Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-14, 17:55
Janis Joplin
Autor Wiadomość

Wysłany: 2008-06-03, 02:10   Janis Joplin

Na pytanie "Joplin?" słyszę odpowiedź "Ćpunka" ... i powiem szczerze, że nie dziwię się temu. Bo pomimo tego, że Janis miała niesamowity i porażający głos kojarzona jest przede wszystkim ze swojego krótkiego i intensywnego życia. Być może dlatego, że nigdy tak na prawdę nie została doceniona przez świat muzyki. I chociaż stoi na półce z napisem "klasyka" mało kto do niej sięga. A nie muszę chyba mówić, że warto...

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2008-06-03, 15:45   

No no Janis obok Hendrixa i Doorsów to "najważniejsza" postać muzyki psychodelicznej jak dla mnie. Swietne kawałki, genialny wokal no i ta hipisowska otoczka :] Mercedes - Benz zabija, tak samo jak Summer Time, Try, Cry Baby, Mayby itp i moza tak w nieskonczonosc wymieniac :P

Schodami do nieba :) - Teraz pod niebem znaleźć mnie można :)

---

LOVE BUZZ - czyli stąd do wieczności :]

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Wysłany: 2008-06-03, 23:48   

Summertime z Hendrixem jest nieśmiertelne. Ja jestem zakochana w Little girl blue. Chociaż trudno jest wybrać jedną, gdy każda jest niesamowita.

MaaD 

Wysłany: 2008-06-04, 00:25   

Summertime z Hendrixem? :> Znam tylko wersje z Sam Andrew. Wrzucisz gdzies?
I uprawiać fantastyczny sport."

BetterMan 
peace

Wysłany: 2008-06-04, 15:17   

Nie wiem czy Janis to muzyka psychodeliczna:) chyba raczej blues. Dla mnie wymiata "Move over" i "Me and Bobby McGee". To prawda zyla krotko i intensywnie ale kto wtedy tak nie zyl:D

DZB

Wysłany: 2008-07-03, 03:38   

Heroina ją zniszczyla i zabila, ale tak to juz jest, w naszej pamieci jest jedną z najwybitniejszych piosenkarek wszech czasow

trevor 
in your mind

Wysłany: 2008-07-06, 22:08   

A ja od dłuższego czasu mam zamiar "zabrać sie" za Janis Joplin ale jakoś wystartować nie mogę. Ale po tych przychylnych głosach jakże zacnych forumowiczów oczywiście sięgne :13:
----------------------

bdz 

Wysłany: 2008-12-28, 19:39   

Po Janis sięgnęłam jakieś pół roku temu i to była miłość od pierwszego usłyszenia! Słucham jej odtąd na okrągło, nie było chyba dnia przez cały ten czas, w którym nie puściłabym chociaż jednego jej kawałka. Głos nieziemski, przyjemnie ogląda się koncerty, wywiady z nią... Jednym słowem: uwielbiam!

lather 

Wysłany: 2009-08-09, 15:41   

No ja kiedyś miałam taką mega fazę na słuchanie Janis. No ale wtedy też było dużo Jeffersonów i Grace :D Ona ma cholernie mocny głos...Jest swietna w kazdym calu. Pamietam nawet, ze kiedyś myślalam, ze Piece of My Heart spiewa facet :D Bo tak na esce rock czy gdzieś czasem puszą, a nie powiedzą kto to jest... Potem ojciec mi ją zapodał to sie tak zdziwiłam, ze szkoda gadać.
Reasumując muzykę Janis powinien znac kazdy, bo ona swietnie łączyła różne gatunki muzyczne... No ktora z pań w tamtych czasach potrafiła lepiej? Bo Grace mimo wszystko, owszem była fantastyczna, ale w jej muzyce (nie chodzi mi tylko o jej solowe albumy) wszystko było na jedno kopyto ;D

Lua 

Wysłany: 2009-08-09, 22:14   

Czytam właśnie książkę o Janis...kontrowersyjna kobieta :lol: moim zdaniem jeden wielki trudny charakter. Osobiście pewnie nie wytrzymałabym przy niej dnia ;p Jeśli chodzi o głos...hmm...ktoś powiedział że albo się go kocha albo nienawidzi. Ja zaś mam stosunek obojętny. Owszem, rzadko da się słyszeć taką oryginalną barwę. Ale czy to oznacza że jest świetna? Posłucham, od czasu do czasu ;-)

Angevil 

Wysłany: 2009-08-10, 20:08   

Lubie Janis Joplim
Może poza jakimś Grejtest Hitsem nie wgłębiłem się bardziej w jej utwory ale była artystką niepodrabialną i za to należy jej się chwała i uwielbienie

death

Wysłany: 2009-12-28, 18:59   

Jak dla mnie za spokojne, choć kilka kawałków nawet jest niezłych (ale nie słysząłam ich zbyt wiele, całej dyskografii nie przesłuchałam)>

stiwi 
E.Nożycoręki

Wysłany: 2010-07-24, 11:42   

ten głos.... :-D

whizzzing 

Wysłany: 2010-07-26, 22:23   

zakochałam się w piece of my heart i w move over. no a potem doszły kolejne, jednak te 2 będą zawsze najlepsze, ten głos ma moc ;]
Na biografię ciągle czekam aż ktoś ją odda do biblioteki :|

Odpowiedz do tematu