Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Kwintesencja grunge'u
Autor Wiadomość
Angevil 

Wysłany: 2008-10-28, 22:50   

Grunge to syf/brud
i za to go kochamy
Na przełomie tych lat przez szufladę z napisem Grunge przewinęła się ogromna ilość kapel, wiele z nich byłu w niej tylko na chwilę, inne na nieco dłużej, niektóre wychodziły z niej tylko na chwile po czym wróciły i już zostały
ale jest jeden zespół który od samego początku nieprzerwanie kontynuuje stare dobre tradycje grandżowe i jest nim naturalnie
Mudhoney

karl 
Pucza!

Wysłany: 2009-01-26, 11:56   

Płyta: Mudhoney - Piece of cake (syf, koszule flanelowe, fałszujący wokal i trzeszczące wzmacniacze)

Kawałek: Stone Temple Pilots - Plush (mimo że jest zbyt "czysty" jak na grunge'owe klimaty to ma dobry tekst i stosunkowo mocne przyjebanie :-D ) chodziaż setki utworów można nazwać kwintesencja grunge'u i każdy wybór bedzie trafny.

A jesli chodzi o "Above" to niestety ale temu krążkowi bliżej do rocka progresywnego niż do grunge'u :-D Co absolutnie nie zmienia faktu, że to moja ulubiona płyta z tamtych lat.

coferator 
march to fuzz

Wysłany: 2009-03-22, 15:26   

Polecam kapelę U-MEN brudne granie z dzikim wokalem
poza tym klasyka: mudhoney, green river, malfunshun, TAD, the melvins

Thani 

Wysłany: 2009-03-23, 10:35   

Nie będe oryginalna jesli powiem, ze dla mnie kwintesencja jest Above. Ta plyta w tak prosty sposób ujmuje te niewypowiedziane uczucia. Kiedy siedzac przy głośnikach odsłuchuje sie jej, w pewnym momencie ma sie ochote wykrzyczeć " Cholera! To jest to!"
Polecam wszystkim My Sister's Machine i Malfunkshun

Angevil 

Wysłany: 2009-03-23, 18:28   

Thani napisał/a:
Above

Płyta genialna ale takiego surowego grungu to tam niewiele szczerze powiedziawszy

aqu

Wysłany: 2009-10-21, 22:00   

Płyta? Myślę że Bleach właśnie,co do piosenek.. hmm..Angry Chair Aic,Buffy's Pregnant i Floyd the barber Nirvany

karl 
Pucza!

Wysłany: 2009-10-21, 23:09   

Zmieniam zdanie - Green River :]

Consi 

Wysłany: 2009-10-22, 16:51   

Ostatnio mam straszną jazdę na Soundgarden, więc dziwne by było, jakbym o nich tu nie wspomniała.
Ta kapela to jedna wielka niespodzianka.
Wczesne nagrania SG miały niesamowitego ducha i szaleństwo. Bardziej do mnie trafiał ich sposób grania niż Nirvany (czekam na bicze, nie przepadam za Nirvaną :p).
Poza tym... U-Men! Ten zespół jest tak dziwaczny, że ujmuje jak cholera :mrgreen:
No i Green River, obowiązkowo... "Come On Down" mi szczególnie przypadło.
Poza tym, ciężko napisać naprawdę, co było "kwintesencją" grunge'u. Tam było tyle świetnych kapel, że napisać o kilku i ich stawiać na piedestale to wręcz grzech.

Baczu 

Wysłany: 2009-10-25, 15:38   

Zdecydowanie Soundgarden z Badmotorfinger. Potężne, ciężkie, energiczne kawalki, plyta bez słabych momentów. Rusty Cage, Outshined, Drawing Flies i Jezus to juz legendarne utwory, album wcale nie gorszy od genialnego Superunknown.

Vi_Ru 

Wysłany: 2010-01-03, 14:37   

Co wy tak się uczepiliście tego Above? Ta płyta mi się najzwyczajniej nie podoba. Chcecie posłuchać prawdziwego grandżu przesłychajcie Piece of Cake Mudhoney'ów.

MolySliver 
MolySliver

Wysłany: 2010-01-17, 22:01   

Bleach, za to brzmienie, nie wiem ja jestem może troche dziwna, ale kojaży mi się, jak z resztą cały grunge z rdzą i pleśnią ale tak przyjemnie i energiczne, takie warjacje. Bleach to jest to. a piosenka to nie wiem musiałabym dłużej pomyśleć bo za dużo jest tych fajnych,

Odpowiedz do tematu