Thomas Alan Waits, ur. 7 grudnia 1949 roku. Wokalista, kompozytor, multiinstrumentalista i aktor. Trudno zaszufladkować twórczość Waitsa do jakiegoś konkretnego gatunku muzyki, jednakowoż najczęściej spotykałem się z określeniem jego twórczości jako blues z elementami jazzu i folku. Niesamowicie charakterystyczny, potężny głos. Wielki talent jeśli chodzi o pisanie tekstów. Ktoś zna ? Co myśli ?
Moje dwie ulubione płyty to "Rain Dogs" i "Blue Valentine".
Kawa i papierosy to w ogóle jeden z moich ulubionych filmów, ale Waits bardzo podobał mi się też w roli Diabła w Parnassusie - jedna z tych ról, których sama nie obsadziłabym leiej, mimo, że akurat Waits to nie moje pierwsze skojarzenie z tą postacią
Knajpiana, pijacka muzyka - to w jego przypadku komplement, słuchanie Blue Valentine na adapterze w zamglonym dymem papierosowym pomieszczeniu, na przygnębiającą pogodę i w apatycznym nieprzytomnym nastroju to jest genialna kompilacja!
Zresztą to nie odkrycie iż jego całej tworczości może towarzyszyć podobna aura.
Inwencja własna.
Do Waitsa nie dorosłem, nie doceniłem nigdy należycie.
Ja słyszałam :) Świetna płyta, "Bad As Me" słyszałam już dużo wcześniej i to chyba moja ulubiona piosenka z płyty, oprócz "Kiss Me" i "Chicago". Bardzo lubię jego brzmienie, ma niesamowitą plastyczność dźwięku w utworach :')
Dla mnie to najlepszy numer na całej płycie. Sam krążek jest identyczny jak wszystko co zrobił muzycznie - do tej pory - Waits. Ale u niego akurat to żadna wada. Ma być tak jak było zawsze, żeby było czuć papierosy, whisky i zadymiony bar.
Dla zaciekawianych - w poniedziałkowym Przekroju ukaże się o nim artykuł. Czego będzie dotyczył? Nie wiem :) Zapewne będzie trochę o nowej płycie, trochę o nim samym. Zapraszam do kiosków :) Na okładce jest to zapisane: Tom Waits - powrót sukinsyna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum