Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Od czego zaczęliśmy swoją przygodę z muzyką Grunge
Autor Wiadomość
Consi 

Wysłany: 2009-02-21, 18:54   

Mi siostra puszczała dość często Nirvanę jak byłam mała, ale jakoś specjalnie mnie to nie zainteresowało ;) Jak zaczynałam swoje poszukiwania muzyczne to też jakoś w grunge nie wpadałam, dopóki sobie nie ściągnęłam pierwszego solowego albumu Cornella (taa, droga wiodąca przez ratm, audioslave [nigdy nie mogłam tego grunge'm nazwać], etc. - dziwna, wiem) - baardzo spodobał mi się jego głos, więc zaczęłam interesować się Soundgarden, potem Alice In Chains, Pearl Jam... Teraz poznaję te mniej znane zespoły, np. U-Men, Toadies, etc. ;P

coferator 
march to fuzz

Wysłany: 2009-03-23, 19:46   

Ja grunge'em "zaraziłem się" przez kuzynkę która podrzuciła mi kasety nirvany były to bleach i unplugged, potem doszło alice in chains o tym samym tytule, soundgarden w tym czasie zobaczyłem też hype! no i się zaczęło:)

Jack 

Wysłany: 2009-03-23, 23:41   

Po raz pierwszy z grunge'm zetknęłam sie w podstawówce przekopując kasety taty,no i znalazłam Dirt AIC,słuchałam jakiś czas,ale chyba było to dla mnie jeszcze wtedy "ciut" za cięzkie.Potem na dyskotekach (nadal w podst.) obok najróżniejszych kiczy,zaczęła królować Nirvana,a konkretnie Smells... w kółko i w kółko i w kółko,czego nieodłącznym dodatkiem był pewien kolega i jego "taniec",a raczej trans na środku sali(niebezpiecznie było znaleźć się zbyt blisko niego ;-)

Potem, na początku liceum, zaczęłam słuchać Purpli i innych klasyków(tata słucha tego typu rzeczy).Następnie trochę sie "wyłamałam" i przyszło RHCP i taka wesoła fascynacja,która pomogła przetrwać tę szarą,szkolną rzeczywistość 8-) A że słuchałam muzyki rockowej to siłą rzeczy,obracałam sie też troche w takim okołorockowym towarzystwie,gdzie to prawie wszyscy słuchali........Nirvany(obowiązkowe naszywki i te sprawy).Potem zaczęłam poszukiwać czegoś więcej i między innymi przyszło Soundgarden,wróciło AIC,a koleżanka przegrała mi Binaural PJ,której słuchałam często,ale brakło tego czegoś jednak...

No i po róóóznych muzycznych perturbacjach,jezeli chodzi o grunge, ostatecznie stanęło u mnie na AIC,ale przede wszystkim PJ(do którego jakiś czas temu wróciłam i zrobiła sie bardzo poważna sprawa z tego 8-) )

A do Nirvany,która wciąż się przemykała tu i ówdzie, przez całe moje dotychczasowe zycie,jakoś nigdy się nie przekonałam.

Thani 

Wysłany: 2009-03-24, 10:52   

U mnie zaczęło się od piosenki 'Long Gone Day'. Spytałam się kiedyś, jak jeszcze byłam zupełnie innym człowiekiem, mojego najlepszego Przyjaciela, jak się czuje. przesłał mi link do youtube'a i powiedział, ze kiedyś zrozumiem. Zrozumialam

lather 

Wysłany: 2009-03-25, 23:06   

Jak miałam 6 lat tata puszczał mi starego Hey-a. Zawsze się pytałam dlaczego ta kobieta ma taki okropny głos z chrypka xD Powiedział mi, że keidyś do tego dorosnę itd.... Pare lat temu znowu przesłuchałam i zaczęły podobać mi się właśnie takie wokale :D Znalazłam gdzies Nirvane. No a potem AiC. I się jakoś zaczęło. :))

Orenisha 

Wysłany: 2009-04-06, 13:35   

Przez gimnazjum, gdy chodziłam równocześnie do szkoły muzycznej gustowałam zupełnie w innych gatunkach - lubiłam Theriona, SOAD, Enigmę... Podchodziłam nawet pod gotyk, muzykę klasyczną. Ale kiedyś (a były już czasy licealne) dostałam płytę In Utero... Takie kawałki jak Heart-Shaped Box, Rape me, a przede wszystkim głos Kurta zrobiły na mnie dość duże wrażenie. Nie spotkałam się wcześniej z tego typu brzmieniem. Musiałam sprawdzić "kim jest ten człowiek". A później zaczęło się buszowanie po necie, Kolejno poznawałam coraz to nowe zespoły: TAD, Melvins, Soundgarden itd... I obecnie grunge i punk mi najbardziej odpowiadają ;)

heledor 

Wysłany: 2009-04-24, 15:31   

Zawsze tam mniej lub bardziej świadomie słuchałam czegoś grungowego i preferowałam te nutki, ale prawdziwa miłość zaczęła się od Alice in Chains ;-)

Human 
To The Pub!!

Wysłany: 2009-05-31, 16:39   

A u mnie wszystko sie zaczeło od Alice In Chains i Them Bones. I to dzięki temu "wyśmienitemu, rozbujanemu i itp itd." zespołowi skonczyłem z dennym życiem dresika i postanowiłem zostać 1/3 Grunge, 1/3 Hipis, 1/3 reszta.

chat_noir 
chat_noir

Wysłany: 2009-06-14, 12:14   

A ja powiem tak: od dziecka karmiona byłam m. in Nevermind Nirvany, którego słuchałam na okrągło, ale było to pewnie bardziej swego rodzaju naśladownictwo mojej mamy ;-) Kiedy samodzielnie zaczęłam kształtować swój gust muzyczny królowało Iron Maiden, AC/ DC, Black Sabbath, potem faza na SOAD aż usłyszałam Pearl Jam i Black.. Potem kolejne kawałki Pearl Jamu no i kolejne "odkrycie" - Alice in Chains.
Do samej Nirvany wracam rzadko, jeśli już to płyta In Utero no i Nevermind, ale nie weim dlaczego, Smells nigdy mnie nie zachwycał specjalnie, w przeciwieństwie do Lithium :-P

Pioter 

Wysłany: 2010-01-09, 21:20   

Musze przyznać, że dla mnie grunge zaczął się od albumu Paw - Death to Traitors. Może nie do końca to jest "typowy" grunge. Generalnie uważam, że jedna z bardziej nie docenianych kapel

Vi_Ru 

Wysłany: 2010-01-10, 10:24   

Ja "za młodego" w ogóle nie słuchałem rocka (a tym bardziej grungu, a Nirvane znałem z nazwy). Miłość do muzyki rockowej przyszła 2-3 lata temu i miałem dość duży rozrzut (słuchałem Beatlesów, a zaraz potem np. SoaD). Potem skierowałem się w stronę hard rocka (również dzięki grze Guitar Hero ;]) no a potem był grunge i słucham już niemalże TYLKO tej muzyki od ponad pół roku.

matrix 

Wysłany: 2010-03-06, 23:58   

Hmmmm... Widzę że jestem jednym z niewielu którzy poczuli "powołanie grunge" ;-) w nietypowy sposób u mnie mianowicie wyglądało to tak...

Pewnego pięknego, słonecznego dnia postanowiliśmy z kumplem zabalować. Olaliśmy szkołę i po krótkiej wymianie propozycji stanęło na tym, że idziemy na Terminatora: Ocalenie. Oglądamy sobie z beztroską w/w film i był w nim taki spokojny fragment, kiedy jeden z bohaterów próbuje uruchomić rozwaloną terenówkę. Kiedy już mu się to udaje, z głośników samochodu zaczyna lecieć fragment Alice in Chains - Rooster. Po chwili nostalgicznego zamyślenia stwierdza, że tego kawałka dawniej słuchał jego brat.

Film się skończył, a ja z kina wyszedłem z poczuciem że odkryłem coś nowego, na co wcześniej nie zwracałem uwagi. Znalazłem kawałek, później płytę, dyskografię... reszta przybyła sama 8-)

Susbiria 
KANGUR

Wysłany: 2010-03-11, 19:13   

To może było jakieś 2 lata wstecz... Pojechałam na wakacje na wieś. Z czym słowo wieś zostało użyte jak najbardziej prawidłowo. Dawny PGR - budynki jak po II wojnie światowej, wszędzie złom, śmieci, w każdym gospodarstwie krowa (swoją drogą jedni trzymali świnię w garażu). I będąc tam poznałam trochę dalszą rodzinę. Byłam u kuzynostwa na kawie i mój kuzyn słuchał Alice in Chains - Them Bones. Później jakoś samo poszło. Od Alisów już troszeczkę odeszłam, był moment fascynacji Nirvaną i Soundgarden, a teraz jakoś ciągnie mnie Mudhoney i Green River. A jeżeli kogoś to interesuje to kuzyn aktualnie jest największym skate'm w okolicy....

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2010-03-11, 23:55   

hmmm... poważnie? od pieprzonego punkrocka i porado ;), który jest z nimi od samego początku! Od płytki V.S pejotów! to było jakieś.. hmmmm... niech pomyślę ... z 17 lat temu ( '93) ??? 8-) Oj, ups... wygadałem się, przepraszam ;p ;) :mrgreen:

grievance 

Wysłany: 2010-04-05, 15:09   

hmmm... można by powiedzieć,że wychowałam się na grunge, a dziś to raczej powrót do korzeni :111: Zaczynałam od GNR i polskiego punka oraz starej muzyki rockowej (doorsi,joplinka itd)Grungowo zaczeło się od Nirvany, zaraz potem pojawił mi się Pearl Jam, Alice in Chains i reszta po trochu. muzyka z lat 90 jest the best! :13:

Odpowiedz do tematu