Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: Moth
2007-07-27, 08:57
Polski Grunge
Autor Wiadomość
JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2008-05-15, 11:32   

Jednak istnieje jeszcze w polsce dobre i ambitne granie.

http://www.myspace.com/heartsgarage

Polecam.Dla mnie Seattle aż słychać tam.Bardzo fajne granie.Proste,ale takie,że miło posłuchać.

ps. Do kogo wokalista ma podobny głos waszym zdaniem?
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

lzp 
lzp

Wysłany: 2008-05-18, 22:23   

Jak na mój słuch to do Budzyńskiego z "Armii"
Do mnożenia trzeba dwojga, znaczy się samca i samicy. Cóż to, czy te zeugle lęgną się niczym pchły albo myszy, ze słomy zgniłej w sienniku? Każdy głupek to przecież wie, że nie ma myszów i myszowych, że wszystkie one jednakie i lęgną się same z siebie i ze słomy zgniłej.

trevor 
in your mind

Wysłany: 2008-06-06, 08:12   

wogóle wqrzają mnie kapele ( "teraźniejsze") które określają sie mianem "grunge'owych".... nie lubie podróbek....

a co do Hey sama Nosowska powiedziałą kiedyś w wywiadzie coś takiego:

W polsce istnieje tendencja do przywłąszczania sobie elementów sceny zagranicznej... tak jak nazywali Hey polską Nirvaną czy PJ, a Szczecin polskim Seattle. Hey to Hey... a Szczecin to Szczecin.
----------------------

marlo 

Wysłany: 2008-06-06, 16:39   

trevor napisał/a:
Hey polską Nirvaną czy PJ, a Szczecin polskim Seattle. Hey to Hey... a Szczecin to Szczecin.

Mnie natomiast wkurzają zespoły, które mówią: Nie jesteśmy tymi i tymi, jesteśmy sobą. Szczególnie ostatnio zrobiło się tak banalne, że aż się nie da tego wytrzymać.

Szczecin polskim Seattle? Jeśli porównać do tego z lat osiemdziesiątych, to widać wiele podobieństw.

trevor 
in your mind

Wysłany: 2008-06-06, 16:45   

marlo napisał/a:
Szczecin polskim Seattle? Jeśli porównać do tego z lat osiemdziesiątych, to widać wiele podobieństw.

a może to Seatttle jest podobne do Szczecina ?

Dlaczego wszystko trzeba porównywać do jakichś tam obranych ideałów ? I oczywiśćie KAŻDY ZESPÓŁ JEST SOBĄ.. i tak mówi... ale jeśli ludzie wpychają mu wyschłą trawe w pysk to robi sie nie fajnie...szczególnie jeśli on tą trawe ciągle w tym pysku mieli...

Zespoły podszywające sie pod szyld grunge w tej chwili to dla mnie (DLA MNIE)... niestety żenada..
----------------------

marlo 

Wysłany: 2008-06-06, 17:05   

Jak już było w jednym z tematów, zespół grunge'owy musiał pochodzić z Seattle i okolic, tak jak britpop pochodzi z Wielkiej Brytanii, a polskie zespoły grające podobną muzykę to co najwyżej muzyka o inspiracji grunge'owej.

trevor napisał/a:
Dlaczego wszystko trzeba porównywać do jakichś tam obranych ideałów ?

Ideały mają to do siebie, że rządzą swoimi prawami. Nasłucha się taki artysta Nirvany, a później zachce mu się tworzyć muzykę klasyczną, jednak te godziny, dnie, tygodnie spędzone z Nevermind dadzą o sobie znać i nawet podświadomie będzie czerpał całymi garściami z tej muzyki.

trevor napisał/a:
a może to Seatttle jest podobne do Szczecina ?

Nie, taka kolejność jest zdecydowanie błędna. Tak samo można powiedzieć, że to Nirvana jest podobna do Hey :mrgreen:

trevor 
in your mind

Wysłany: 2008-06-06, 17:12   

marlo napisał/a:
Tak samo można powiedzieć, że to Nirvana jest podobna do Hey :mrgreen:

skoro A jest podobne do B, to B nie jest podobne do A ?

Ciekawa teza :->
----------------------

marlo 

Wysłany: 2008-06-06, 17:21   

trevor napisał/a:
skoro A jest podobne do B, to B nie jest podobne do A ?

Ciekawa teza :->

Od strony matematycznej:
Jeśli jedno wynika z drugiego, to drugie niekoniecznie musi wynikać z pierwszego. Zależy czy to implikacja czy równoważność. :-P

Od strony przykładowej:
Nie powiesz chyba, że Beattlesi są podobni do Oasis, Led Zeppelin do Wolfmother, starożytność do renesansu, lecz odwrotnie, boweim porównuje się do ideałów, a nie ideały do "następców". Ot, cała myśl filozoficzna :lol:

trevor 
in your mind

Wysłany: 2008-06-06, 17:23   

Jednak PORÓWNANIE a PODOBIEŃSTWO to chyba co innego :)

Można porównywać jedną kapele do drugiej na podstawie ideału... ale muzyka mże być podobna.
----------------------

marlo 

Wysłany: 2008-06-06, 17:34   

trevor napisał/a:
Można porównywać jedną kapele do drugiej na podstawie ideału...

Ale w tym wypadku porównujemy jedną kapelę do ideału, jakim jest druga kapela. Można powiedzieć, że Pearl Jam jest np. lepszy od Nirvany, ale to nie jest już porównanie do ideału, tylko dwóch "równorzędnych" kapel.

Jeśli nie zrozumiałem o co ci chodziło, to wal śmiało :-P

trevor 
in your mind

Wysłany: 2008-06-06, 17:41   

chodzi mi o to... że można porównywać... tak jak powiedziałeś Hey do Nirvany a nie Nirvane do Hey'a... bo tutaj Nirvana jest tym ideałem... ale można porównywać muzyke obydwu kapel... tak więc można porównać Nirvane do Hey'u ...czemu nie :-D
----------------------

marlo 

Wysłany: 2008-06-06, 17:54   

trevor napisał/a:
ale można porównywać muzyke obydwu kapel... tak więc można porównać Nirvane do Hey'u ...czemu nie :-D

No racja, racja :-D Przy tym należy wyraźnie zaznaczyć, że chodzi tu właśnie o muzykę.

"Nirvana grała cieżej od Hey" - poprawnie
"Nirvana jest podobna do Hey" - niepoprawnie

I wszystko jasne :mrgreen:

TaczMajEs 

Wysłany: 2008-08-19, 10:31   

w ogole to ja uważam, że pierwsze płyty heya były zaajebiste xd i wcale nie grali tak lajtowo ;]

NeonDevil 

Wysłany: 2009-08-17, 10:24   

Kompletnie nie trawię Heya, ale może nie słyszałam jeszcze odpowiedniego kawałka. Co byś polecił?

garnek 
garnek

Wysłany: 2009-08-17, 11:36   

marlo napisał/a:
Szczecin polskim Seattle
słyszałem takie porównanie ale mowa była o trójmieście

Odpowiedz do tematu