Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Czesław Mozil
Autor Wiadomość
Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2011-07-22, 22:35   Czesław Mozil

Cytat:
Czesław Mozil, znany jako Czesław Śpiewa (ur. 12 kwietnia 1979 w Zabrzu) – polski wokalista, kompozytor i muzyk (grający głównie na akordeonie guzikowym), absolwent Duńskiej Królewskiej Akademii Muzycznej (Det Kongelige Danske Musikkonservatorium).

W wieku pięciu lat Mozil wyjechał wraz z rodzicami i rodzeństwem do Danii. Jego matka pochodzi z Górnego Śląska, ojciec jest Ukraińcem ze Lwowa[potrzebne źródło]. W Danii mieszkał do dwudziestego ósmego roku życia. Był współwłaścicielem baru Kulkafeen w centrum Kopenhagi. Pomimo emigracji nie stracił kontaktu z Polską, z czasem coraz częściej do niej przyjeżdżał oraz koncertował. W końcu zdecydował się zamieszkać na stałe w Polsce, w Krakowie. Tworzy trudną do sklasyfikowania oryginalną muzykę, noszącą ślady kabaretu, rocka, a nawet punk rocka[1], przy czym sam Mozil swoją muzykę określa mianem po prostu „popu” lub „alternatywnego popu” z „podtekstem punkowym”.
Muzyk gra m.in. z założoną przez siebie duńską grupą rockową Tesco Value (nazwa grupy pochodzi od przezwiska, jakim ochrzczono Mozila podczas wakacji na obozie młodzieżowym w Anglii).
W 2007 wystąpił wraz z grupą Hey podczas realizacji koncertu z cyklu MTV Unplugged.
7 kwietnia 2008 nakładem Mystic Production ukazał się w Polsce debiutancki album Czesława Debiut. Sześć tygodni po premierze album uzyskał status "Złotej Płyty", trzy miesiące później po łącznym sprzedaniu ponad 30 tys. krążków osiągnął status "Platynowej Płyty". Album rozszedł się w multiplatynowym nakładzie ponad 70 tysięcy egzemplarzy.
Teksty piosenek wraz z Michałem Zabłockim pisali internauci na jego czacie na stronie multipoezja.onet.pl. W nagrywaniu albumu brali udział m.in. kwintet dęty Femme Fatale, Chór Świętej Anny z Kopenhagi, Chór Dobrej Karmy i Chór Impreza U Jakuba, a także akompaniatorzy na mandolinie, gitarze basowej, fujarkach, perkusji, gitarach, saksofonie, kontrabasie i waltorni. Plastycznie płytę ilustrowała Jaśmina Parkita.
11 listopada 2008, w 90. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości, artysta wystąpił w Łodzi na "Listopadowej Nocy Kabaretowej". W listopadzie 2009 odbyła się wspólna trasa koncertowa Trójka Tour, w której oprócz Czesława udział wzięli zespół Dick4Dick i Gaba Kulka. 12 kwietnia 2010 ukazał się kolejny album Czesława Pop, który osiągnął status "Złotej Płyty". 19 czerwca 2010 została wydana płyta Wdowy "Superextra", gdzie gościnnie wystąpił w piosence "Zapomniałam".
W 2010 zaśpiewał cover przeboju Nothing Else Matters zespołu Metallica na tribute albumie Acid Drinkers "Fishdick Zwei – The Dick Is Rising Again". W 2011 został jurorem w programie X Factor wraz z dziennikarzem muzycznym Kubą Wojewódzkim i menedżerką Mają Sablewską.

Chciałbym poznać Waszą opinie o tej rzekomej gwieździe polskiej alternatywy. Mi osobiście nie podchodzi ani jego muzyka, ani tym bardziej jego liczne występy w różnych telewizjach. A lubi go praktycznie każdy (przynajmniej wśród moich znajomych na fb :)).

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2011-07-22, 22:38   

Nie słucham,nie lubie,nie podoba mi się.Kolejny cwany gość grający na udawaniu trochę innego,może czasem debila a w sumie wie gdzie i po co iść.Najważniejsze jednak,że muzycznie TOTALNIE nie moja bajka.
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Kala 

Wysłany: 2011-07-22, 23:13   

JAMik napisał/a:
Najważniejsze jednak,że muzycznie TOTALNIE nie moja bajka.
Moja też nie ale przyznam ,że jego kawałki są ciekawe,trochę jak dla mnie czasami dziwaczne...mimo wszystko jest ok.

SickOfLifee 
Rain When I Die

Wysłany: 2011-07-22, 23:20   

Jakieś 1,5 roku temu byłam na koncercie tego pana, bo znajomi mnie zaciągnęli. Wcześniej nie miałam w ogóle styczności z jego twórczością. Ogółem nie przypadł mi do gustu. Drażni mnie ten Jego głosik. Poza tym ta muzyka jest strasznie nużąca. To nie dla mnie.

Last.fm | Filmweb

lukaszo 

Wysłany: 2011-07-22, 23:27   

''Czesław Śpiewa'' mi nie siada za bardzo,ale jego poprzednia kapela Tesco Value jest niesamowita polecam każdemu,wydali 2 płyty ''Tesco Value" i ''Songs For the Gategeper" polecam każdemu,jako że nie umiem pisac o muzyce to po prostu wrzuce kawałki ;-)

JAMik napisał/a:
Kolejny cwany gość grający na udawaniu trochę innego,może czasem debila a w sumie wie gdzie i po co iść

Mi się wydaje,że jednak jest autentyczny w tym co robi,ale ilu ludzi tyle opinii.

Co do Tesco Value,urzekające Catchy Kathy z pierwszej płyty:

http://www.youtube.com/watch?v=Oq4uGxZl_DI

I z drugiej,bardziej psychodelicznej,Pipedreams:

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Szkoda,że już nie nagrywaja,ale jeśli ktoś wybiera się na tegorocznego Offa, to Czesław zagra tam koncert składający się z kawałków wlaśnie TV.Pojechałbym nawet ;-)

Odpowiedz do tematu