Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Supergrupy lat 90tych i potem
Autor Wiadomość
aliveinchains 
AENIMA

Wysłany: 2011-03-21, 12:04   Supergrupy lat 90tych i potem

Muzyczni giganci ktorzy wyplyneli na szerokie wody oceanu szolbiznezu często tworzyli nowe grupy, czesto nagrywajac tylko jeden album. Jakie zespoly tego typu przypadly wam najbardziej do gustu? Jakie są ich najlepsze płyty (jesli wydali wiecej niz jedną)?

moje typy to:

1. Mad Season (AiC plus PJ) - Above 1995
2. Temple of the Dog (Soundgarden plus PJ) - TOTD 1991
2. aperfectcircle (Tool, NIN, GNR, Smashing Pumpkins)- mer de noms 2000

nie wszystkie jednak, skazane wydawaloby się na sukces, supergrupy spelnily moje oczekiwania..do takich zaliczę Audioslave...

death

Wysłany: 2011-03-27, 16:12   

A Perfect Circle to trochę nie moja bajka, Audioslave lepiej przemilczeć, ale Temple of the Dog było genialne. Mad Season również mi się podoba, choc rzadko słucham, bo płyta jest dla mnie nieco zbyt łagodna/za mało depresyjna (w moim mniemaniu brakuje jej tego dołowania AiC). Ale w pewnych sytuacjach jest wprost idealna.

www.last.fm/user/dead-worm

Consi 

Wysłany: 2011-03-27, 23:12   

A Perfect Circle lubię na Thirteenth Step, reszta jakoś mnie tak nie pociągała. Audioslave to chodzący problem :], właściwie mieli 2-3 dobre numery, ale nic poza tym (właściwie tego się można było spodziewać po takiej mieszance, ale wielka szkoda).
Mad Season dość dawno nie słuchałam, ale 3 lata temu prawie zdarłam płytę :) TOTD już idzie częściej.

A Them Crooked Vultures? To dopiero egzotyczny skład :) A płyta naprawdę świetna. Jeszcze jak na tą porę przychodzi mi do głowy Class of '99...

death

Wysłany: 2011-03-30, 16:57   

O Class of '99 nawet nie słyszałam, ale obadam. Them Crooked Vultures za bardzo przypomina mi QOTSA, którego zbytnio nie lubię.

www.last.fm/user/dead-worm

Consi 

Wysłany: 2011-03-30, 18:10   

Ja właśnie przez TCV zaczęłam słuchać Queens of the Stone Age... A wcześniej się zarzekałam, że nigdy po nich nie sięgnę, bo to kompletnie nie moja bajka :) Coraz częściej mi się zaczynają podobać rzeczy, które wcześniej mnie w ogóle nie "tykały", więc nigdy nic nie wiadomo :)

Norbert 

Wysłany: 2011-03-31, 16:02   

class of 99' tylko jedna piosenke do filmu nagrali - another brick in the wall ( do filmu). Ale i tak warto posluchac, bo niesamowity cover i kolejna okazja do poluchania layne'a...

aliveinchains 
AENIMA

Wysłany: 2011-04-12, 09:01   

clas of 99' to była dla mnie wielka nadzieja na nowa dekadę lat 00, nowe stulecie...
Myslalem wtedy, że Layne to już totalny wrak, że nie potrafi spiewać..a tu taki odlotowy cover Floydów...na gitarze Morello, do tego elektro-industrialne wstawki ala NIN stworzone przez Chrisa Vrennę...gdyby zajęli się muzyką na tyle powaznie by nagrac jakis album, to byloby to cos bardziej powalajacego i nowatorskego niż Audioslave...ale cóz 3 lata poźniej Layne opuscił nasz świat...przepadła supergrupa class of 99',a takze nowy album Mad Season..jesli przed koncertem w Spodku (15czer 00) ktos słuchał Trojkowego Expressu to był wywiad z Mikem z PJ, który mówil że muzyka na nowy Mad Season była juz przez niego stworzona..wystarczyło zebrac się do kupy i zagrać oraz zaspiewać/stworzyć teksty...ale najpierw umiera Baker (bass), a jak to okreslil gitarzysta "Layne ma wciąż problemy zdrowotne"...album mial byc "cięższy" od debiutu...

Apropos aperfectcircle..podobno się reaktywowali..najlepsza płyta? Mer der noms..debiut z 2000r.....świetne otwarcie nowego stulecia:)

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2011-04-12, 09:31   

wikipedia mówi, że po '97 staley się wycofał i pracowali nad nowym materiałm jako disinformation z laneganem na wokalu. a zespół rozpadł się dopiero po śmierci saundersa.

aliveinchains 
AENIMA

Wysłany: 2011-04-12, 10:20   

W wywiadzie sprzed koncertu w Spodku, Mike wyraźnie powiedział, że Mad Season to przeszłość...ale zastanawiam się, jesli Layne zył to mozna było pomyslec by dokoptowac nowego bassmana i sprobowac cos nagrac razem...ale chyba Mike jako człowiek po przejsciach i romansie z heroina dobrze wiedział, ze Layne idzie w etapie uzaleznienia coraz wyzej, wyżej...gitarzysta PJ podobno od 2000 jest "czysty"...

Jesli Mike faktycznie cos skomponował na nowe MS, to czy te pomysły wykozystał potem w maciezystej formacji....

Lanegan i Staley..hmmm bogłoby byc pieknie...

aliveinchains 
AENIMA

Wysłany: 2011-04-12, 10:31   

Three Fish

Jeff Ament (Pearl Jam) bass
Robbi Robb (Tribe after Tribe) vocal, g
Richard Stuverud ? perka

Super grupa nie do konca, bo Tribe After Tribe nie bylo mega znane jak PJ, ale zawsze kolejna wspaniala ukladanka muzyczna..muzyka ktora nie przeszlaby w PJ..duzo wpływow muzyki orientu (arabskiej, afrykańskiej, indyjskiej)...duzo transu, folku, psyhodelicznych klimatów...lubialem ten zespol (cholera gdzie podzialy się moje kasety!) w zasadzie wydali dwie plyty jedna w 1996r, druga w 2000 (i to o ile lepsza to byla muzyka od wydanego wtedy 6ego longplaya PJ :-P ) .. ..

Debiut jak to bywa najbardziej godny polecenia....

Odpowiedz do tematu