Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Od czego zaczęliśmy swoją przygodę z muzyką Grunge
Autor Wiadomość
stiwi 
(=

Wysłany: 2010-07-23, 11:19   

Opisywałem już pierwszy kontakt z muzyką grunge. Krótko mówiąc podchrzaniłem Ojcu dwie parę płytek, mianowicie "Yield", "Riot Act", "Facelift" i "Dirt". Zaraz potem zagarnąłem całą dyskografię PJ. ;-)

Boddah

Wysłany: 2010-11-14, 18:50   

Ja tak mało oryginalnie zaczęłam od Nirvany...jakieś 1,5 roku temu puściłam sobie utwór "About a Girl" który został ściągnięty przez mojego brata. Słuchałam Go bez przerwy z dobry tydzień. Później na You Tubie puściłam sobie Smellsa i "All Apologies" i znów słuchałam ich bez przerwy, no a dalej poszło z górki przesłuchałam sobie wszystkie albumy + MTV Unplugged no i po jakiś 6 miesiącach zakupiłam Bleach, Nevermind, In Utero i Nirvana z 2002r z niesamowitym kawałkiem "You Know You're Right", a w październiku dostałam MTV Unplugged na DVD od koleżanki. Oglądam go praktycznie w każdy weekend i jeszcze mi się nie znudził. Aktualnie słucham sporo Alice In Chains Pearl Jamu, kiedyś coś tam słuchałam Soundgarden, ale chyba jednak moim numerem jeden zostanie Nirvana. Jest dla mnie w pewien sposób inspiracją.

aliveinchains 
AENIMA

Wysłany: 2010-11-30, 08:40   

Koniec 1993 Nirvana! Teledysk "Smells like teen spirits" puszczany koło 8.00 na TVP2, obok kawalkow GNR i Aerosmith..tak tak, takie to były czasy...kumpel miał 7lat starszego brata ktory kupił kasetę "Nevermind" Nirvany wydana przez Takt, ktorą szybko spiraciłem:) Nevermind potem In Utero, Bleach...potem Krurt strzelił sobie w łeb ii....zacząłem szukac nastepców Nirvany i znalazłem cos co mnie scielo "Facelift" AIC, "Ten" PJ, potem wielki hit "Superunknown" Soundgarden i wzbogacalem się o inne płyty w/w zespołów....wielkie wrazenie robiły na mnie VS i Vitalogy PJ..tak gdzies do 1999roku to był dla mnie chleb powszedni, podobnie Badmotofinger, wiadomo kogo....

Schism 
Tacoma

Wysłany: 2011-04-24, 15:03   

Nie będę oryginalna - wszystko zaczęło się od Nirvany. W styczniu 2010 roku obejrzałam teledysk do SLTS, na Vh1. Później odsłuchałam parę piosenek na YT, i tak się wszystko zaczęło. Później Alice in Chains, Mudhoney, Hole. Na tym można by skończyć, miał być tylko początek, więc jest. ;-)

Aglet 

Wysłany: 2011-04-24, 16:32   

Pospolicie i typowo od Smells :) Jakieś 3 lata temu usłyszałem ten utwór u brata na kompie i jakby na to nie patrzeć wciągnąłem się :) Skupiłem się tylko na paru piosenkach Nirvany, ponieważ kręcił mnie wtedy jeszcze metal hyhy ^^ Po roku tak jakby się rozkręciłem i moje gusta muzyczne obrały kierunek grunge. Więc Smells Like Teen Spirit to początek mej przygody :)

Hindenburg 

Wysłany: 2011-04-24, 22:24   

Od Nirvany. Konkretnie od Polly.

mosquito 

Wysłany: 2011-04-24, 23:37   

To może i ja trochę powspominam...
Rok 1991, koniec podstawówki (wtedy jeszcze 8-klasowej :mrgreen: )... MTV dociera nad Wisłę ;-) W tej chwili już nie pamietam co było pierwsze: teledysk do Alive czy Smells... W sumie oba pojawiły się jakoś mniej więcej w tym samym czasie, a ja namiętnie przesiadywałam przed ekranem, byle tylko jeszcze raz usłyszeć i zobaczyć ;-) co w sumie nie było trudne, bo leciały w MTV co godzinę na przemian z G'N'R i Jacksonem, o ile dobrze pamietam ;-) Niestety tylko w weekendy spotykało mnie to szczeście - akurat zaczęłam szkołę średnią ... w innym mieście...A tam wielki ból : zero dostępu do telewizji... i radia :evil: Nie pozostało mi nic innego jak kosztem zmiejszenia racji żywnościowych nabyć drogą kupna Ten i Nevermind i katować mój super sprzęcior tj. zdobycznego walkman'a nieznanej marki ;-)
PJ pokochałam od razu miłością namiętną... Nirvana wchodziła mi gorzej... ale podczas grupowej konsumpcji mało szlachetnych alkoholi znacznie zyskiwała na wartości :13: potem pojawiły się jeszcze Wilki ( wiem, wiem, żaden to grunge, ale nic nie poradzę - sentyment do pierwszych trzech płyt czuję do dziś ;-) ) i Hey, które były w owym czasie takim "grandżopodobnym" objawieniem na naszym rodzimym rynku muzycznym...
I tak praktycznie przeszłam przez liceum... W międzyczasie otarłam się też o Soundgarden, ale jakoś nie specjalnie przypadł mi do gustu... Z pewnością udział w tym miał teledysk do Black Hole Sum - nienawidziłam go :13: Zdecydowanie przyjemniejsze w odbiorze było Temple of the dog. Do AiC wtedy nie doszłam...
Na pcztątku lat studenckich nieco zbłądziłam i zaniedbałam grunge'owe brzmienia. A szkoda, bo sporo straciłam... Od jakiś dwóch lat nadrabiam ;-) i wciąż na pierwszym miejscu jest Pearl Jam :-P Nirvanę lubię, zwłaszcza w wydaniu unplugged. Podobnie AiC. Reszta jakoś mnie specjalnie nie pociąga...

martyna91 
martyna91

Wysłany: 2011-04-24, 23:57   

a ja zaczęłam od płyty Soundgarden Badmotorfinger a następnie Pearl Jam z płytą Ten i później była Nirvana dopiero na końcu poznałam Alice In Chains,a nie dawno solowe utwory Jerrego Cantrella

Vicking 

Wysłany: 2011-04-25, 06:01   

W moim przypadku było tak, że obejrzałam film Hype!. Dzięki temu zainteresowałam się zespołem Pearl Jam i tak już w to wsiąkłam :mrgreen:

bananowa łajza 
Bananowa Łajza

Wysłany: 2011-04-25, 08:23   

ja zaczęłam od Nirvany a mianowicie od kawałka "something in the way" to było jak grom z jasnego nieba :mrgreen:

szalikowiec 

Wysłany: 2011-04-25, 10:37   

ja zacząłem od Nirvany i In Utero.

Słuchałem w tym czasie raczej californijskich punk rockowych zespołów typu Offspring, Pennywise, Bad Religion czy NOFX i jak juz nie wiedziałem jakąs kasete sobie kupic w kiosku z kasetami to przypomniałem sobie, że ktoś kiedyś chwalił Nirvane. i gosciu sie pytał "który album?" a ja "obojętne" i zacząłem od In Utero. to był przełom

Breed
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-26, 09:54   

Ja słuchałem Marleya i zobaczyłem teen spirit na vh1 i dalej z górki - Nirvana PJ AIC.

Yacoob

Wysłany: 2011-04-26, 10:12   

Ja przypadkowo trafiłem na Jeremy'ego, potem cała płyta Ten i jakoś się dalej potoczyło :)

KamilKiwi 

Wysłany: 2011-04-27, 19:39   

Moja była miała płytę Nirvany, Nevermind, pożyczyłem od niej, polubiłem i się wciągnąłem.

SickOfLifee 
Rain When I Die

Wysłany: 2011-06-05, 21:49   

W moim przypadku zaczęło się od zespołów takich, jak Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden. Znałam je już od małego, gdyż mój ojciec potrafił ich słuchać całymi dniami. Później, gdy byłam już trochę starsza miałam chwilową przerzutnię z tego typu muzyki na pop, hip-hop itp. Wiernie jednak trwałam przy Nirvanie. Po pewnym czasie znowu zabrałam się muzykę rockową. Zaczynało się od pseudo rockowych kapel pokroju Green Day, czy też Linkin Park (z których słuchaniem dałam sobie już spokój). Jakieś 1,5 roku temu przypadkiem poznałam kapelę Alice In Chains. Przez pierwszy miesiąc nie fascynowałam się ich twórczością, jednak z czasem się zakochałam w ich muzyce. Po kilku miesiącach postanowiłam poszukać innych zespołów, grających tego typu muzykę. Odkryłam istnienie Green River, Mad Season, Hole, Mudhoney, STP i przypomniałam sobie o istnieniu PJ oraz Soundgarden. Większości tych zespołów słucham teraz, tak jak wcale, jednak mam do nich ogromny sentyment. ;)

Odpowiedz do tematu