LINK TO ARTYKUŁU NA WIKI
Ostatnio poświęciłem trochę czasu na przesłuchanie piosenek/albumów kilku czołowych przedstawicielek tego ruchu, jak Bikini Kill, L7, 7 Year Bitch, Hole i bardzo miło mi stwierdzić, że te kobiece (w większości) zespoły grają naprawdę "z jajami", a ich poglądy również do mnie trafiają,
Co sądzicie o tym?
Nie znam całych dyskografii tych kapel, ale lubię je bardzo, zwłaszcza L7 i Babes in Toyland. Ostatnio przypomniałam sobie też o The Gits, choć nie wiem, czy do tego nurtu można ich zaliczyć z jedną kobietą (ale za to jaką) w składzie. Szkoda, że Mia Zapata stała sie ofiarą jakiegos zboczeńca ;( Słyszałm też Delta 5, ale nic o tej kalepi nie wiem, prócz tego, że brzmią 'babsko'.
Niektóre kapele są niezłe, te kobiety maja większe jaja , niż większość facetów(dzisiejszych to już w ogóle). Posłuchajcie tylko koncertówek Shitlist albo Wargasm - L7. Cała płytka "Bricks are heavy", bez skazy, kopie dupę, tak trzymać!
No właśnie L7 przekonują mnie najmocniej. To chyba był 2 po Nirvanie mój ulubiony zespół grunge'owy. Chopciaż teraz najczęściej słucham AiC, taka faza.
Świetny utwór :) Jesli chodzi o babskie wokale w tego typu muzyce, to ostatnio odkryłam zespół Nymphs, ale tam tylko na wokalu jest kobieta. Poza tym, Donita Sparks wydała w 2008 roku płyte solową, a Jennifer Finch nagrywa teraz z zespołem The Shocker.
L7? Nie przepadam za tym zespołem. Mało słucham riot grrrl lub zespołów grunge'owych w którego skład wchodzą tylko kobiety (zespoły nie występujące na tej scenie). Czasami jednak posłucham Huggy Bear, 7 Year Bitch czy Lunachicks. Natomiast Babes in Toyland, zespół który uwielbiam, nigdy nie brał aktywnie udziału na scenie riot grrrl.
Babes In Toyland czy Katastrophy Wife to moje ulubioone babskie zespoły :)
mocna i mroczna muzyka z powerem, niektórych piosenek boje sie słuchać w nocy, bo po prostu przerażają mnie dzwięki lub sam wokal Kat :D
_________________ Who ever said we wash away with the rain..
W większości źródeł czytam, że nigdy nie brały aktywnego ruchu w scenie riot grrrl. Poza tym gdyby porównań ich warstwę tekstową z tekstami chociażby Bikini Kill, to widać różnicę : D Dla mnie to po prostu kobiecy grunge, a kobiecy grunge nie równa się od razu riot grrr.
_________________ Hi Axl! Hi Axl, Wheres Axl? Hi Axl, Hi Axl, Hi Axl!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum