Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Days Of The New
Autor Wiadomość
Norbert 

Wysłany: 2009-04-20, 23:05   Days Of The New

Na zespół trafiłem przez last.fm i coś mnie w nim urzekło. I jest to jak do tej pory jedyny z zespół klasyfikowanych jako post-grunge, który mi się spodobał (oczywiście wszystkich post-grungowych nie słuchałem).

Co mnie się w nim spodobało?
No cała muzyka z wokalem na czele, w teksty się jeszcze nie wczytywałem, ale ładnie wkomponowują się w klimat piosenek. Jak to mój kolega powiedział, od razu słychać, że to taki swój grunge jest.

Kilka cytatów z biografii:

"Days Of The New nie należy do zespołów o których jest głośno. Zresztą, ku mojemu rozczarowaniu, już nie istnieje w swoim pierwotnym składzie. Warto jednak przypomnieć o tej formacji, gdyż uważam ją za oryginalną na gruncie, na którym działała …
Wielu próbuje zaklasyfikować poczynania DOTN jako post-grunge - i coś moze w tym jest, ale wystarczy wsłuchać się w kompozycje oraz sięgnąć do inspiracji z jakich korzystali muzycy, aby tę „szufladkę” odrzucić. "

"Mimo młodego wieku członków zespołu, nagrany materiał był bardzo dobrze przygotowany i wykonany - co ciekawe - tylko na instrumentach akustycznych (podobno nie stać było chłopaków na elektryczne gitary…). Stworzyło to naprawdę interesujący klimat, a głos Meeksa był nad wyraz dojrzały. Wokalista zresztą często przyznawał się do swoich inspiracji dokonaniami takich sław jak The Doors czy Dead Can Dance. "

Jak na razie przesłuchałem w całości tylko pierwszy ich album, no i zdecydowanie pozytywne wrażenie, pachnie (śmierdzi) grungem na kilometr, a jednocześnie ma taki swój własny klimat, choć z początku trochę przypomniał mi "Creep" STP.

I odsyłam do pierwszego albumu, który udało mi się w całości przesłuchać, dodam, że nagrany wyłącznie na instrumentach akustycznych ;]

http://www.deezer.com/#music/album/224559

Na razie brzmi mi w uszach ciągle "Face of the earth"

soay 

Wysłany: 2009-04-21, 19:25   

Ja w gruncie rzeczy uwielbiam ich pierwszy album. Resztę wolę przemilczeć. Te akustyczne brzmienia tworzyły coś naprawdę ciekawego- klimat nieco psychodeliczny, trochę hipnotyzujący- jakby pochodziły z pogranicza snu i jawy. Szkoda, że później to wszystko poszło w zupełnie innym kierunku.

Norbert 

Wysłany: 2009-04-21, 21:10   

Ja jeszcze nie miałem czasu przesłuchac innych, ale rzeczywiście, ten pierwszy ma coś w sobie a później to chyba wina tego, ze z zespołu został tylko wokalista

soay 

Wysłany: 2009-04-23, 19:37   

Przesłuchaj- jestem prawie pewna, że skończy się gloryfikowanie Days of the New ;)
Green Album jeszcze się broni, chociaż według mnie jest mocno przekombinowany. Brakuje spójności. Odnosi się wrażenie, jakby został nagrany na siłę- jakby nie było pomysłu i cały projekt ruszył do przodu tylko z potrzeby tworzenia. Ma oczywiście kilka ciekawych momentów, ale po tym co wcześniej dał Blue Album, jest to stanowczo za mało.

Consi 

Wysłany: 2009-04-23, 19:38   

Ja również słyszałam tylko 1, mam zamiar niedługo skądś sobie załatwić resztę. Ta mi się bardzo spodobała, faktycznie, miała taki lekko 'psychodeliczny' posmak, świetnie się jej słucha wieczorami :)

Odpowiedz do tematu