Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Wellwater Conspiracy
Autor Wiadomość
Consi 

Wysłany: 2010-01-30, 18:12   Wellwater Conspiracy

Wellwater Conspiracy - Zespół utworzony przez Matta Camerona (ex (?) Soundgarden, Pearl Jam) oraz Johna McBaina (Monster Magnet). Zespół współpracował z wieloma muzykami rockowymi należy choćby wspomnieć współprace zespołu z Kimem Thayilem i Benem Shepherdem z Soundgarden, Joshem Hommem z Queens Of The Stone Age/Kyuss czy Eddem Vedderem z Pearl Jam.

Zespół, który przez długi czas był najważniejszy dla McBaina i Camerona (nawet od PJ). Naprawdę warto posłuchać. Chłopaki po prostu siadają ze swoim sprzętem i zaczynają grać - bez udziwnień, bez 'singli' (tzw. utworów nagranych tylko na promocję), a mimo wszystko naprawdę przyjemne i trochę w stylu lat '60-'70.
Nagrali 4 płyty - w ramach ciekawostek mogę powiedzieć, że jedna z nich (chyba pierwsza) sprzedała się w zatrważającej ilości 5 tysięcy egzemplarzy :) Powstał głównie dlatego, że Matt i John chcieli odpocząć od swoich 'wielkich' projektów, które nie dawały im tyle wolności twórczej, co WWC. Od 2003 niestety nie wydali nic nowego.
Nie do przejścia dla osób, które nie lubią głosu Matta ;) Aktualnie jeden z częściej słuchanych przeze mnie zespołów.

Parę utworów dla tych, którzy nie znają:
Felicity's Surprise - Z Vedderem - przy ostatnich wyciekach "Backspacera" ktoś to podał na YT jako nowy utwór z tej płyty :)
Wimple Witch - moja ulubiona piosenka ever
Sea Miner
Teen Lambchop - z Joshem Homme
Right Of Left Field
Nati Bati Yi

Odpowiedz do tematu