Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: JAMik
2011-06-03, 01:52
Polski "punk rock" lat 90' - Videografia
Autor Wiadomość
jordi

Wysłany: 2009-04-24, 11:41   

Marianne napisał/a:
Gdyby przyjeto, ze nie graja punka rocka wszystko byloby ok

więc takoż przyjmijmy ;] na pewno prościej się klasyfikuje agresywne teksty (hmm agresywne? - dobre słowo?), silnie polityczne, demonstracyjne, bez cudacznej otoczki folklorystycznej, chociaż nie przeszkadza to wcale Big Cyc by "grali punka" :lol: obserwujemy ten sam punkt ale z innych stron siedzimy, dlatego się nie zgodzimy. Z punkiem jest było i będzie tyle zamieszania że nigdy nie będzie zgodności co do tego którą kapelę zgodnie wszyscy wydziedziczą z tego gatunku, poniekąd zgadzam się że obecna Pidzama nie ma nic wspólnego z punk rockiem.
Ale punk nie równa się monofonia, monotematowość itd...

karl 
Pucza!

Wysłany: 2009-04-24, 15:51   

Troche sprostuję... obecnie nie ma pidżamy :) Jakiś rok temu (jak sie nie myle) zawiesili działalność i w lekko zmodyfikowanym składzie stworzyli Strachy na Lachy.
Roztropna decyzja bo tym samym całkowicie odcieli sie komentarzy typu "pidżama sie sprzedała" "pidżama dała dupy" "grabaz sie spedalił" "Pidzama ssie". Nowy zespół - nowa karta w polskiej muzyce, nowy styl adekwatny zresztą do ich wieku i eksperiencji. Moim zdaniem dobra decyzja - jeśli po czterdziestce gra sie punkrock czyli jakkolwiek nie patrzeć - muzyke dla zbuntowanych 20latków to albo wykonawca nie potrafi dorosnąć albo robi to dla forsy :)

Cytat:
Pod każdym względem czegoś jej brakuje- ma niezłe teksty, ale w całości jest właściwie jakoś mało liryczna, niby gra coś innego, ale nie jest wystarczająco alternatywna, żeby uznać ją za ciekawą;

Obiektywna opinia? Ja bym powiedział że cholernie subiektywna. Chociażby dlatego że (obiektywnie) pidżamy nie trzeba do niczego porównywać a co za tym idzie do nikogo im niczego nie brakuje. To jest własnie problem ,że kazdy zespół trzeba zaszufladkować. Nikt nie może grac swojego bo zawsze jest skazany na jakieś komentarze docinki i porównania, a są przecież zepoły których nie da sie po prostu przypisac do jednego nurtu (chociażby Alice in Chains). A pidżama chcąc nie chcąc dużo wprowadziła do polskiej muzyki głównie przez teksty grabaża który ma tendencje do bawienia się w poetę. To taki Grechuta sceny punkrockowej.

Cytat:
Taka krytyka wydaje mi się bardziej śmieszna, niż krzywdząca. Stosowanie uogólnień zwykle wiąże się ze stawianiem własnego argumentu przeciw sobie, bo nierzadko świadczy ono o słabym rozeznaniu w temacie.

Wyjaśnij termin muzyka alternatywna i podaj jakieś jej cechy szczególne ;) Prawde jest taka że można tam wrzucić wszystko co nie pasuje, jest koślawe, albo nie nadaje sie do radia. Termin sztucznie wymyślony dla potrzeby tłumu ale bez ścisle określonych granic, co z kolei powoduje że alternatywa alternatywie równa nie jest. Pewne jest tylko to, że alternatywa nie jest określonym gatunkiem muzycznym, tylko tym, czego do określonego gatunku zaklasyfikować sie nie dało. Więc nie ja uogólniałem, tylko ty stosujac słowo "alternatywa" w przypadku pidżamy :)

soay 

Wysłany: 2009-04-24, 17:27   

Kurczę, karl. Nie lubię się kłócić, ale nienawidzę, jak ktoś odnosi się jedynie do wybranych fragmentów moich wypowiedzi i wydaje mu się, że właśnie udowodnił że ma rację. Jestem przekonana, że świetnie rozumiesz, co miałam na myśli, a teraz ta wymiana zdań wynika jedynie z naturalnego biegu rzeczy- nie zgadzasz się z moją opinią, więc koniecznie chcesz udowodnić, że jest krzywdząca i absolutnie sprzeczna z tym jak naprawdę sprawy się mają.
No, ale niech będzie. Raz jeszcze, po kolei.

Przede wszystkim- pojęcia "alternatywna" użyłam w pierwotnym znaczeniu tego słowa. Nie chodziło mi bynajmniej o określenie, które ktoś kiedyś sobie stworzył, nie będąc w stanie sprecyzować gatunku muzyki, wykonywanej przez jakiś mniej lub bardziej znany zespół. Ponadto- nie próbowałam porównywać Pidżamy do czegokolwiek. Każdy artysta tworzy coś innego i trzeba go mierzyć jego własną miarą (no, połączoną z miarą tego, co w nas wywołuje jego muzyka).
Swoją opinię z kolei uznałam za obiektywną ze względu na to, że Pidżamy słuchałam przez dłuższy czas i mój stosunek do niej nie uległ zmianie- w związku z tym wydaje mi się, że mogę swoje zdanie uznać za obiektywne.

Dalej- nigdy nie napisałam, że to TY coś uogólniłeś. To przytoczone przez Ciebie stwierdzenie uznałam za uogólnienie i to bezpośrednio do niego się odniosłam w dalszej części wypowiedzi.
Spójrz z resztą na to, co sam napisałeś. Twoje odpowiedzi zdecydowanie nie wskazują na to, żebyś fakty dotyczące poszczególnych przypadków, rozciągał na ogół. ;)

No, a zbierając wszystko do kupy- napisałam już wcześniej, że zgadzam się z Tobą, co do tego, że "muzyka alternatywna" to pojęcie bardzo szerokie i tak naprawdę mówiące tylko tyle, że dla kogoś zabrakło szufladki. Zgadzam się również z tym, że szukanie jej na siłę jest całkowicie zbędne. Zatem, kończąc już spór nad niesprecyzowanymi zdaniami, które po zinterpretowaniu mogą mieć różny wydźwięk- nie szukałam szufladki dla Pidżamy. Napisałam jedynie, jakie wywołują u mnie wrażenia. Wiadomo, że na temat indywidualnych upodobań można sobie dyskutować i nigdy do niczego konstruktywnego nie dojść, więc chyba wypadałoby zakończyć już tą wymianę zdań, która zaczęła dość poważnie odbiegać od tematu :-D

karl 
Pucza!

Wysłany: 2009-04-24, 22:18   

Racja :)

leniwiec27 

Wysłany: 2011-12-27, 19:49   

Tu macie spis polskich zespołów punk rockowych od lat 80 po współczensość: http://www.punkserwis.org/sub/kapele.html

Odpowiedz do tematu