Szczerze powiedziawszy nie znam tych zespołów, ale folk metal zdarzyło mi się słyszeć:) Pokazał mi to jeden kolega metal i nieźle się uśmialiśmy przy tym. Sądzę, że całkiem fajnie brzmi, może dlatego, iż jestem ze wsi:D Da się posłuchać - tak reasumując :)
_________________ "You will never appreciate winning
If You first don't taste defeat"
Finntroll, Eluveitie, Haggard, Ensiferum!
To jest muzyka. Piękna, wzruszająca. Klasyczna ale wyjątkowa, jakaś taka inna. Na przykład połączenie kontrabasu, skrzypiec, flażoletu z growlem z wibrattem! Łał!
http://www.muzyka.pl/news.../heidenfest.htm Tutaj link do festiwalu folkowego w Polsce. Jakby kto był chętny i gotowy jechać, to piszcie, bo chcemy z kolegą zabrać więcej wiary ze sobą.
Muzyka folk metalowa kojarzy mi się głównie z imprezami typowo biesiadnymi na wsi. Zaraził mnie nią kumpel, które wynalazł bardzo stary akordeon dziadka na swoim strychu i zaczął próbować na nim grać piosenki folk metalowe ze słuchu, udało mu się. A co do zespołu Eluveitie uwielbiam kawałek Inis Mona. Folk metal jest u nas mało rozpowszechniony, a szkoda. ;)
_________________ "Nikt nie umiera bez utraty dziewictwa... Życie pierdoli nas wszystkich." K. Cobain
Ponadto Subway to Sally, które znam tylko pobieżnie i trawię języka śpiewanego niemieckiego. W sumie kapela wpada w klimaty około medieval'owe. http://www.youtube.com/watch?v=EPbCuOrCwq0
Jest jeszcze rosyjska Arkona, z bardziej orientalych klimatów Almora, a na deser Fejd. Ponadto wyżej wymienione już Korpiklaani, Radgost, Finntroll.
Żywiołak kozacki jest, mówię Wam ;) Na trzech gigach byłam, więc polecam ich także na żywo. Lubie też trochę rosyjską Arkonę, Fejd i Vintersorg (nowa płyta jest świetna).
A Skyforger to zespół NS, co oznacza, że lepiej ich nie słuchać!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum