rozumiem, że to też mało ambitne jest, hę (bo rap-zło, bloki i gówno w spodniach w kroku ;) )
Po prostu forma wykonania odstrasza mnie od wielokrotnego wschłuchania się w tekst, żeby cokolwiek z tego natłoku zrozumieć, a tym bardziej w jakikolwiek (o ile jest)sens w nim :) Niestety, taka już moja natura - podobnie jak nie potrafię oglądać bajek gdzie rysunki są brzydkie, twarze kwadratowe itd. MOże to jakieś dziwne resztki estetyzmu, jak zwał tak zwał, ale nie potrafię. Albo jestem za głupia Więc pozostanę raczej w tych swoich zaściankowych-stereotypowych poglądach, być może z tej resztki estetytyzmu, a być może z wygody
Co do gówna w spodniach w kroku - to nie wiem, nie sprawdzałam
_________________ "Rzeczywiście tak jak księżyc - ludzie znają mnie tylko z jednej, jesiennej strony..."
E tam, ja płakałem na zły rapohiphop jak byłem mały. Teraz wychodzę z założenia, że w każdym gatunku znajdzie się perełka pośród gówna. No, może pomijając pałer metal ;).
A tak zupełnie przy okazji, wrzucony przeze mnie wyżej klip jest autorstwa pana, który na codzień bawi się w około-jazzowe klimaty razem z Kanałem Audytywnym. Stereotypy do wora i na dno rzeki proszę ;).
A tak zupełnie przy okazji, wrzucony przeze mnie wyżej klip jest autorstwa pana, który na codzień bawi się w około-jazzowe klimaty razem z Kanałem Audytywnym. Stereotypy do wora i na dno rzeki proszę ;).
To kanał jeszcze istnieje? z tego co wiem nagrali 3 płyty a pózniej nie mam pojęcia,chyba zawiesieli dzialalnosc ale nie jestem pewien.chat_noir poleciłbym ci projekt L.U.Ca i Rahima pt ''Homoxymoronomatura'' naprawde kawał inteligentnego hip-hopu,muzyka czasem nawet podchodzi pod Trip-hop.Coś mi sie wydaje ze na drugą taką produkcje w polsce będzie trzeba jeszcze troche poczekac nijak ma sie to do tekstów grunge ale jak juz zaczeliscie pisac o HH to musialem swoje 3 grosze wcisnąc
z łubudubu techno też można odkryc duzo dobrej muzy.Chociaz niewiem jak rozumiec termin techno (moze muzyka elektroniczna ) ,to takie The Prodigy albo Chemical Brothers tez sa godne polecenia.Z Disco-Polo juz nic sie nie wyciśnie
Chociaz niewiem jak rozumiec termin techno (moze muzyka elektroniczna ) ,to takie The Prodigy albo Chemical Brothers tez sa godne polecenia.
Wiesz, niektórzy wrzucają do worka "techno" wszystko co elektroniczne. Oprócz wymienionych przez Ciebie ewidentnych gwiazd gatunku muzyki elektronicznej, warto wspomnieć o breakcore, czyli kolejnym "technonurcie" ;). Jeżeli ktoś byłby chętny, niech sprawdzi:
o rany... to w takim razie czekam na perełkę z disco - polo... albo z łubu-dubu techno :D
Disco-polo to po prostu "wiejsko-imprezowa" odmiana muzyki pop, więc nie wiem o co Ci chodzi. Co do techno, to patrz wyżej. Metale i grandże płaczą, że wszystko co z gitarami wrzuca się do worka z szatan-metalem. Zastanawiające jest to, że ci robią to samo w drugą stronę. No ale to nie temat i nie miejsce.
W sumie najwięksi krzykacze i tak nie sprawdzą podanych przeze mnie przykładów (nie wiem jak można oceniać daną muzykę nie wysłuchawszy choć jednej płyty głównego przedstawiciela), ale może komuś przy okazji się spodoba ;).
-----
ED:
poszedł lekki offtop, ale póki jest interesujący, wg mnie puszczamy ;).
(nie wiem jak można oceniać daną muzykę nie wysłuchawszy choć jednej płyty głównego przedstawiciela),
bo jeśli jedna, dwie, trzy piosenki nie spodobają się, nie zachęcaja mnie do poświęcenia czasu i uwagi na całą płytę:P
Tak samo jak z filmem, jeśli po pół godziny zasypiam, nie podoba mi się to nie oglądam do końca tylko dlatego, że został okrzyknięty przez kogoś tam dobrym...
Co do hip-hopu nie wrzucam wszystkich utworków do jednego wora. Są teksty gdzie dominują przekleństwa, mówią o laskach, foczkach, suczkach - jak zwał tak zwał, w każdym razie to mi się nie podoba. Ale są też utworki bardziej "życiowe", normalne ale to i tak nie jest moj styl. Zamiast słuchania na siłę całej płyty wolę przesłuchać po raz tysięczny Ten Pearl Jamu, z czego czerpię przyjemność i już
_________________ "Rzeczywiście tak jak księżyc - ludzie znają mnie tylko z jednej, jesiennej strony..."
Hip- Hop oczywiscie Fisz wygrywa, ma swietne teksty, kazda plyta inna, roznorodnosc gatunków :)
Muzyka elektroniczna - ona jest naprawde spoko, jesli by poszukać - Trip-Hop czy Ambient :P
Nie grunge, ale tekst piękny, tak jak i sama piosenka - Katie Melua Spider's Web:
If a black man is racist, is it okay
If it's the white man's racism that made him that way
Because the bully's the victim they say
By some sense they're all the same
Because the line between
Wrong and right
Is the width of a thread
From a spider's web
The piano keys are black and white
But they sound like a million colours in your mind
I could tell you to go to war
Or I could march for peace and fighting no more
How do I know which is right
And I hope he does when he sends you to fight
Because the line between wrong and right
Is the width of a thread from a spider's web
Should we act on our blame
Or should we chase the moments away
Should we live
Should we give
Remember forever the guns and the feathers in time
Because the line between wrong and right
Is the width of a thread from a spider's web
i tłumaczenie:
Czy jeśli czarny mężczyzna jest rasistą, jest to w porządku?
Gdy to biały mężczyzna będący rasistą sprawia, że on tak odczuwa
Ponieważ tyrani są ofiarami tego, co mówią
W jakiś sposób oni wszyscy są tacy sami
Ponieważ linia pomiędzy
Dobrem a złem
Jest na szerokość nici
Pajęczej sieci
Klawisze pianina są czarne i białe
Ale grają niczym milion kolorów w Twojej podświadomości
Mogłam Ci powiedzieć, abyś szedł na wojnę
Albo mogłam maszerować po pokój i więcej walczyć
Skąd mam się dowiedzieć które wyjście jest dobre
Mam nadzieję, że on wiedział, gdy Cię na wojnę posyłał
Ponieważ linia pomiędzy dobrem a złem
Jest na szerokość nici pajęczej sieci
Czy powinniśmy reagować na winę?
Czy może powinniśmy odegnać od siebie te chwile?
Czy powinniśmy żyć?
Czy powinniśmy dawać?
Zapamiętaj na zawsze bronie i pióra w czasie
Ponieważ linia pomiędzy dobrem a złem
Jest na szerokość nici pajęczej sieci
Ostatnio jestem trochę uczulona na mówienie o tekstach...bo wydaje mi się, że niektórzy kładą na to zbyt duży nacisk, a przecież najważniejsza jest muzyka. Np. kiedyś jechałam z rodzicami samochodem i mama włączyła Lady Pank. Niezbyt mi się to uśmiechało, więc zaczęliśmy rozmawiać z tatą, że ich piosenki są robione na jedno kopyto itd. itp. A mama powiedziała, że lubi ich , bo mają świetne teksty..cóż, polonistka. Dlatego wkurza mnie to, że ktoś tak skupia się na tekstach, że nie dostrzega muzyki... Sorry za offtop
Cóż, nie będę oryginalna, mym zdaniem najlepszy tekst ma 'Black'', choć przede wszystkim lubię , ba, kocham tę piosenkę za wokal, emocje w nim i oczywiście za muzykę...ale tekst również jest świetny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum