Czy to aby na pewno, tylko muzyka (granie jej), sprawiała by im taką przyjemność? Hmm... ;)
Tym lepiej dla nich. Kasa i radośś z grania to najlepsze połączenie.
A że Balcar a nie Rysiek.. Że głos nie ten.. Pomyślcie jaki to ciężar- zająć miejsce legendy. Myślę, że Maciek Balcar świetnie się wczuł w zespół. Razem nagrywają, razem koncertują i starają się nie stać w miejscu.
_________________ the further we go and older we grow,
the more we know, the less we show..
Dla mnie Dżem to jest wyciskacz łez, leci sobie np "Do kołyski" i już wymiękam. Ostatnio też w TV widziałem po raz drugi "Skazanego na Bluesa", fajny film, ale tez dziala jak utwory Dżemu. Rysiek to strasznie wrażliwy człek musiał być...
Mi sie tak trochę wydaje, że Balcar się marnuje w Dżemie. Bo strasznie dużo ludzie patrzy na niego przez pryzmat legendarnego już Ryśka. Mało osób pójdzie na koncert Dżemu, bo "to już nie to samo". A jak słyszą jak śpiewa to myślą "to nie to...". Kurde, ale przecież gdyby popatrzeć na niego jako po prostu wokalistę, to on zarypiście śpiewa.
Osobiście na jego miejscu zacząłbym jakąś swoją karierę, może inny zespół. Ale to tylko moje zdanie ;).
Za tydzień pierwszy raz usłyszę go na żywo - będzie śpiewał gościnnie na festiwalu perkusyjnym z Carminem Appice'em. Nie mogę się doczekać ;]. On jest jednym z bardziej cenionych przeze mnie wokalistów.
mnie też sie nie wydaje że balcar sie nie marnuje... a jak ktoś na niego patrzy "przez pryzmat legendarnego już Ryśka" to jest głupi ;] jak przyjdzie ktoś zupełnie w innym stylu, to że co to ma byc? jak w podobnym, to Rysiek był 100 razy lepszy, a jak gośc już będzie naprawde prawie kopia, to że kseruje ;]
_________________ "chwila która trwa, może byc najlepszą z twoich chwil"
Najlepsza piosenka Dżemu?? wszystkie są dobre, ale najbardziej to chyba przypadła mi do gustu 'Do kołyski';) lubię ją zwłaszcza przed snem mieć na mp3;p a taka "dżemowa'' jest również "koszmarna noc"... ja to takie wolne głównie wolę, smutnawe...
kocham film "skazany na bluesa" ahh...
a "whisky" mi się miło kojarzy;p ale nie z alkoholem:d zeby nie było;p
_________________ If I can't be my own
I'd feel better dead!
Już od dawna nie mogę się przekonać do Dżemu. Przesłuchałam kilka płyt i ee... podoba mi się tylko kilka kawałków, m. in. "Whisky" (pierwszy kawałek Dżemu jaki usłyszałam), "List do M" (przepiękny tekst), "Czerwony jak cegła", "W życiu piękne są tylko chwile". Do reszty jestem nastawiona obojętnie.
A "Skazany na bluesa" podobał mi się.
_________________ Trzy bajki jeszcze raz
Trzy bajki cały czas
"W życiu piekne są tylko chwile" już mi się trochę przejadło.
Najbardziej chyba lubię "Jak malowany ptak" i "Wszystko wzięło w łeb".
Świetne teksty i wykonanie. Po prostu moc.
w zeszłym tygodniu byłam na koncercie i było świetnie. najbardziej magicznym momentem był chyba 'Sen o Victorii' i 'List do M.', zadedykowana Riedelowi 'Mała Aleja Róż' akustycznie, a najlepiej szalało się do 'Lunatyków' , 'Czerwonego jak Cegła' , 'Wehikuł czasu' ..
jedynym minusem tego koncertu było to, że nie grali `Skazanego na bluesa`... i brak Ryszardaaa R.
Oj ale poszłabym chętnie jeszcze raz.. co prawda, bez Rysia to nie to samo, ale i tak podobało mi się .
Piosenki Dżemu są takie wspaniałe, przez to , że mówią o szczęściu.. 'W życiu piękne są tylko chwile', 'chwila która trwa moze być najlepszą z twoich chwil' .. cała prawda.
Kocham Dżem całym sercem. Towarzyszy mi już od wielu, wielu lat... Sama nie wiem, co napisać, od czego zacząć... Tyle tego jest..
Genialne teksty, świetne kompozycje, wspaniała muzyka, niesamowity głos Ryśka. No właśnie, Rysiek... Legenda. Muzyk legenda, człowiek legenda. Jego niesamowita osobowość. Trudno się dziwić, że Dżem był, jest, i pewnie już zawsze będzie kojarzony przede wszystkim z jego osobą. Płyta Detox rozwala. I ciągle mnie wzrusza, za każdym razem tak samo.. Trudno wybrać tę ulubioną, ukochaną piosenkę, mają masę fenomenalnych utworów, ale... chyba Autsajder. Wymiękam.
Kiedyś pojadę do Tychów. Muszę.
_________________ - ...stwierdzono u niej wręcz niepoczytalną skłonność do okrucieństwa,
agresji, gwałtownych wybuchów gniewu a także wybujały temperament.
- u każdej baby można stwierdzić coś takiego.
Dżem- klasyka.. Proste teksty Ryśka zwiększały swoją wartość poprzez jego osobę, on nawet najprostszy tekst potrafił zaśpiewać tak, że chwytało za serce.
Także sama muzyka zespołu od strony instrumentalnej była świetna. Jurek Styczyński to chyba mój ulubiony polski gitarzysta.
Maciek Balcar wg mnie śpiewa bardzo ładnie, choć to nie to samo co z pierwszym wokalistą, to i tak dobrze, że zespół wciąż tworzy.
Btw, nie można też zapomnieć o Pawle Bergerze, który umarł w wypadku samochodowym w 2004r., gdy wywrócił się bus przewożący grupę..
demrisad napisał/a:
Film wg mnie nie specjalny. Ot historia rockowego muzyka pokazana w najprostszy z możliwych sposób.
Dżem- klasyka.. Proste teksty Ryśka zwiększały swoją wartość poprzez jego osobę, on nawet najprostszy tekst potrafił zaśpiewać tak, że chwytało za serce.
Dokładnie. On miał coś takiego w sobie.
Mariusz napisał/a:
Maciek Balcar wg mnie śpiewa bardzo ładnie, choć to nie to samo co z pierwszym wokalistą, to i tak dobrze, że zespół wciąż tworzy.
No wiadomo, Dżem bez Ryśka to już nie to samo, jego nic nie zastąpi.
Co nie zmienia faktu, że Maciek Balcar jest świetny człowiek i genialny wokalista. Bardzo dobrze, że zespół ciągle nagrywa i koncertuje, skoro wciąż ma potencjał. To są prawdziwi muzycy z zamiłowania.
demrisad napisał/a:
Ogólnie film był kiepski jako film biograficzny. Ponoć był w dużej mierze niezgodny z faktami, z życiem Ryśka i Goli. Jednak ogólnie bardzo mi się podobał. Historia utalentowanego młodego człowieka, który tworzy muzykę równocześnie walcząc z narkotykowym nałogiem. Bardzo dobrze zostały okazane realia tamtych czasów...
_________________ - ...stwierdzono u niej wręcz niepoczytalną skłonność do okrucieństwa,
agresji, gwałtownych wybuchów gniewu a także wybujały temperament.
- u każdej baby można stwierdzić coś takiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum