above genilane
utrzymana w jenym klimacie wokalnie ale muzyka mimo wszystko różorodna, smutne, melancholijne, słodkie melodie ( wstawka z River Of Deceit) dynammiczne no i moje ulubione zmysłowe long gone day. mowcie co chcecie ja w Artificial Red slyszę nawet bluesową nutę.
To kwestia chyba w dużej części basu Saundersa, który był właśnie basistą bluesowym, no i niby to nei grunge tak muzycznei do końca, ale jednak klimat właśnie taki ma xd
Mad Season trudno jednoznacznie określić, jeśli chodzi o gatunek. Właściwie spora rozpiętość wpływów uwidacznia się w pojedynczych utworach. Zdumiewa mnie to, że mimo takiej ich różnorodności, pięknie się łączą. Słychać w całości wyjątkową spójność, a przy tym każda część jest absolutnie wyjątkowa.
No, ale ostatecznie to projekt naprawdę świetnych muzyków, więc musieli się wykazać ;)
Własnie obejrzałem Sobie Mad Season Live at the moore w wersji redone i dopiero teraz usłyszałem,że przed ostanim wejsciem wokalnym Staleja w Long gone day saksofonista gra 2 razy motyw z Come as you are.Ot taka ciekawostka.
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Przesłuchałam parę tygodni temu Above, obejrzałam Live at the moore i musiałam jeszcze raz i jeszcze ... bo nie mogłam uwierzyć że powstało takie cudo a ja o nim nie wiedziałam! Piękne teksty, zaśpiewane w najcudowniejszy sposób do boskiej muzyki. Trudno to zakwalifikować do czegokolwiek.. ja tam słyszę różne dziwne wpływy np lata 70, Layne brzmi czasem jak Morrison, w jednym kawałku wrzeszczy jak Kurt. Boskie!
_________________ I guess I can go anywhere I want. If only I knew where to go.
W mojej opinii Mad Season jest zdecydowanie czymś więcej niż muzyka grunge - ma znaczenie dla grungu bardziej epokowo (jest doskonałym jej zakończeniem) niż muzycznie - gdyż płyta Above tak jak jest doskonałym, skończonym tworem, tak samo jest różnorodna, łączy w sobie mnóstwo gatunków muzycznych, wykracza poza schematy i to jest jej niesamowity atut, każdy może znaleźć w niej coś dla siebie, nawet moja mama, która uwielbia właśnie Arifical Red ;)
a koncert w Moore theatre należy do jednego z moich najulubieńszych koncertów jakie dane mi było (niestety na kompie) zobaczyć
Grunge supergroup Mad Season are set to have their lone album Above reissued on vinyl in the U.K. on January 24th. I’m not sure about how people around the world are supposed to be able to get it but with new copies out there I’m sure it will get easier.
Vinyl (24 Jan 2011)
Number of Discs: 2
Label: Music On Vinyl
No i cena za amazonem to ok. 34 dolary.Pytanie tylko,czy Vinyl będzie PO REMASTERZE i czy będzie też CD? No i czy jest może bonusik w postaci "I don't wanna be a..."
Fajnie by było
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Hmm.. co do Mad Season nie mam pojęcia, nie pamiętam po prostu jak się z nimi zaznajomiłam,ale sa świetni. Naprawdę. Wake Up ma jakąś magiczną moc dla mnie, Long Gone Day również. Lifless Dead też jest świetne. Cóż.. szkoda,że tak mało z ich repertuarów mamy,ale.. trzeba się cieszyć tym co się ma. Aczkolwiek.. Mad Season chyba jest tak średnio znane??.. Oczywiście na pierwszym miejscu obojętnie gdzie staje niezniszczalna Nirvana.
Ja jakos przypdkowo wsumie wpdlem na Mad Season. Ktos puscil "Wake up" na sylwestrze i strsznie mnie ten kawalek i rozpoczelem polowanie na ta plytke. Nie wiem jk wy le ja mialem problem by ja w PL kupic? Koniec koncow udalo mi sie ja zakupic, ale w Norwegi :P
Przyznam, ze zazwyczaj jestem sceptyczny do super grup. Jakos mam wrazenie, ze jk sie dobrych muzykow do kupy zbierze to czesta jest problem z ego, kazdego z nich. Tego wlasnie nie ma na plytce "Above". Jest niesamowity klimt i balans. Jest to moim zdaniem plyta nadwyraz rowna. Jest tam pare kawalkow genialny ("Above", "Wake up", River of deceit") ale cala reszta tez jest naprawde dobra (mowiac inczej nie ejst tak, ze sa 3 hity reszt ssie).
Pozostajac w temacie super grup (ciut mnie grungowych :P ) polecam serdecznie "Them Crooked Vultures" fanow ciut bardziej progresywnego grania (jestem tu nowy, wiec mam ndzieje, ze owa kapela nie jest wspomniana gdzies indziej i nie zostanie to uznane za spam)
Konczac moj wywod, ktos wiem gdzie moge zkupic ten koncert "Live at the..." ??
Cóż... Mad Season jest jednym z niewielu zespołów, które mają "to coś". Świetny. Moim zdaniem nie mają słabej piosenki. Wielka szkoda, iż tak szybko zakończył swoją działalność. Jestem ogromnie ciekawa, co wynikłoby z dalszej współpracy.
Na mnie Above działa uspokajająco i wyciszająco, wokale oraz klimat są świetne, jednak sięgam po niego 'na specjalne okazje i odpowiedni nastrój' ;) w końcu doczekałam się płytki na własność, z czego się bardzo cieszę ;d
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum