_________________ Do mnożenia trzeba dwojga, znaczy się samca i samicy. Cóż to, czy te zeugle lęgną się niczym pchły albo myszy, ze słomy zgniłej w sienniku? Każdy głupek to przecież wie, że nie ma myszów i myszowych, że wszystkie one jednakie i lęgną się same z siebie i ze słomy zgniłej.
wogóle wqrzają mnie kapele ( "teraźniejsze") które określają sie mianem "grunge'owych".... nie lubie podróbek....
a co do Hey sama Nosowska powiedziałą kiedyś w wywiadzie coś takiego:
W polsce istnieje tendencja do przywłąszczania sobie elementów sceny zagranicznej... tak jak nazywali Hey polską Nirvaną czy PJ, a Szczecin polskim Seattle. Hey to Hey... a Szczecin to Szczecin.
_________________ ---------------------
Kiedy ktoś napotka kogoś
kto buszuje w zbożu...
----------------------
Hey polską Nirvaną czy PJ, a Szczecin polskim Seattle. Hey to Hey... a Szczecin to Szczecin.
Mnie natomiast wkurzają zespoły, które mówią: Nie jesteśmy tymi i tymi, jesteśmy sobą. Szczególnie ostatnio zrobiło się tak banalne, że aż się nie da tego wytrzymać.
Szczecin polskim Seattle? Jeśli porównać do tego z lat osiemdziesiątych, to widać wiele podobieństw.
_________________ Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów. Pesymista obawia się, że może to być prawdą.
Szczecin polskim Seattle? Jeśli porównać do tego z lat osiemdziesiątych, to widać wiele podobieństw.
a może to Seatttle jest podobne do Szczecina ?
Dlaczego wszystko trzeba porównywać do jakichś tam obranych ideałów ? I oczywiśćie KAŻDY ZESPÓŁ JEST SOBĄ.. i tak mówi... ale jeśli ludzie wpychają mu wyschłą trawe w pysk to robi sie nie fajnie...szczególnie jeśli on tą trawe ciągle w tym pysku mieli...
Zespoły podszywające sie pod szyld grunge w tej chwili to dla mnie (DLA MNIE)... niestety żenada..
Kiedy ktoś napotka kogoś
kto buszuje w zbożu...
----------------------
Jak już było w jednym z tematów, zespół grunge'owy musiał pochodzić z Seattle i okolic, tak jak britpop pochodzi z Wielkiej Brytanii, a polskie zespoły grające podobną muzykę to co najwyżej muzyka o inspiracji grunge'owej.
trevor napisał/a:
Dlaczego wszystko trzeba porównywać do jakichś tam obranych ideałów ?
Ideały mają to do siebie, że rządzą swoimi prawami. Nasłucha się taki artysta Nirvany, a później zachce mu się tworzyć muzykę klasyczną, jednak te godziny, dnie, tygodnie spędzone z Nevermind dadzą o sobie znać i nawet podświadomie będzie czerpał całymi garściami z tej muzyki.
trevor napisał/a:
a może to Seatttle jest podobne do Szczecina ?
Nie, taka kolejność jest zdecydowanie błędna. Tak samo można powiedzieć, że to Nirvana jest podobna do Hey
_________________ Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów. Pesymista obawia się, że może to być prawdą.
skoro A jest podobne do B, to B nie jest podobne do A ?
Ciekawa teza
Od strony matematycznej:
Jeśli jedno wynika z drugiego, to drugie niekoniecznie musi wynikać z pierwszego. Zależy czy to implikacja czy równoważność.
Od strony przykładowej:
Nie powiesz chyba, że Beattlesi są podobni do Oasis, Led Zeppelin do Wolfmother, starożytność do renesansu, lecz odwrotnie, boweim porównuje się do ideałów, a nie ideały do "następców". Ot, cała myśl filozoficzna
Można porównywać jedną kapele do drugiej na podstawie ideału...
Ale w tym wypadku porównujemy jedną kapelę do ideału, jakim jest druga kapela. Można powiedzieć, że Pearl Jam jest np. lepszy od Nirvany, ale to nie jest już porównanie do ideału, tylko dwóch "równorzędnych" kapel.
Jeśli nie zrozumiałem o co ci chodziło, to wal śmiało
chodzi mi o to... że można porównywać... tak jak powiedziałeś Hey do Nirvany a nie Nirvane do Hey'a... bo tutaj Nirvana jest tym ideałem... ale można porównywać muzyke obydwu kapel... tak więc można porównać Nirvane do Hey'u ...czemu nie
Kiedy ktoś napotka kogoś
kto buszuje w zbożu...
----------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum