Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-14, 17:48
Myslovitz
Autor Wiadomość
idont 

Wysłany: 2007-09-01, 17:33   Myslovitz

Myslovitz
Do niedawna przez wielu ( a przynajmniej przeze mnie ;-) ) uznawany za jeden z najlepszych polskich zespołów.
Sun Machine(!), Miłość w czasach popkultury(!): genialne płyty, które potrafią wzruszyć i rozbawić!
Co się stało z tym zespołem,że się tak zbiesił?
Co myślicie o obecnym stanie muzyki Myslovitz i anglojęzycznych (?!) wersjach ich płyt?
Mnie to boli.

Maryha 
Crazy Mary

Wysłany: 2007-09-01, 21:16   

Czemu zbiesił? Mi się ich ostatnia płyta podobała. Wiadomo, ma swoje lepsze i gorsze strony, ale jest okej, przynajmniej dla mnnie. Wydaje mi się ze "ma w sobie to coś" jak miłośc w czasach popkultury czy właśnie sun machine.
Anglojęzyczne płyty? Hmm.. wiadomo, chłopaki kasy i może troche rozgłosu szukają. Dla mnie ich muzyka po angielsku to nie to samo. I mniej im wychodzi, więc nie ruszam tego. Nie potrzebnie to robili, ale cóż poradzić.

Chainer 
CureForOptimism

Wysłany: 2007-09-01, 21:17   

jak dla mnie marna podruba britpopu. kompletnie niepotrzebna na rynku.

Hole 
girl

Wysłany: 2007-09-01, 21:29   

Chainer napisał/a:
jak dla mnie marna podrÓba britpopu. kompletnie niepotrzebna na rynku.

Chyba żartujesz?
Jakby nie było Myslovitz, to by niemal polskiej sceny muzycznej nie bylo. Kompletnie w rozsypce, ze śmierdzącymi ze starości zespołami. To był powiew młodości i energii. Ich pierwsze albumy są nafaszerowane fajnymi gitarami i mocnymi tekstami.

Chyba najbardziej lubię ten 'stary' Myslovitz z takimi piosenkami jak "Z twarzą Marylin Monroe", "Zgon", "Peggy Brown", "Dla Ciebie". Myslovitz się zmieniło - to fakt. Ale każda płyta nagrana była z jakimś pomysłem. Najlepsze albumy według mnie to "Sun Machine", "Z rozmyślań przy śniadaniu" i... "Happiness is easy". Najgorzej im wyszedł "Korova Milky Bar" - to chyba najbardziej smutna płyta, jaką wydali. Fakt - "Chcialbym umrzeć z milości" (polecam wykonanie Rojka z Edytą Bartosiewicz z urodzin Myslovitz) zachwyca, ale słuchając tej płyty, ciągle chodziłam załamana. ;-) Przy "Skalarach, mieczykach i neonkach" trochę się przestraszyłam, że to już koniec Myslovitz, że poszli w złą stronę. Ale wrócili do porządnego grania w "Happiness is easy". A angielskich wersji nie słyszałam, może raz czy dwa w radiu.

Historia Myslovitz przypomina trochę Hey. Oni też na początku grali coś brudnego, undergroundowego. Zespół dla nielicznych. Z każdą kolejną płytą się zmieniali i dzisiaj ich albumy są zupełnie inne niż te na początku. To, co te dwa zespoły łączy to takze lider - w obu przypadkach są to charyzmatyczne osoby, fajnie, że się lubią (patrz: rewelacyjne wykonanie piosenki "Zgon" na urodzinach Myslovitz).

Artura Rojka lubię coraz bardziej. Zawsze lubiłam za głos, za teksty, pewną nieśmiałość na scenie i w kontaktach w publiką. Teraz bardzo podoba mi się pomysł z Off Festiwalem. Poza tym Rojka często można usłyszeć w "Trójce" i wydaje się być to naprawdę miły, sympatyczny facet.
Ostatnio zmieniony przez Hole 2007-09-02, 09:24, w całości zmieniany 2 razy  

Chainer 
CureForOptimism

Wysłany: 2007-09-01, 21:37   

owszem jakis tam wkłąd maja.. ale takich zespołów jest mnóstwo..bynajmniej teraz

Audrey 

Wysłany: 2007-09-01, 21:48   

Taa, całkiem dobry zespół, przynajmniej pare lat temu...Pamiętam jak w 1999 wydali Miłosc w czasach popkultury i dostałam od rodziców ten album, początkowo go niedoceniałam bo to jeszcze dziecko byłam ale z czasem owszem. Obecnie nie należa do moich ulubionych kapel, ale lubie czasem wrócic i posłuchac... Nienawisc, Alexander czy Dla Ciebie.. hah:)
a smile from a veil?
do you think you can tell?

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2007-09-01, 21:54   

Mi się podoba płyta Krowa Milki Bar...
Jakoś tak dziwnie, przyległa do mnie, hmmm... dlaczego właśnie ta płyta sam się nad tym zastanawiam? Prawdopodobnie za teksty. "Szklany człowiek" - fajny kawałek, bardzo świetny tekst ;)=. Kolejny utwór na tej płycie, to "Nigdy nie znajdziesz sobie przyjaciół".
"Za zamkniętymi oczami" - fajnie zrobiony numer, dobry tekst...
Ogólnie cała płyta jest ok i chyba tylko ta. Wolę lżejsze utwory Myslovitz, takie przy których mogę pomyśleć, zastanowić się itd.
Co do Myslovitz anglojęzycznego, odpada... nie to nie dla Rojka.
a... i jeszcze jest fajny utwór "Dla Ciebie" ;P???... no i przypomniało mi się, oczywiście "Kraków" ;)=...

Edit: tak się zastanawiam, czy aby już nie istniał już taki temat, który założyła prawdopodobnie mrówka_eliza muszę poszperać, mogę się mylić...

Hole 
girl

Wysłany: 2007-09-01, 22:01   

"Kraków" z Grechutą przepiękny. Az chce się tam pojechać i "nie zrobić więcej zdjęć". :-D

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2007-09-01, 22:09   

... och jeszcze mi się przypomniało ( właśnie słucham ) "Wieża melancholii" jak mogłem o tym zapomnieć!?

"Pytasz wciąż co tam u mnie czy coś
Czy zmieniło się tu, chyba nie
Znowu dziś chciałem odmienić świat
Ale z tego i tak nie wyszło nic

Smutna twarz, czy to już jestem ja
Czy to ten kogo ty tylko znasz
Ja i tak przecież nie zmienię się
Choćbym nie wiem naprawdę jak chciał

Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie

Wszystko drży i przeszkadza mi śmiech
Lepiej odejdź już stąd, zostaw mnie
Nic to nic, przecież wiesz, przejdzie mi
Tylko deszcz zmyje z szyb brudny śnieg

Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem tylko tego chcę
I już nie starać się
Siedzę sam w tej wieży bez dna "

Właśnie odpadam, te gitarki na koniec utworu, eh ten Myslovitz...

arafatka 

Wysłany: 2007-09-01, 22:38   

Myslovitz'a słucham, kiedy jest mi smutno, wtedy mam już zupełnego doła. "Aleksander", "My", "Szklany człowiek" czy "Wieża Melancholii" to przepiękne piosenki ze swietnymi tekstami, dlatego też to jeden z moich ulubionych polskich zespołów (których jest bardzo niewiele) mimo, ze są piosenki, których nie znosze...
W okresie wiosennym miałam straszną fazę na ten zespol - słuchałam 20 godzin na dobe i odnajdywałam takie fajne szczegoly ktorych wczesniej nie słyszałam/nie zauważałam...
Generalnie - słucham ich od wielu wielu wielu lat, mam wszystkie płyty i każda - od pierwszej po 'Happiness .....' bardzo mi się podoba..
Naprawdę świetny zespoł! Poza tym Artur Rojek jest pomysłodawcą Off Festivalu który jest najdą z najciekawszych imprez w Polsce! Wystarczy spojrzeć na kapele jakie tam grają...

Czasem myślę że jeśli chodzi o polską scene muzyczną to jest myslovitz, a potem długo długo nic... Ja wiem, że są lepsze zespoły, jednak oni mają coś w sobie... I to nie jest marna podróba britpopu a muzyka zainspirowana.... to ogromna różnica!
Chociaż polska scena muzyczna jest ok tylko trzeba odpowiednio wyszukiwać fajne kapele... bo komercyjne zespołu są najczęściej do dupy a niekomercyjne często są świetne..
Myslovitz, mimo tego że jest grany w radio, telewizji i tak dalej w moich oczach zawsze pozostanie zespołem offowym, alternatywnym...

dennis 

Wysłany: 2007-09-02, 02:22   

Hole napisał/a:
"Kraków" z Grechutą przepiękny. Az chce się tam pojechać i "nie zrobić więcej zdjęć". :-D

Smętna piosenka... z Grechutą czy bez, zasypiam przy niej. Nudy na pudy...

www.myspace.com/invitropl

trevor 
in your mind

Wysłany: 2007-09-02, 09:07   

Chainer napisał/a:
owszem jakis tam wkłąd maja.. ale takich zespołów jest mnóstwo..bynajmniej teraz

Dokładnie. Tyle ze ich kawałków jeszcze da sie posłuchać w przeciwieństwie do tych innych zespołów :) Nie są źli, osobiście lubie czasami posłuchać.
----------------------

Hole 
girl

Wysłany: 2007-09-02, 09:30   

No wymieńcie mi te 'mnóstwo zespołów', które grają tak samo jak Myslovitz?
Negatyw? Nuda na pudy, to jest dopiero powielanie. Macie coś jeszcze?

Myslovitz należy do czołówki polskich zespołów i nie ma się co spinać. :mrgreen: :mrgreen:

idont 

Wysłany: 2007-09-02, 10:24   

Chainer napisał/a:
jak dla mnie marna podruba britpopu.

Teraz, po angielsku może trochę tak..., wielka szkoda.

Ale czy takich zespołów jest mnóstwo? Nie znam ani jednego :-?
Dla mnie Myslovitz to niepowtarzalny styl. Tylko oni tak piszą piosenki.
Przy ich muzyce można się położyć, zamknąć oczy i rozmyślać. A przy niektórych piosenkach (z wcześniejszego dorobku głównie) można też naprawdę dobrze się bawić ;-)
Amfetaminowa siostra(!), Sun machine ( 50 sekunda chyba ;-) ),Miłość w czsach popkultury, Z twarzą Marylin Monroe, Peggy Brown, Peggy Sue nie wyszła za mąż:
Stare,dobre Myslovitz 8-)

Biały śnieg, biała mgła
Obłęd spędzonych dni
To pomaga żyć ...

autostrada 

Wysłany: 2007-09-02, 12:23   

Trochę nie moja muzyka, ale niektóre kawałki są świetne!
Uwielbiam piosenkę Alexander, dla mnie to arcydzieło :D
Pozostałe piosenki też są niezłe, a zespół należy do czołówki pl zespołów na pewno.
I myśle że należy do takich zespołów, których każdy posłucha, nawet gdy nie jest to jego klimat. Nie znam osoby która by Go nie lubiła.

Odpowiedz do tematu