Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-14, 18:04
Sąd nad Armią czyli "Der prozess"
Autor Wiadomość
JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2009-01-26, 17:23   Sąd nad Armią czyli "Der prozess"

ARMIA - DER PROZESS

www.armia.art.pl napisał/a:
Po trzech latach od wydania płyty „Ultima Thule” ARMIA proponuje słuchaczom nowy materiał.
„Der Prozess” jest kolejnym koncept-albumem w historii zespołu. Już sama nazwa nasuwa skojarzenia z arcydziełem Franza Kafki, a sam Tomasz Budzyński nie wypiera się tej inspiracji. Mówi wprost, że odczytany po latach „Proces” stał się dla niego natchnieniem do napisania tekstów na nową płytą. Już wcześniej, na swoich płytach, zespół nawiązywał do twórczości takich artystów jak Dante czy Samuel Beckett. Oczywiście nowa płyta ARMII nie jest ilustracją powieści Franza Kafki, a indywidualnym spojrzeniem na egzystencjalny dramat każdego człowieka. Można by powiedzieć, że teksty Budzyńskiego bardzo wyraźnie odwołują się do filozofii Kierkegaarda, którego zresztą Kafka uważał za swoją bratnią duszę. Bardzo osobiste teksty są niezwykle poruszające, a w połączeniu z agresywną i bardzo ekspresyjną muzyką zespołu dają wstrząsający efekt. Sześć utworów układa się w wyrafinowaną suitę, której twórcą jest gitarzysta Paweł Klimczak. Muzykę można określić jako bardzo oryginalne skrzyżowanie hard core’u, jazzu, a nawet współczesnej awangardowej muzyki poważnej. Gitarowa ściana dźwięku, fantastyczna gra nowego perkusisty Tomasza Krzyżaniaka i baśniowe dźwięki waltorni tworzą dość niesamowite tło dla mocnego, a momentami teatralnego głosu charyzmatycznego wokalisty.

Płytę zamyka bonus w postaci utworu „Underground”, do nagrania którego zespół zaprosił uczestników oficjalnego forum internetowego zespołu ARMIA

1. ZŁY PORUCZNIK
2. PROCES
3. STATEK BURZ
4. KATEDRA
5. PRZED PRAWEM
6. ANIMA
7. UNDERGROUND

Muzyka: Paweł Klimczak & Armia
z wyjątkiem Underground –muzyka Tomasz Budzyński & Armia
słowa: Tomasz Budzyński
projekt graficzny: Tomasz Budzyński
foto: Tomasz Budzyński, Radek Kisielewski
grafika Staś Budzyński

Tutaj można posłuchać 2 nowych kawąłków z najnowszej płyty Armii.

Polecam tę pozycję zwłaszcza w obliczu gdy scena alternatywna leży i kwiczy.

Budzy tak reklamował tę płytę: "To bardzo przykre teksty a tej płyty nie da się słuchac od tak".

Pełną reckę walną jak dostane pełny produkt w łapy.

Polecam orginalny CD każdemu ;-)
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Marianne 

Wysłany: 2009-01-26, 19:12   

Zly porucznik jest swietny!

Cytat:
Muzykę można określić jako bardzo oryginalne skrzyżowanie hard core’u, jazzu, a nawet współczesnej awangardowej muzyki poważnej

Tego akurat w tych dwóch kawałkach nie slyszałam.. wiec została piatka ;]

To tłumaczy, skad sie tacy koncertowi zrobili. A propo koncertów, mała rozpiska
Tzn, ze beda promowali krazek. Chciałam sie udac na koncert, ale wykruszyły się osoby chętne.. jak pojde to pojde.. to jak nie pojde to bedzie na płyte ;)

PS a 24 stycznie w Łodzi wystapił równiez uwielbiany przez Karla Vavamuffin :P

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2009-02-01, 15:56   

Po pierwszym przesłuchaniu...

POLECAM WSZYSTKIM TĘ PŁYTĘ!!!

COŚ GENIALNEGO!!!

Napisze pełną reckę po większej ilości przesłuchań ;-)
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

stefcia 

Wysłany: 2009-02-04, 21:10   

Przyznam się. Ściągnęłam z neta, bo.. już nie mogłam wytrzymać, kiedy odwiedzi mnie listonosz z oryginałem :mrgreen: Der Prozess już pięknie komponuje się z innymi płytami na mojej półce, ale do rzeczy.
Na forum UT same ochy i achy, na innych portalach pozytywne recenzje. Po koncercie na wRock for freedom byłam trochę zawiedziona, zastanawiałam się jaka będzie nowa płyta. Na Magii Rocka spodobał mi się "Statek burz". Ale nadal była obawa, czy Armia spełni moje oczekiwania. I co tu dużo mówić... jak to dobrze, że moje obawy nie spełniły się. Der Prozess to czad! Fajne mocne granie, perkusja (szczególnie w "Animie") oh ^^. Długość utworów mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. "Underground" jak dla mnie to powrót do korzeni. Głoszono, że nowa płyta Armii będzie inspirowana King Crimson... jakoś dosłyszeć się nie mogę.. chyba, że w "Animie".
ALE (bo zawsze musi być ale, a ja w tym przypadku mam aż dwa ALE;]). Pierwsze - nie mogę ścierpieć początkowego wokalu Budzego w "Przed prawem", no po prostu nie mogę i już:P Drugie ALE - szkoda, że tekst do "Animy" (ale się przyczepiłam to tej piosenki) uległ trochę zmianie po wrocławskim koncercie i już nie ma wersu "Pobiegnij razem ze mną". Po prostu za dużo nasłuchałam się na wrzucie.pl fragmentu z koncertu;]
Ogólnie to wielki pozytyw!
Czekam na koncert "niewidzialnej pięknej armii" gdzieś w okolicach i na kolejną płytę, którą Armia ma wydać jeszcze w tym roku;]

crespo 
Naczelnik.

Wysłany: 2009-02-06, 20:50   

Nono, całkiem zajebista płyta. Wielkim fanem Armii nie jestem, ale "Legendę" to jednak ubustwiam.

Odpowiedz do tematu