A o Big Cycu nikt nie wspomniał ? :] a gdzie Sex Bomba ? ;] Klasyki punk rocka :D
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Jeżeli ktoś lubi okołojazzowe klimaty, połączone z zakręconymi, gitarowymi dźwiękami - polecam świetną kapelę Mordy.
Z drugiej strony, szybkie, chociaż też nie pozbawione tego zamotanego klimatu, riffy, w wykonaniu poznańskiej formacji Plum. Bardzo fajne granie z ciekawym wokalem. Szkoda tylko, że nie po polsku.
Z cięższych klimatów - polecam zespół Shahid. Już w naszym rodzimym języku, chociaz przeplata się między utworami (a czasem również w nich) orientalny klimat.
W miarę możliwości będę aplołdował temat, bo rodzimą scenę trzeba wspierać. ; )
Muszę napisać o jeszcze jednym, dla mnie osobiście szalenie ważnym zespole, o którym w tym temacie nie wspomniano. Właściwie można sobie zadać pytanie, jakim cudem został pominięty..?
Republika.
Tylko raz na milion, raz na milion świetlnych lat...
_________________ - ...stwierdzono u niej wręcz niepoczytalną skłonność do okrucieństwa,
agresji, gwałtownych wybuchów gniewu a także wybujały temperament.
- u każdej baby można stwierdzić coś takiego.
Dziwne, nikt nie wspomniał (chyba że jestem ślepy) o jednej z najlepszych heavy metalowych kapel...
Acid Drinkers. Bardzo fajnie się ich słucha i ogląda na koncertach, zresztą Titus to juz dość charakterystyczna postać na naszej scenie.. mało kto się tak pozytywnie wyróżnia
Bardzo fajnie się ich słucha i ogląda na koncertach
Ano. Tak jak za taką muzyką na dłuższą metę nie przepadam, tak Kwasożłopy na koncertach dają po nerach. Byłem na ich występie podczas festiwalu w Węgorzewie, gdzie grali przed Soulfly. Szczerze mówiąc, wybawiłem się na nich za wszystkie czasy.
Meredith wspomniała o Republice, ja polecę inny zespół, z podobnego klimatu, aczkolwiek młodszego (dużo młodszego) pokolenia - Organizm. Płyta "Głową w dół", to całkiem niezłe (choć nie rewelacyjne) wydawnictwo. Tak czy inaczej, zapoznać się warto.
A ogladaliscie mtv rokuje? Mnie się program podobał, można było posłuchac naszych młodych i młodziutkich kapel. Wygrał Popcore, za ktorych kciuki trzymałam. Grają hardcore, choc trudno cos mi wiecj powiedziec, czekam na plyte. "Na zywo" sa rewelacyjni, technicznie wg mnie bez zarzutu. Teledysk taki se:p wiec czekam co na plycie pokaza ;] Ogolnie: na mnie zrobii pozytywne wrazenie.
Ja jakoś nie lubię polskiego rocka. Zdecydowanie wolę zagraniczny. No...może ewetualnie Myslovitz albo Coma czasem...;P
_________________ I'm not like them
But I can pretend
The sun is gone,
But I have a light
The day is done,
I'm having fun
I think I'm dumb
Or maybe just happy
a na żywo rozwiali moje wątpliwości (support przed Pearl Jamem)
To było chyba najgorsze co słyszałam i widziałam. Normalnie mi nie przeszkadzają, pierwszą płytę bardzo lubię, ale to co pokazali przed PJ było okrutne. Byłam na paru ich koncertach, wszystkie były o niebo lepsze niż ten. No i publika się lepiej bawiła, tu było jakoś drętwo.
Zabieram sie do napisania o Czesławie Niemenie juz od 15 minut i ani jedno zdanie mi nie przychodzi do głowy. Po prostu nie potrafie opisać słowami jak działa na mnie jego twórczość, jego głos i jego współpraca z... Norwidem ;p. Ale teksty własne też miał niszczące. Co jakiś czas wraca do mnie myśl że ten facet miał nieludzki głos. Jak ktoś nie słyszał jeszcze nigdy w życiu, albo sie nie przysłuchiwał to polecam jak mało co z polskich nut. Przedwczoraj wymusiliśmy na wycieczce do Warszawy odwiedziny jego grobu. Całą reszte pieniędzy (4 złote xD) oddałem na składanie się na znicz. Ogromny szacunek dla pana N.
A o Big Cycu nikt nie wspomniał ? :] a gdzie Sex Bomba ? ;] Klasyki punk rocka :D
Tylko do połowy lat 90 Żaba to był punk-rock.Teraz zwłaszcza Sex-Bomba nie pamięta co to punk...ew. gdzieś obija im się o uszy co to rock.
Generalnie moim skromnym zdaniem od połowy lat 90 nie pokawił się żaden wartościowy polski zespół podtrzymujący tradycję dobrej muzyki.
Z polskich to wszystkie formację ze Staszewskim(Kult,Kazik,KNŻ,El-dupa,Buldog) a także Armia,Hey(do 98),Dezerter,Proletaryat,KSU,T-Love.Tyle co bym wymienił z tych zdaniem moim godnych uwagi na polskim rynku muzycznym rockowym(uwzględniając kolektyw dobra muzyka+tekst)
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Lubię Comę. "Leszkiem Żukowskim" zamietli wszystko. Odpadłem przy tym kawałku. Druga płyta też nie jest zła, chociaż nie tak dobra jak debiut.
Opinie o zespole są zdecydowanie podzielone - z jednej strony grafomański bełkot i gwiazdorstwo, z drugiej sztuka. Ja staram się nie zagłębiać w te podziały. Po prostu przemawia do mnie wokal Roguckiego, ciekawe riffy i niecodzienny klimat. Gust jak dupa. Każdy ma swoją.
JA aby uważam : ŚCIANKA - według mnie najciekawszy polski zespół, nie tylko wyróżniający się na polsckiej scenie, ale moim zdaniem także i światowej. rewelacja wyobraźni i błogostan. Pozatym uwielbiam KRISTEN ze zniewalającym głosem Michała BIeli. Cenię też INfradźwięki, something like elvis, Orenżada
Może jestem jakiś inny.. nie wiem... możę nie potrafie słuchać... możliwe.... ale według mnie polska muzyka rockowa tak cholernie odbiega od zagranicznej że aż wstyd. W tym kraju poprostu nie ma dobrych rockowych kapel.
Brakuje nam talentu ?
Może to wina mojego zasranego gustu ?
Kiedys był jakiś poziom (Illusion, stary dobry punk, Niemen i jeszcze kilku) a teraz..... żal... niestety... przynajmiej dla mnie
_________________ ---------------------
Kiedy ktoś napotka kogoś
kto buszuje w zbożu...
----------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum