Wysłany: 2006-10-12, 23:57 Ulubione teksty z muzyki Grunge
Jakie są wasze ulubione piosenki pod względem tekstowym
Why go
Jereny
W.M.A.
Gone
Dissident
Betterman
Gloryfied G
Rats
Do the evolution Floyd the barber
Scoff
School
Polly
Paper cuts
Something in the way Queen bitch Old age Wake up
I don't know anything Rooster
Love hate love
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Nie potrafie wymienić jakiś przykładów. Powiem za to że texty mają ogromne znaczenie, to właśnie od nich zależy czego sobie słucham w danym nastroju, bądź ogólnie. Podoba mi sie wyrazanie tego co komu nie pasuje w życiu i takie texty interesują mnie najbardziej; stąd m.in zainteresowanie grandżem i pankiem
hmm, a co to znaczy ? Ze niby piosenki amerykaskie maja jakis sens ? :D ehh, ja w to przewaznie powatpiewam, wystarczy posluchac Nirvany, sensu w tym ni w zab ;/ I nie piszcie ze trzeba sie wsluchac i zrozumiec :) Wsluchiwalem sie przez kupe lat i nadal twierdze ze wieksozosc kawalkow "tekstowo" jest bez sensu.
_________________ I pamiętaj, lepsze jutro było wczoraj, tak więc porzuć wszelką nadzieję
Wino marki Wino Forum winiarskie - wpadnij do nas, a my Cię poniżymy ;) Będzie fajnie.
Wina w sieci
hmm, a co to znaczy ? Ze niby piosenki amerykaskie maja jakis sens ? :D ehh, ja w to przewaznie powatpiewam, wystarczy posluchac Nirvany, sensu w tym ni w zab ;/ I nie piszcie ze trzeba sie wsluchac i zrozumiec :) Wsluchiwalem sie przez kupe lat i nadal twierdze ze wieksozosc kawalkow "tekstowo" jest bez sensu.
...dziwne jak można nie znaleźć czegoś w choćby 1 numerku po kilku latach słuchania? piosenki amerykanskie? co masz na myśli sprecyzuj ? całość muzyki , utworów polega na przekazaniu czegoś tekstem, czyż nie tak? muzyka bzzzzzzzzzzz tekstu hmmmm? może cię to podnieca lecz nie mnie ok 1 numer może 2 ale tyle lat ?
...dziwne jak można nie znaleźć czegoś w choćby 1 numerku po kilku latach słuchania?
oj, kilka by sie znalazlo gdyby poszukac z lupa ;)
pustak napisał/a:
piosenki amerykanskie? co masz na myśli sprecyzuj ?
chodzi mi o ogol muzyki stamtad. Smiejemy sie z polskich kawalkow jezeli maja glupi tekst, ale juz zaspiewana przez obcokrajowca piosenka o bardziej glupim tekscie lub podobnym staje staje sie wielkim hitem na listach przebojow.
pustak napisał/a:
całość muzyki , utworów polega na przekazaniu czegoś tekstem, czyż nie tak?
ja mam nieco odmienne zdanie na ten temat ;) Muzyka wedlug mnie przy okazji przekazuje jakies wartosci (mniej lub bardziej pozytywne), ale glownym jej celem jest zabawa i glupie rytualy tanca. Duza czesc z Was o tym zapomniala.
[ ... ]
_________________ I pamiętaj, lepsze jutro było wczoraj, tak więc porzuć wszelką nadzieję
Wino marki Wino Forum winiarskie - wpadnij do nas, a my Cię poniżymy ;) Będzie fajnie.
Wina w sieci
ja mam nieco odmienne zdanie na ten temat ;) Muzyka wedlug mnie przy okazji przekazuje jakies wartosci (mniej lub bardziej pozytywne), ale glownym jej celem jest zabawa i glupie rytualy tanca. Duza czesc z Was o tym zapomniala.
Sorry,ale właśnie dzięki TAKIEMU podejściu muzyka światowa upada a polska to już leży i kwiczy
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Taa ? O ogół muzyki stamtąd powiadasz. To przeczytaj to.
The Drapery Falls
Please remedy my confusion
And thrust me back to the day
The silence of your seclusion
Brings night into all you say
Pull me down again
And guide me into pain
I'm counting nocturnal hours
Drowned visions in haunted sleep
Faint flickering of your powers
Leaks out to show what you keep
Pull me down again
And guide me into
There is failure inside
This test I can't persist
Kept back by the enigma
No criterias demanded here
Deadly patterns made my wreath
Prosperous in your ways
Pale ghost in the corner
Pouring a caress on your shoulder
Puzzled by shrewd innocence
Runs a thick tide beneath
Ushered into inner graves
Nails bleeding from the struggle
It is the end for the weak at heart
Always the same
A lullaby for the ones who've lost all
Reeling inside
My gleaming eye in your necklace reflects
Stare of primal regrets
You turn your back and you walk away
Never again
Spiralling to the ground below
Like Autumn leaves left in the wake to fade
away
Waking up to your sound again
And lapse into the ways of misery
Zapewne połowy tekstu nie zrozumiałeś, no ale czegóż by się spodziewać po tego typu znawcy. Jeśli chcesz mogę mnożyć Ci przykłady dobrych tekstów 'stamtąd'.
holee napisał/a:
Muzyka wedlug mnie przy okazji przekazuje jakies wartosci (mniej lub bardziej pozytywne), ale glownym jej celem jest zabawa i glupie rytualy tanca.
Przykład muzyki, w której nuty tworzą atmosferę dla słów:
Poezja śpiewana (ś.p. Grechuta)
Punk
NSBM
RAC
Sorry,ale właśnie dzięki TAKIEMU podejściu muzyka światowa upada a polska to już leży i kwiczy
;) wedlug Ciebie muzyka upada ? A po czym wnosisz ? Muzyka sie zmienia caly czas a nie upada, czyli co ? jak juz upadnie to jej nie bedzie :D ?
Moth napisał/a:
Zapewne połowy tekstu nie zrozumiałeś, no ale czegóż by się spodziewać po tego typu znawcy.
Nie wiem Moth za kogo sie uwzasz, ale prosze Cie, nie osadzaj ludzi po kilku slowach, dorosniesz to zrozumiesz ze to zly jest nawyk. Masz racje ze czecci tekstu nie rozumiem, moj angielski nie jest perfekcyjny, powatpiewam tez aby Twoj byl, tak wiec daruj sobie takie teksty.
No tak, punk to zawiera bardzo inteligentne teksty, teraz juz tego nie slucham ale za lat '90 to wybacz ale madre to one nie byly, ciekawe i kontrowersyjne owszem. Nie mowie o wszystkich zespolach, od razu zaznacze.
[ ... ]
Wina w sieci
Nie wiem Moth za kogo sie uwzasz, ale prosze Cie, nie osadzaj ludzi po kilku slowach, dorosniesz to zrozumiesz ze to zly jest nawyk. Masz racje ze czecci tekstu nie rozumiem, moj angielski nie jest perfekcyjny, powatpiewam tez aby Twoj byl, tak wiec daruj sobie takie teksty.
Skoro nie jest perfekcyjny, to skąd wiesz, że dobrze interpretujesz te 'puste teksty stamtąd' ? :) Może po prostu ich też nie rozumiesz?
Radzę Ci - doszlifuj swój angielski i wtedy się wypowiadaj w sprawie anglojęzycznych tekstów.
holee napisał/a:
No tak, punk to zawiera bardzo inteligentne teksty, teraz juz tego nie slucham ale za lat '90 to wybacz ale madre to one nie byly, ciekawe i kontrowersyjne owszem.
Nieważne czy są idiotyczne czy nieidiotyczne. Ja Ci tu podałem przykład sytuacji, w których słowa są nawet ważniejsze niż muzyka. Bo o tym jest temat, a nie o poziomie,
jakim te teksty reprezentują.
;) wedlug Ciebie muzyka upada ? A po czym wnosisz ? Muzyka sie zmienia caly czas a nie upada, czyli co ? jak juz upadnie to jej nie bedzie :D ?
Rozmawiajmy na poziomie.Słusznie ktoś powiedział,że jednak muzyka ma coś przekazywać przez tekst.Zobacz,żę wysyp polskiej muzyki z lat 90(tej ambitnej) właśnie na tym opierały swój przekaz.
Bez tekstu muzyka może zrobić się jak techno...zwykły łomot,lub spokój...i wtedy trudno by gustami wymierzać co dobre a co nie.Teraz można przynajmniej uznać o tym,że artysta chcę coś przekazać ważnego.Z resztą warto przytoczyć pewien fragment piosenki:
"Przyszedł raz Breżniew w dzień do fryzjera
a fryzjer ujebał mu rękę
tyle jest spraw na tym świece poważnych
by o nich napisać piosenkę"
Słusznie ktoś powiedział,że jednak muzyka ma coś przekazywać przez tekst.Zobacz,żę wysyp polskiej muzyki z lat 90(tej ambitnej) właśnie na tym opierały swój przekaz.
Ja nie twierdze ze tekst jest niewazny, ja twierdze ze nie jest najwazniejszy, w koncu po co wynaleziono muzyke (o ile tak mozna rzec) ? Aby zabawiac ludzi ! Siegnac wstecz o kilkaset lat to jednak chodzilo o czysta, prymitywna zabawe.
JAMik napisał/a:
Bez tekstu muzyka może zrobić się jak techno...
a tego bysmy nie chcieli ;) techno tez dla ludzi ;)
Widze po cytacie uwielbienie Kultu ;) on ma tez glupie teksty, buahahaa. (zart)
Wina w sieci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum