Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Ulubione płyty i wykonawcy jazzowi.
Autor Wiadomość
jordi 
bez tytułu

Wysłany: 2009-12-16, 09:02   Ulubione płyty i wykonawcy jazzowi.

Oczywiście nie może być inaczej, trębacz który doczekał się bodaj w Kielcach własnego pomniku (czy on o Kielcach kiedykolwiek słyszał? ;]), niestety nie ma go wsród nas, ale zasłużył się muzyce swoją dyskografią, koncertami, własnym stylem porównywanym może troszeczkę do Dizzy'ego Gillespie.
Albun numer jeden w jego dorobku jak i całym jazzowym swiatku to dla mnie "Kind of Blue" z zaledwie 6 ale długimi świetnymi utworami - zaczynając od najsłynniejszego chyba "So What" na "Flamenco Sketches" kończąc.
Drugi mój jazzowy ulubiony album - to jakże by inaczej Milesa Davisa - "Brith of the Cool" z takimi perełkami jak "Moon Dreams", "Rouge".
Dalej John Coltrane z płytą "Gigant Steps", Cassandra Wilson z "Love Songs" (nagroda Grammy, jedna z największych wokalistek jazzowych), "Journeyman" Claptona, "Astigmatic" Krzyśka Komedy (i m.in. Tomasza Stańko), "Bebel Gilberto" - B. Gilberto - to z tych bardziej chilloutowych, "Inny smak" Bisquit, "Miasto mania" Peszek i płyta w projekcie wielu wykonawców na której zupełnie w odmiennej lekkiej formie grane są utwory GNR - "Bossa N' Roses".
Nie ma sensu żebym wymieniał wszystko co mam na półce czy na dysku, myslę że wymieniłem jedne z ważniejszych moich pozycji w odsłuchu ;)

Odpowiedz do tematu