religia, seksualność, feminizm, społeczeństwo, przemoc, osobiste dramaty i tragedie. Jej utwory charakteryzują się też osobistym wydźwiękiem. W piosence "Me and a gun" przyznała się do tego, że stała się ofiarą przemocy i gwałtu. W wielu utworach przewijał się temat poronienia po tym, jak straciła dziecko...

Tori Amos jest wyjątkowo szczerą, autentyczną artystką. Poruszała i wciąż porusza bardzo ważne i trudne tematy. Pisze o swoich uczuciach i doświadczeniach. Medal za odwagę.

A. Sapkowski "Mniejsze zło"

stipe 
kaleka

Wysłany: 2010-01-07, 12:45   

Kocham, kocham, kocham. Za to o czym śpiewa, za to jak śpiewa. Za wszystko ;)
Słucham Tori już ładnych parę lat a wciąż potrafi mnie zaskoczyć, wciąż słuchanie Jej piosenek powoduje dreszcze. Pamiętam jak rok temu jeździłem bez celu autobusami po Warszawie, w słuchawkach Tori snuła swoje opowieści, dzięki czemu taka głupia rzecz jak jazda zatłoczonym autobusem nabierała nagle magii.

Tori należy do mojej świętej trójcy, razem z Waitsem i Stipem. Ale jest o wiele bardziej sexy niż ci dwaj ;) Jest piękna, utalentowana i ma w sobie tę dziwną iskrę. Kocham Tori :)

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2010-01-07, 18:36   

stipe napisał/a:
Ale jest o wiele bardziej sexy niż ci dwaj ;)

raczej była, teraz to już sam botoks, niestety.

tori bardzo, bardzo lubię. dwa razy byłem na jej koncercie, ten w 2k7 podobał mi się trochę bardziej. szkoda, że nowa płyta jest najsłabszą w jej karierze.

stipe 
kaleka

Wysłany: 2010-01-07, 19:09   

No masz rację, zarówno co do botoksu jak i co do płyty.
Mnie koncerty niestety ominęły, raz kwestia finansowa a w tym roku z racji połamania nie byłem w stanie się doczłapać.

Odpowiedz do tematu