Każdy wie cóż to był za artysta i nie ma sensu się na tym rozwodzić.Ostatnio Habakuk,wcześniej pseudo polityczne ściskające odbyt reczitale na 25 solifarności.
Teraz za piosenki Kaczmarskiego ma się zabrać Grabaż z Pidżamą i Strachami.
Co o tym sądzicie? Dla mnie jest to ewidentne żerowanie,bo to nie jest płyta w odstepie 4,5 lat,tylko wykorzystywanie koniunktury.
Jeszcze tylko Doda i Wiśniewski zrobią Kaczmarskiego...co gorsza piosenki strikte jednak podziemne stają się bulwarowe i bardzo "środowiskowe".
Na koniec...znów mury,źródło i co jeszcze...ponad 700 piosenek artysty a i tak będa wybrane te co zawsze...inne się wszak nie sprzedadzą
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
mi sie piosenki Kaczarskiego w wykonaniu Habakuka bardzo podobają i nie sądze, zeby ten właśnie wybór utworów miał coś wspólnego z najlepszą "sprzedażą". JAMik sprzedeje to się własnie Doda a nie Habakuk ale co ja będe tłumaczyć to komuś, kto reggae nie trawi
_________________ Nie próbuj mnie uczyć swoich tez
Kiedy mówić "tak" - kiedy mówić "nie"
Nie prowadź do reguł bram
Nie każ żyć jak każe plan
Nie chodzi tu o rege Dumb,ale ogólnie...teraz Grabaz się za to bierze,trochę to dziwne bo nagle plyty z interpretacjiami wyrastają jak grzyby po deszczu.
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Jak dla mnie to mogą sobie nagrywać płyty z piosenkami Kaczmarskiego, ale ja i tak wole je słuchać w oryginale. Słyszałam "Źródło" w wykonaniu Habakuka (niestety tylko końcówkę) i tak powiem, że nawet nieźle im to wyszło. Wg mnie, dla jednych jest to żerowanie na sukcesie innych, a dla innych uczczenie pamięci Kaczmarskiego i jego twórczości. Mnie najbardziej wkurzyło jak PiS dorobił sobie ostatnią zwrotkę do "Murów"... Biedny Kaczmarski, musiał się w grobie przewracać...
_________________ Możesz żyć na marginesie, ale żyj tak, aby nie krzywdzić innych.
Wersja Habakuk? nie powiem nie złe , ale i tak po częsci podzielam zdanie Jamika, chociaż to oczywiste że zaden z tych artystów nie zrobi takiego szoł jak Kaczmarski.... niech sobie lepiej grają na live'ach, ( ale żeby od razu do albumu ?!)
ale mimo to najgorsze jest to kiedy artyści w perfidny sposób żywcem "zapożyczają" melodie... tak jak działo sie to m.in. z zespołem The Jet Set (dla nie wtajemniczonycg nasz "przedstawiciel do Eurowizji" ) zwyczajnie (nie)legalnie są zlepką piosenek Black Eyed Peas-ów.
Hm. Kaczmarski wielki człowiek, wielka muzyka. Ale jak wielku artystów alkoholik i człowiek z problemami.
Uważam, że otworzył oczy i umysły wielu ludziom... swoją muzyką. Niestety tak jak wspomniał JAMik wiele zespołów bierze się za jego muzykę tylko po to by zarobić - smutne ale i prawdziwe. Jego teksty to niestety tylko chwyt marketingowy...
piosenki w wykonaniu Kaczmarskiego w ogóle do mnie nie trafiają. Cieszę się,że wziął się za nie Habakuk,bo dzięki temu w ogóle zaczęłam się interesować Kaczmarskim. Myślę,że najistotniejsze w jego piosenkach są teksty: może dobrze ,że ktokolwiek je śpiewa, byle trafiały do ludzi? Bo patrzcie: wielu fanów Habakuka, a w przyszłości (jak pisał JAMiK) Grabaża zacznie go słuchać i myśleć nad sensem jego piosenek! Według mnie to bardzo dobre.
Boli mnie jak widzę, co robią z piosenkami Kaczmarskiego. Nie jestem jego wielkim fanem, słyszałem tylko jedną płytę, ale podobała mi się. Świetne protest-songi, lepsze to miał chyba tylko Niemen. Najpierw jakiś pizdowaty regowaty zepolik, a teraz czytam, że Grabaż i jego spółka przyjebów chce się zabrać za kołwerowanie jego numerów. Porażka. Dobrze by było, jakby zabrałałaby się za to jakaś porządna kapela, np: Kult, tak, Kazik i spółka by mi zajebiście pasowała. Może nie do końca jest to trafne porównanie, ale, gdy usłyszałem jak Staszewski 'przerobił' piosenki Toma Waitsa i Kurta Weila to opadła mi szczena. Może i z utworami Kaczmarskiego by tak było?
Ostatnio zmieniony przez crespo 2007-06-20, 16:15, w całości zmieniany 1 raz
A jak ja usłyszałam kaczmarskiego w wykonaniu habakuka,nie wiedziałam czy smiać się czy płakać czy po prostu wyłączyć telewizor. Mury zupełnie nie trafione moim zdaniem. Smęcące takie bez zacięcia troche.. nie wiem,nie wywołało to na mnie pozytywnego wrażenia.
Nasza Klasa!! akurat siedziałem ostatnio z koleżanką z klasy i kumplem w pubie i mnie zmiotło, przy takim natężeniu dźwięku tej piosenki jeszcze nie słyszałem, ale brzmi nawet lepiej, tak... hm, prawie koncertowo. Podoba mi się jeszcze "Sen Katarzyny", bardzo liryczny, wręcz recytatorski - "Tren spadkobierców". To jest bardzo wyszukana muzyka, napewno nie dla każdego, ale jak ktos lubi czytać wiersze to musi koniecznie poznać twórczość Jacka, zwłaszcza że oprócz użyczanego śpiewu i gitary raczy nas też pięknymi wierszami. polecam bo warto!
Grabaż przynajmniej ukazuje mało znane utwory Kaczmarskiego, robi ciekawe aranżacje i mi osobiście strasznie fajnie się tego słucha (przypominam, że utór "Mury" pojawił się na płytce przez przypadek, tylko jako "zapchaj dziura" za dwie piosenki, na które nie dostali zgody żeby je zamieścić - "A my nie chcemy uciekać stąd" i "Autoportret Witkacego").
A jak słucham wersji Habakuka to jakoś tak... No nie podoba mi się. Tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum