Już od biedy Hey to może być polski grunge,ale tylko 1 płyty...ale mili państwo...gurnge to różne style jak pokazuje stara amerykańska scena...więc polski grunge nie może istnieć...najwyżej polski nurt nirvany czy Alice in chains bo do biedy w tych zespołach mamy coś naprawdę charakterystycznego.
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
DUST BLOW zdecydowanie jest (a raczej byl) to grunge'owy zespol i to jeden z lepszych jakie slyszalam, gdyby troche jeszcze pograli to osiagneli by jak dla mnie poziom godny nirvany i alice in chains ale sie rozpadli :( Mam nadzieje ze jdnak znow powroca :> Hmm hey to mi nie brzmi wcale jak grunge, plateau i zywioly juz bardziej.
_________________ "I know I'll never know
Until I come face to face
With my own cold, dead face
With my own wooden case"
DUST BLOW zdecydowanie jest (a raczej byl) to grunge'owy zespol i to jeden z lepszych jakie slyszalam, gdyby troche jeszcze pograli to osiagneli by jak dla mnie poziom godny nirvany i alice in chains ale sie rozpadli :(
Nie przesadzaj... Nie powiem, ciekawie grają, no ale osiągnąć poziom Alicji... no way. Moim zdaniem tak grałaby Nirvana, gdyby nie zostało wydane Nevermind i gdyby poszli dalej tą drogą z Bleach (co, wg mnie, na lepsze by im wyszło).
Nemessis napisał/a:
Hmm hey to mi nie brzmi wcale jak grunge, plateau i zywioly juz bardziej.
Jeśli chodzi o Hey (który bardzo lubię zresztą) to już się wypowiedziałem gdzieś, natomiast Plateau - z tego co widziałem i słyszałem - zajeżdżają mi Nirvaną. Oglądając ich teledysk miałem wrażenie, że Polsat2 puszcza klip Nirvany, a to chyba zbyt dobrze o zespole nie świadczy. Szczerze mówiąc, ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do tego całego wybuchu postgrungeowego i kopiowaniu stylu muzyków ze Seattle, nieważne czy to przez zespoły z naszej rodzimej sceny, czy zza granicy.
ja tam wierze ze mozna jeszcze tworzyc prawdziwy grunge :) Ja bardzo lubie dust blow totez jest jak dla mnie jednym z lepszych zespolow :P A osiagniecie tego samego poziomu co nirvana przeciez nie jest niemozliwe :)
_________________ "I know I'll never know
Until I come face to face
With my own cold, dead face
With my own wooden case"
Tzn wiesz, ja zawsze to widziałem tak, że grunge to tylko łatka przyczepiona do zespołów ze Seattle... bo porównując np. AiC i Nirvanę, nie uświadczymy zbyt wielu podobieństw, a określa się ite dwie kapele jako 'grunge'. Dla mnie to po prostu brudny rock, mix elementów hard rockowych, metalowych, czasem punkowych (chodzi o brzmienia). Ot i całe grunge. Kiedyś sobie pomyślałem, że grunge isn't dead, ponieważ grunge nidy nie istniało... Filozoficznie, no ale co tam, czasem i mnie zbiera na rozważania o życiu, egzystencji człowieka, przemijaniu, kontemplowaniu natury i nawiązywaniu kontaktów z Bogiem (bogami).
wiesz, ze to całkiem słuszna uwaga... czy grunge w ogole istnial? :D mi się zdaje, ze tak, bo jednak wsrod grungeowych grup mozna znaleźc wiele podobienstw, na przyklad takie mudhoney i the melvins :D
_________________ Jesus take me to a higher place
... oh how I love to hate...
Czy ja wiem?! według mnie Grunge jeszcze się całkowicie nie wypalił. Wierzę, że wkrótce pojawi się jakiś zespół, który całkowicie nas zaskoczy... Grunge to Grunge!
i to jest właśnie ta mieszanka....
_________________ "Człowiekowi godzi się starać tylko o taką wiedzę, która jest na miarę jego zdolności."
Roots jak juz ;) Byc moze zagraja koncert w Legionowie :)
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
W wawie jest malo znana kapela Roots grajaca podobnie do AiC ;p
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
ktoś tam się dziwił że Hey to grunge. Cóż jak najbardziej mozna go tak nazwać, a dokładniej rzecz biorąc przynajmniej dwie pierwsze płyty (nie pamiętam dokładnie jak wyglądały kolejne). Fire i Ho spokojnie można nazwać polskim odpowiednikiem grunge i nie widzę w tym absolutnie nic dziwnego.
Problem tylko w tym co kto uważa za grunge :P bo chyba nie ma na to sensownej definicji.
W moim rozumieniu tego słowa wczesny Hey się spokojnie mieści (o ile nie przyjmuję definicji zahaczającej o pochodzenie z seattle, ale wtedy to nawet STP się nei zmieści).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum