Znacie tą kapelę? Co o niej sądzicie?
Dla mnie ich muzyka to opus magnum "brzmienia z Seattle". Niesamowity klimat, piękne, mocno dołujące piosenki. Genialny wokal Staleya (Alice In Chains), gitara McCready'ego (Pearl Jam), świetna gra na perce Barretta Martina (Screaming Trees) i bluesowy bas Johna "Baker" Saundersa. W dwóch piosenkach Layne'owi akompaniuje Mark Lanegan (również Screaming Trees). Wydali jedną płytę "Above" - wg. mnie arcydzieło totalne, muzyka z innego świata. Moim skromnym zdaniem to najpiękniejsza płyta lat dziewięćdziesiątych, a pierwszy utwór "Wake up" to chyba jedna z najsmutniejszych piosenek w historii...
Wydali też jeden koncert na VHS "Live At The Moore", oprócz tego można znaleźć parę bootlegów na necie (polecam koncertową wersję utworu I'm Above). Zespół, który zmienił moje życie. Naprawdę warto posłuchać.
Świetna kapela. Szkoda, że takie skromne dokonania. Może gdyby nie śmierć Layne'a... Krótko mówiąc - wszystko co dobre szybko się kończy.
"I don't know anything, I don't know anything..."
Przeczytałem gdzieś, że mieli materiał na drugą płytę, tylko śmierć basisty Saundersa przekreśliła plany i dali se spokój... A mogło powstać arcydzieło.
Szkoda...
Genialna kapelka.Świetnie nagrane i nałożone na siebie wokale.Płyta idealna do słuchania w deszczowy dzień.
Nabyłem ten album w Londynie.Był wtedy pochmurny dzień.Mgła.Wróciłem do domu,gdzie mieszkaliśmy z bratem.Gleba na podłogę,oparcie,zamknięte oczy i Mad season,przesłuchanie 1.Wake up mnie rozwaliło.Czasem tylko otwierałem oczy.Padał deszcze smutna pogada.Ja byłem zadowolony.Above się idealne wpasowało.
Uwielbiam Lifeless dead i I don't know anything.Wake up oczywiście też.
Polecam występ tej kapeli na żywca,znaczy na video(do ściągnięcia w zajebistej jakości z mula).Klimat taki trochę szarawy jak nagranie Polly Nirvany z "With the lights out".
Mało kto wie,ale ta grupka nagrała też kower piosenki Lenona pt: " I don't wanna be a soldier"
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Above , swietna plyta , uwielbiam ja , jestem maniakiem wokalu layne-a takze nie moglem przejsc kolo tej plyty obojetnie , zasila ona moja biblioteke plyt wszechczasow , koncert live at the ... jesli ktos nie widzial niech nie czeka tylko zdobedzie go i obejzy , istne arcydzielo , podobnie jak TOTD na swoim koncie tylko jedna plyta niestety :/
_________________ If I Can't Be My Own I'd Feel Better Dead
Płyta jest naprawde genialna. Na początku Wake Up , Lifeless dead, Long gone day(ten klimat jak po narkotykach ), do tego cieższe i takie dziwne brzmienie w "I don't know anything"... Gdy słucham tej płyty czuje się jakbym odlatywał. Arcydzieło.
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Wiecie, ja mam wrażenie, że Staley był bardziej stworzony do muzyki Mad Season niż AIC... Bo w AIC główną rolę odgrywał Cantrell, a tu Layne miał więcej pola do popisu i muzyka wydaje mi się spokojniejsza, ale też głębsza i mroczniejsza niż AIC (co nie oznacza, że nie uważam AIC za zajebisty zespół)
muzyka wydaje mi się spokojniejsza, ale też głębsza i mroczniejsza niż AIC
Sludge Factory, Frogs, Rotten Apple, Love Hate Love, Angry Chair, Would?... co masz mroczniejszego i bardziej ponurego od tych kawałków na Above ?
A Layne i Jerry w AiC świetnie się wzajemnie uzupełniali. Chociażby na Would? - spokojny głos Jerryego w zwrotce i zabójczy refren w wykonaniu Staleya. Do tego prawie wszystkie teksty wyszły spod ręki Layne'a, tak jak większość partii wokalnych, więc ja tu nie widzę głównej roli Cantrella i ograniczania Staleya w jakikolwiek sposób.
Would? - mroczne?! Nie wiem... Dla mnie nic w tym mrocznego...
Może z tą mrocznością przesadziłem... Choć nawet w tym takie "Wake Up" bije na głowę wszystkie utwory AIC...
Poza tym to tylko moje zdanie, podobnie jak twoje apropo płyt PJ
Ale muzyki samej w sobie, to raczej STaley nie tworzył w AIC, nieprawdaż? A w MAd Season owszem...
AiC mieli mroczne teksty i piosenki tak jak wyzej zostały wymienione.
Ale MS mieli nie tyle co mroczniejsze teksty, co naładowane emocjami. Do tego w niektórych kawałkach dodano nowe dzwieki np. w "Long Gone Day". Albo ciekawy riff w "I don't know anything" lub ta mroczna "wesołośc" w "Lifeless dead"... każdy utwór jest dosłownie inny.
---
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Przeczytaj tekst, wsłuchaj się w rozpoczynający riff, obejrzyj teledysk...
Rzeczy te zrobiłem już dawno i wierz mi, że moje poczucie mroczności jest...inne?
Owszem, "Frogs" jest mroczne... "Angry Chair" jest mroczne... "Rotten Apple" jest dla mroczniejsze od "Would"...
A teledysk... Genialny, czarno-białe motywy (w tym najlepsze z zegarkiem i zaciskającymi się dłoniami) i w ogóle przemawiający do człowieka, ale czy mroczny? Nie powiedziałbym...
A wczytywałeś się w tekst ? Jest dość ponury, poruszający właśnie tę mroczną stronę życia człowieka. Przy tym sposób, w jaki ten kawałek został zaśpiewany, przynajmniej mnie, przyprawia o ciarki na plecach i... dziwne poczucie mrocznej ironii, którą starał się przekazać Layne. No ale to tylko moje odczucia.
Zanim zobaczyłem ten teledysk, to miałem takie wyobrażenie, że Layn siedzi gdzieś w jakimś piekle/ciemnym pomieszczeniu, a po chwili widać wielki dół z ogniem i jakiś szał. Ten kawałek naprawde wpływa na wyobraźnie... Spróbuj może włączyć go na słuchawkach i zamknąć oczy, czuć tą piosenke całym sobą.
---
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum