Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: swapper
2010-04-21, 15:02
Badmotorfinger

Twój ulubiony utwór z "Badmotorfinger" to:
Rusty Cage
14%
 14%  [ 6 ]
Outshined
19%
 19%  [ 8 ]
Slaves & Bulldozers
7%
 7%  [ 3 ]
Jesus Christ Pose
33%
 33%  [ 14 ]
Face Pollution
0%
 0%  [ 0 ]
Somewhere
0%
 0%  [ 0 ]
Searching With My Good Eye Closed
7%
 7%  [ 3 ]
Room a Thousand Years Wide
7%
 7%  [ 3 ]
Mind Riot
4%
 4%  [ 2 ]
Drawing Flies
0%
 0%  [ 0 ]
Holy Water
7%
 7%  [ 3 ]
New Damage
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 17
Wszystkich Głosów: 42

Autor Wiadomość
BlueGold 
xD

Wysłany: 2008-05-09, 14:37   Badmotorfinger

Jako, że dział "Albumy" nie cieszy się zbytnim zainteresowaniem podejmę próbę zmiany tego :lol: .

Płyta Badmotorfinger jest moją ulubioną z całej twórczości Soundgarden i na pewno jedną z bardziej lubianych płyt muzyki Grunge. Została wydana 8 Października 1991 czyli ledwie ponad 2 tygodnie po „Nevermind”. Kiedy ta ostatnia zdobywała świat, takie zespoły jak Soundgarden czy Alice In Chains były zmuszone do, bądź co bądź, pozostania w cieniu Kurta i kolegów. Według mnie zupełnie niesłusznie. Teraz, kiedy wielu młodych ludzi (np. ja urodzony w 1993 r.:))) poznaję twórczość tych zespołów „od zera” mamy szanse na umieszczenie właśnie takich albumów jak „Badmotorfinger” na właściwym miejscu.

Single pochodzące z albumu:
Rusty Cage- Otwierający płytę utwór jest charakterystyczny z dwóch powodów. Pierwszy to dźwięk gitary spowodowany charakterystycznym nastrojeniem (struna E nastrojona jest inaczej niż inne) i użycie pedału wah (przyznam się bez bicia nie wiem dokładnie co to :P) Druga rzecz to tempo, które jest dość charakterystyczne i zdaje się zapowiadać cały album.
Outshined- Ahh ten riff. Kto usłyszał nie zapomni :) Tekst "I'm looking California, and feeling Minnesota" był inspiracją dla filmu „Feeling Minesota” z udziałem m.in. Cameron Diaz i Countrey Love. Jednak żaden utwór Soundgarden nie pojawił się na soundtracku
Jesus Christ Pose- Kiedy pierwszy raz włączyłem "Badmotorfinger" byłem czymś zajęty. Tak się jakoś złożyło, że nie miałem czasu dobrze wsłuchać się w muzykę. Nagle usłyszałem początek "Jesus Christ Pose" Tego utworu po prostu nie da się nie zauważyć. Pokochać go może każdy od słuchaczy Behemotha po The Doors. Ostre i "brudne" grunge'owe granie oparte jakby na rocku psychodelicznym. Utworowi zarzucano to, iż jest anty-chrześcijański. Nie zgodzę się z tym. Chris Cornell mówi o tekscie:
Cytat:
You just see it a lot with really beautiful people, or famous people, exploiting that symbol as to imply that they're either a deity or persecuted somehow by their public. So it's pretty much a song that is nonreligious but expressing being irritated by seeing that. It's not that I would ever be offended by what someone would do with that symbol.

Nie podejmuję się tłumaczenia tego :P

Podsumowując: Zdania „Jestem fanem muzyki grunge” i „Nigdy nie słyszałem Badmotorfinger” po prostu się wykluczają.
:roll: :roll: :roll:

Edyta: troszkę tego było, proszę więcej nie pić ;P Lub zwracać większą uwagę na to co się pisze... ;)=

***pustak

oskur 

Wysłany: 2008-05-09, 21:17   

najlepsze : JCP, Outshined i Slaves and Buldozers (głos Cornella zdziera tu tapety ze ścian), piękny album, Matt Cameron u szczytu umiejętności w Jezusie i potwierdzam Twoje ostatnie zdanie postu ;p ale to jest płyta "baDmotorfinger" a nie baT ^^ poprawi ktuś

...bo to batmanfinger był??? ;p ;)=

***pustak

BlueGold 
xD

Wysłany: 2008-05-10, 14:04   

oskur napisał/a:
ale to jest płyta "baDmotorfinger" a nie baT ^^ poprawi ktuś

...bo to batmanfinger był??? ;p ;)=

***pustak

Było Batmotorfinger :P Sorry za to :P

stiwi 
(=

Wysłany: 2010-07-22, 20:44   

"Badmotorfinger", "Ultramega OK", "Louder than Love" i nawet "Screaming Life-Fopp" biją 2 pozostałe na łeb, na szyję.
"Jesus Christ Pose", "Rusty Cage", "Outshined", "Holy Water", "Drawing Flies"
Magia!
Powiedźcie mi proszę, ku*wa dlaczego tak mało postów odnośnie płyt SG ?!
Na palcach jednej ręki potrafię policzyć, ile osób podzieliło się z bliźnimi swoimi odczuciami po przesłuchaniu danej płyty!
Soundgarden to najlepszy zespół na świecie. 8-)

Baczu 

Wysłany: 2010-07-22, 20:51   

Cytat:
Soundgarden to najlepszy zespół na świecie. 8-)

Ale widocznie dla niektórych za trudny do zrozumienia. ; )

Zauważyłem ze jeszcze sie nie wypowiedziałem w tym wątku. : O No cóż, Badmotorfinger to chyba moja ulubiona płyta. Ciężka, metalowa, robi niesamowite wrażenie już od 1 kawałka. Cornell wznosi sie absolutnie na wyżyny ludzkich możliwości (zwłaszcza w Slaves&Bulldozers i JCP, jedne z najlepiej zaśpiewanych piosenek w historii muzyki). Nigdy mi sie ten album nie znudzi.

stiwi 
(=

Wysłany: 2010-07-22, 21:31   

[quote="Baczu"]
Cytat:
JCP, jedne z najlepiej zaśpiewanych piosenek w historii muzyki)
:111: proste D:

Hindenburg 

Wysłany: 2011-02-08, 16:10   

Płyta rozpierdala. Krótko i treściwie. Szybka, melodyjna, ostra, agresywna ale i wpadająca w ucho., Genialna.

Szły mróweczki przez zielony las...
i śpiewały cichuteńko tak:
DO BOJU, DO BOJU, DO BOJU KĘDZIERZYN!

ZIUT 

Wysłany: 2011-02-08, 21:47   

Na sam początek powiem,że ta płyta jest wręcz kapitalna.Kawałki z niej bardzo łatwo wpadają w ucho i nie jest to płyta z którą trudno jest się "osłuchać".
Wiec tak:
1.Rusty Cage 8/10,bo nie jest to moja ulubiona piosenka na tej płycie,ale cenię ją.
2.Outshined 9/10 jedna z lepszych na albumie,łatwo wpada w ucho.
3.Slaves and Bulldozers 9/10 trochę słabsza niż dwójka,ale gdzieś w środku piosenki jest solo,które podwyższa moją ocenę.
4.Jesus Christ Pose 10/10 bezapelacyjnie.Hmm ja bym powiedział,że to chyba nawet metal (ale się nie znam ;)).Genialny teledysk i piosenka.Swoją drogą najcięższy kawałek o Jezusie ever :mrgreen:
5.Face Pollution 6/10 jakoś nie wracam do niej po przesłuchaniu albumu.
6.Somewhere 7/10 do tej zdarza mi się wracać właśnie włączyłem. ;)
7.Searching With My Good Eye Closed 8/10 dałbym mniej gdyby nie wręcz genialne intro.Pierwszy raz spotykam się z rockową piosenką w której zostały wykorzystanie dźwięki,które wydają zwierzęta.
8.Room A Thousand Years Wide 9/10 jakoś tak ją lubię.
9.Mind Riot 10/10 nazwa wydaje się być przeciwieństwem samej piosenki.Leciutka i miła .
Najlepsza jest końcówka w,której słychać "chórek" chyba.
10. Drawing Flies 7/10 nie słucham jej pojedynczo głównie w albumie.
11.Holy Water 10/10 lubię tego słuchać.Kojarzy mi się z jednym takim serialem ...
12.New Damage 7/10 nie słucham jej zbyt często tylko w albumie.

Wie ktoś skąd wzięła się nazwa tego albumu ??

Baczu 

Wysłany: 2011-02-08, 22:09   

ZIUT napisał/a:
Wie ktoś skąd wzięła się nazwa tego albumu ??

Thayil suggested the title Badmotorfinger as a joke on the Montrose song "Bad Motor Scooter". Regarding the title, Thayil said, "It was sort of off the top of my head. I simply like it because it was colorful. It was kinda aggressive, too...It conjures up a lot of different kinds of images. We like the ambiguity in it, the way it sounded and the way it looked."

aliveinchains 
AENIMA

Wysłany: 2011-04-13, 13:10   

Badmotorfinger to jeden z tych albumow, ktore mnie zachwyciły do reszty...choc na poczatku wydawal mi się jakis taki "za cięzki"...

Jak ktos powie, że Grunge to mieszanka metalu spod znaku Black Sabbath, hardrocka Led Zeppelin i hipisowskiej melodyjnej jazdy spod znaku Hendrixa i the Doors..to do tej definicji Badmotorfinger pasuje jak ulał...

Zespół jest mocno osadzony w tradycji lat 70tych..to czuć bardziej niż w przypadku AIC, Nirvany i PJ...to czuć głownie w śpiewie Chrisa Conella dla ktorego inspiracją byli ozzy Osbourne, Plant i Morrison...lekko blues-rockowa maniera jest w glosie Chrisa odczuwalna..ale bynajmniej nie jest to zarzut. Zarzutem tez nie sa inspiracje, skad inad zacne...facet potrafił stworzyć wokal ktory jest zarazem histeryczny, potęzny, ekspresywny jak i ...lekko liryczny, melodyjny...Chrisa rozpoznaje się na kilometr, niewazne, czy śpiewa w SG, czy potem solo i z Audioslave...uczeń prześcignął mistrzów? Myślę, że jak najbardziej, a zwłaszcza na tej plycie....

Pierwsze 4 kawalki opiszę jednym slowem - geniusz....mocne riffy, cięzkie brudne sabbathowskie brzmienie, raz szybciej raz wolniej jak walec...gniota moje ucho, wrzynaja się w umysl...SG nie jest druga Nirvana, tu prostota w kompozycji nie przejdzie...

Ale dalej nie jest gorzej...lubicie Motorhead po przeprowadzcce do Seattle..no to macie blues-metal w postaci Face Polution i Drowin Flies...

A co powiecie na Room of 1000 miles wide?....wgniata w ziemie
Melodyjnie jest na Somewhere, Mind Riot...

Szczerze mowiac nie ma sensu opisywac każdego utworu...tego się slucha ciagiem z zapartym tchem...

Album mial cięzko by przebić się do publiki, konkurujac z Nevermind i TEn...osiągnąl jednak nalezyty sukces, choc z wiadomych względow nie tak oszalamiajacy jak w przypadku w/w albumow...cięzar i kombinacje gitarowo-perkusyjne mogly odstraszyc jednosezonowych fanow Nirvany i PJ...
Ale SG też osiągnie podobny sukces, ale dopiero za 3 lata..na razie zespol jest Alternatywa przed duże A.

Breed
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-15, 18:32   

Dla mnie najlepsze piosenki z tego albumu sa tymi mniej znanymi - somewhere i outshined

Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2011-05-15, 18:35   

czy Outshined jest mniej znane to bym się kłócił
obowiązkowa pozycja dla fanów SG

Odpowiedz do tematu