Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-08, 01:39
Jazz
Autor Wiadomość
Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-09-18, 12:15   Jazz

Może znajdzie się ktoś na forum, kto lubi posłuchać jazzu. W tym temacie można wymieniać się spostrzeżeniami dot. tego gatunku muzycznego, polecać zespoły, przybliżać sylwetki. Czasem można pobawić się w wymienianki kapel, z krótkim opisem czego dokładnie można się spodziewać (zważywszy na to, że zapewne nie każdy siedzi w tym gatunku, a może chciałby spróbować).

Zapraszam do dyskusji.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.
Ostatnio zmieniony przez Moth 2007-09-18, 13:17, w całości zmieniany 1 raz  

Chainer 
CureForOptimism

Wysłany: 2007-09-18, 12:26   

Jazzu dużo nie słucham..ale ta delikatnośc,perfekcja i przede wszystkim improwizacje potrafioa przyciągnąć. Jeśli chodzi o ten gatunek to cenie Pata Metheny'ego.
W 2002 roku nagrał płytę "Upojenie" z Anna Maria Jopek.

Tutaj link do jego nagrania z tej płyty...świetny kawalek..z cudowna improwizacja Metheny'ego... miód dla uszu.

"Are You Going With Me"
http://www.youtube.com/watch?v=m8-3DQ7yjvs

W Polsce mamy kilku świetnych gitarzystów Jazzowych, niestety niedocenianych w naszym kraju. Jendak na świecie należą oni do elity gatunku. np. Marek Raduli.

Max 
Irrational

Wysłany: 2007-09-18, 13:41   

Lubię czasami posłuchać jazzu, wczuć się w ten klimat lat pięćdziesiątych, małych knajp przepełnionych dymem papierosowym. Louis Armstrong jest dla mnie na pierwszej pozycji w tym gatunku muzycznym, świetne improwizacje, klimat, z polskich muzyków jazzowych wyróżniam Krzysztofa Komedę. Jeśli poczuje się ten swing, ten klimat, to naprawdę można się w tej muzyce zakochać...

hauteville 

Wysłany: 2007-09-18, 23:27   

Wszystko w tej muzyce jest OK, szczególnie gdy zbierze się grupa naprawdę dobrych muzyków i zaczyna improwizować. Nie znoszę jednak gdy w jazz wchodzi wokal. Z reguły jest tak beznadziejny, że odechciewa mi się jazzu słuchać...

Hole 
girl

Wysłany: 2007-09-19, 09:43   

Muszę powiedzieć, że jazzu na ogół nie słucham, ale ostatnio polubiłam nocne audycje Jana Ptaszyna Wróblewskiego "Trzy kwadranse jazzu". Radiowa trójka gra u mnie cały dzień, czasem i całą noc. Głos prowadzącego uspokaja, podobnie jak i jazz. W programie dużo ciekawostek i dużo miłej dla ucha muzyki. W sam raz "do czytania", na wieczór.

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-09-19, 12:24   

Ze swojej strony polecam Leszka Możdżera. Mistrz pianina, świetnie się można zrelaksować przy jego muzyce.

Szaleją 

Wysłany: 2007-09-20, 22:22   

Dżez, miłości moje!

http://profile.myspace.co...iendID=74550363
Łoskot.

http://www.myspace.com/pinkfreudmusic
Pink Freud.

http://www.myspace.com/bassistersorchestra
Bassisters Orchestra.

Czyli króciupna lekcja jazz'n'bunt from Polska. :13:

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-09-20, 22:32   

Szaleją napisał/a:
Pink Freud.

Świetny zespół, usłyszałem o nich dzięki TVP1, kiedy to był program o polskim jazzie, a panowie z PF rozdawali płyty... dzieciakom w Afryce :).

Bardzo fajnie grają, właśnie pobrzękują w głośnikach.

Na marginesie - można dodać, że zrobili b.fajny cover come as you are.

crespo 
Naczelnik.

Wysłany: 2007-09-23, 12:32   

Z klasyków to Miles Davies, John Coltrane, Duke Ellington, Herbie Hancock, ale to każdy zna. Z Polski to polecam Tomasza Stańkę, Możdżera i całą trójmiejską scenę yassową (na czele z Tymańskim). Bohren & der Club of Gore - niemiecka kapela jazzowo-ambientowa - KOHAM.

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-09-23, 13:16   

Zapomniałem wspomnieć o zespole Contemporary Noise Quintet. Został założony przez eks-członków kapeli Something Like Elivs - bardzo dobry jazz, na razie nagrali tylko jedną płytę - Pig Inside The Gentleman. Ogólnie warte polecenia.

helloihateu 
sucker

Wysłany: 2007-09-23, 16:33   

Szaleją napisał/a:
Pink Freud.
Chyba jedyne cos co znam z jazzu. mimo to uwazam, ze bardzo fajny gatunek muzyki.

Max 
Irrational

Wysłany: 2007-10-13, 15:05   

Napiszę może jeszcze w temacie o jazzie bo ostatnio znowu podłapałem faze na ten gatunek muzyczny. Cóż teraz u mnie w głosnikach króluje jazz w wykonaniu takich twórców jak Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Stan Getz, Miles Davis jak również Pink Freud, Możdżer. Muszę jeszcze jedno przyznać do tej muzyki trzeba mieć niesamowitą finezję jak również warsztat techniczny na instrumencie. Gram sobie czasami jazz na flecie i to naprawdę ciężka sprawa, nie mówiąc już o graniu jazzu na gitarze na której nie wychodzą mi nawet najprostsze pochody.

Sappy 

Wysłany: 2007-10-20, 20:12   

lubi jazz... posiada kilka płyt... i lubi swojego jazzującego nauczyciela od literatury muzycznej... JJ wymiata. ostatnio pojawiło się kilka przeróbek the beatles... takie trochę jazzowe. ale fajne. poleca. no i metheny&mehldau to co wydali w tym roku... też nie pogardzi... ale to uż bardziej spopiałe od starszych, dobrych płyt tak mi się wydaje...

mrowka_eliza 

Wysłany: 2007-10-31, 03:07   

Dosyć często słucham jazz'u, szczególnie kiedy się uczę, bo wtedy jakoś lepiej do głowy wchodzi wiedza, a poza tym to miła i przyjemna muzyka dla ucha. Z tego gatunku najbardziej cenie, których aż wstyd nie znać tzn Leszek Możdżer, Pat Metheny, Miles Davis, Herbie Hancock, Chick Corea, Keith Jarrett, John Coltrane, Duke Ellington... po prostu klasyka :mrgreen:
Miałam okazje być na koncertach zespołów tj Skalpel, Something Like Elivs, Pink Freud, Bassisters Orchestra- kawał dobrej roboty! ani przez chwile się nie nudziłam ;-)

:121:

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-10-31, 12:05   

Sth Like Elvis to jazz ? Nie slyszalem duzo tejze kapeli, ale z tego co wiem, to taki rodzaj muzyki zaczeli wykonywac dopiero po rozwiazaniu zespolu i pod inna nazwa. Wczesniej chyba nawet mocno tupali, co ? :) No, chyba, ze sie myle.

Btw- sorry za brak polskich znakow i ewentualne literowki - nie pisze od siebie z kompa, a tu mam dzika klawiature ;).

Odpowiedz do tematu